Nane + Limon + Kekik! Bitki Çayı Tarifi Değil, Üçü Bir Arada Yeni Bir Bitki Türü!

Antalya’da faaliyet gösteren bir firma, özellikle soğuk algınlığı ve mide bulantısında kullanılan limon, nane ve kekik karışımlarını tek bitkide buluşturdu. Antalya Tarım ve Alman Fleurnova firmalarının ortak yatırımıyla 2003 yılında kurulan Fleurantalya Süs Bitkisi Ü...

Nane + Limon + Kekik! Bitki Çayı Tarifi Değil, Üçü Bir Arada Yeni Bir Bitki Türü! (10 Nisan 2013)

Antalya’da faaliyet gösteren bir firma, özellikle soğuk algınlığı ve mide bulantısında kullanılan limon, nane ve kekik karışımlarını tek bitkide buluşturdu.

Antalya Tarım ve Alman Fleurnova firmalarının ortak yatırımıyla 2003 yılında kurulan Fleurantalya Süs Bitkisi Üretim ve Pazarlama firması, halk arasında soğuk algınlığı ve mide bulantısına iyi geldiği inanışıyla kullanılan nane ve limon ile kekik ve limon karışımlarını tek bitkide buluşturmak için çalışma başlattı.

Yaklaşık bir yıl süren çalışmada, laboratuvar ortamında genetiğinde değişiklik yapılan nane, limon ve kekik bitkileri, daha sonra birbirine aşılandı. Böylece limonlu nane ve limonlu kekik bitkileri üretildi. Bitkilerden elde edilen tohumlarla çoğaltılan yeni bitkiler, 2004 yılında piyasaya sunuldu.

Saksıda yetiştirilen bitkiler, yenildiğinde ağızda limonlu nane ya da limonlu kekik tadı bırakıyor.

Tıbbi ve aromatik bitkiler serası

Firmanın ziraat mühendisi Hilal Akkuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, firma olarak 53 çeşit tıbbi ve aromatik bitki ürettiklerini, bunların içinde limonlu nane ve limonlu kekik bitkilerinin de yer aldığını söyledi.

Limonlu nane ve limonlu kekik karışımlarının, firmalarının Almanya’daki laboratuvarlarında melezleme yöntemiyle üretildiğini anlatan Akkuş, bitkilerden alınan tohumların Antalya’ya gönderildiğini, burada da çelik köklendirme yöntemiyle çoğalttıklarını kaydetti.

Nane, limon ya da kekikten farklı yaprağa sahip yeni bitkilerin tat ve kokularının ise aynı olduğunu bildiren Akkuş, “Nane ve limon ile kekik ve limon tek bitkide yer alıyor. Naneyi, limonu ya da kekiği kullandığınız alanlarda bu bitkileri kullanabilirsiniz. Karışım bitkilerini yemeklerinize koyabileceğiniz gibi bitki çayı olarak da içilebilir. Bitkileri kokladığınızda ya da yediğinizde aynı lezzeti alacaksınız” dedi.

Daha çok yurt dışından talep var

Akkuş, bitkilerden özellikle limonlu nanenin yurt dışından büyük ilgi gördüğünü vurgulayarak, firma olarak çoğalttıkları çelik kökleri Almanya, Polonya ve Macaristan’a gönderdiklerini belirtti. Yılda yaklaşık 6 milyon limonlu nane ve limonlu kekik fidesi ihraç ettiklerini bildiren Akkuş, “İç piyasada bitkiler yeni yeni tanınmaya başladı. Yurt içinde yılda yaklaşık 200 bin civarında fide satışı yapıyoruz. Üretim, her yıl bir önceki yıla göre artıyor” diye konuştu.

AA