‘Canlar’,Tropikal Harvey Kasırgası’nda ölmemek için sahiplerinin merhametine sığındılar7 sene ÖNCE
‘Canlar’,Tropikal Harvey Kasırgası’nda ölmemek için sahiplerinin merhametine sığındılarSıra dışı bir başarılı yaratıcılık öyküsü
Paraguay’da çöp toplama alanındaki atık metal ambalaj kutularından oluşturdukları el yapımı enstrümanlarla Filarmoni Orkestrası kurdular.
Güney Amerika ülkelerinden Paraguay’ın başkenti Asuncion’un ‘favela’sında (bizdeki banliyö, varoş, gecekondu ya da kenar mahalle anlamına geliyor) yer alan Cateura köyündeki bir müzik öğretmeni, semtte bulunan çöp deposundaki atık metal ambalaj kutularından enstrümanlar yaparak, yoksul çöp toplayıcılarından oluşan bir filarmoni orkestrası kurdu.
Cateura, yoksulluğun yanı sıra yaygın uyuşturucu kullanımı, rahat bir nefes aldırmayan suç çeteleri nedeniyle güvensiz ve huzursuz bir yaşam süren umutsuz insanların oturduğu bir semt.
Bu da başka bir Efsane Chavez!
Bölgelerinde bulunan çöp depolama alanından çıkardıkları para edebilecek eski eşyaları ve geri dönüştürülebilen maddeleri satarak geçinmeye çalışan yoksul insanların hayatı bir gün okullarına atanan müzik öğretmeni ile değişmeye başladı.
Semtteki okula atanan müzik öğretmeni Favio Chavez, öğrencilere ders verecekti, üstelik çok da ilgi vardı ancak öğrencilerin çalmak için enstrüman alabilecek paraları yoktu. Yiyecek kuru ekmeği zor bulan ailelerden, hayatlarında oyuncak bile görmemiş çocuklardan böyle bir talepte bulunmak anlamsız ve olanaksızdı.
Hayallerinin sınırlarını zorladılar. Atık metal kutuları ‘ruhun gıdası’na dönüştürdüler.
Favio Chavez, pahalı müzik aletlerine alternatif olabilecek enstrümanlar yapmayı düşündü. Ancak nasıl yapabileceği konusunda kesinleşmiş bir fikri yoktu. İşte bu sırada, geçimini çöp toplama alanından bulduğu parçaları satarak sağlayan Cola (gerçek adı Nicolas) sağlayan bir adamla tanıştı, sıkıntısını ve düşüncelerini paylaştı.
İşte sıra dışı yaratıcılık öyküsünün başarılı ve mutlu finali böyle başladı. Chavez ve Cola çöp yığınlarının arasına dalıp değişik enstrümanlar yapmaya yarayacak parçaları aramaya başladılar.
Chavez , bulunan uygun atık metal ambalaj parçalarıyla gece-gündüz çalışarak kısa sürede çalınabilecek enstrümanları oluşturdu. Dersler başladı.
İşte bugün Paraguay’da, çöpten toplanmış metal parçalarla yapılmış enstrümanları çalan ve çöp toplayıcısı müzisyenlerden oluşan dünyca ünlü bir “Çöp Filarmoni Orkestrası” var.