Efsane 4G Teknolojisi Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

  Şubat ayında Aselsan tarafından ön çalışmaları başlatılan ve 2016 yılında tamamlanması planlanan dördüncü nesil kablosuz mobil teknolojisi 4G, başta televizyon habercileri olmak üzere mobil cihazları ile internete bağlananlar ve video seyredenler için oldukça büyük bir...

Efsane 4G Teknolojisi Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey (24 Nisan 2013)

 

Şubat ayında Aselsan tarafından ön çalışmaları başlatılan ve 2016 yılında tamamlanması planlanan dördüncü nesil kablosuz mobil teknolojisi 4G, başta televizyon habercileri olmak üzere mobil cihazları ile internete bağlananlar ve video seyredenler için oldukça büyük bir avantaj sağlayacak.

Türkiye’deki 4G / LTE baz istasyonlarının kurulmasını, 13 Şubat 2013 tarihinde imzalanan ve 46 Milyon 800 Bin ABD Doları tutarında bir sözleşme ile ASELSAN üstlenmiştir.

Söz konusu sözleşme kapsamında,- Türkiye’de ilk kez, 4. nesil teknolojiye sahip baz istasyonlarının, ulusal olanaklarla hem yazılım hem de donanım bileşenleri ile birlikte geliştirilerek Telekom ve diğer mobil operatörlerinin kullanımına sunulması işi resmen Aselsan’a verildi. Projenin 2016 yılında tamamlanması planlandı.

Dünyada birçok ülkenin kullanmaya başladığı ancak ülkemizde 2016 yılında kullanılmaya başlanabilecek 4G teknolojisinin 3G’de yaşanan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir.

PEKİ NEDİR BU 4G?

Bağlantı hızı, cep telefonlarında 100 Mbps , wi-fi ağlarda 1Gbps’dir. Aynı zamanda wimax band genişliği ile aynı boydadır. 4G teknolojileri arasında HSPA+ 21/42, WiMAX ve LTE bulunmasına karşın sadece LTE’nin gerçek 4G olduğu söyleniyor.

4G, özellikle video seyredenler, cep telefonu ile laptop’unu internete bağlayanlar için büyük bir fark oluşturabiliyor.

Şu anda kullandığımız teknolojide baz istasyonları aracılığıyla cep telefonuna yönlendirilen veriler, kablo aracılığı ile evinizde kullandığınız internet hızından daha yavaş çalışıyor.

4G ağında ise veriler cep telefonunuza 100 Mbps’a ulaşan bir hızla aktarılacağı söylense de, bazı ülkelerde yapılan testlerde 40 hatta 10 Mbps hızlar ölçüldü. Bu verilerin alt sınırı neredeyse ülkemizde kullanılan 3G hızına yakın bir değer sayılabilir.

Ancak internet hızınız alt sınırda bile olsa LTE destekli Android, iOS ve Windows tabanlı pek çok cep telefonunda 4G ile 1 MB’lık bir veriyi 1 saniyede transfer edebilecek.

Cep telefonunuzdan takip etmek istediğiniz gazeteleri internet tarayıcınıza anında yükleyebilecek, bir filmi 10 dakikadan daha kısa bir sürede indirebileceksiniz.

Bugüne kadar Skype ve Facetime kullanımı ancak wi-fi ile daha sorunsuz olabiliyordu, ancak 4G ile video görüşmelerinizi sinyal aldığınız her yerde sorunsuzca gerçekleştirilebilecek.

Multimedya Kullanımı İçin Pahalı Bir Teknoloji

4G teknolojisinin en kötü yanı ise internet kotasına dolayısıyla cebinize olumsuz olarak yansıması olacaktır.

4G, genellikle büyük miktarlarda veri transferi yapıldığında önemli bir avantaj sağlıyor. Ancak burada da hizmet sağlayıcısının kotaları devreye giriyor. Bu konuya dikkat etmek gerekiyor, zira 4G’nin sunduğu yüksek hız ile kotanızı çabucak tüketebiliyorsunuz.

Cep telefonunuzdan sadece e-postalarınızı, uygulamalar üzerinden gazetelerinizi takip ettiğiniz zaman bir olumsuzluk yaşamamanız muhtemel. Zaten salt bunlar için 4G kullanmaya gerek duymanıza gerek yok.

Ancak cepten online olarak video izleyen, oyun oynayan ve görüntülü görüşme yapan biriyseniz 4GB’lık kotanızı 2 saatte bitirebilirsiniz.

4G’nin sunulmadığı bir yerde veya 4G’nin kapsama alanına girmeyen bir yerde bulunuyorsanız, 4G’li mobil bir cihaza sahip olmanın hiçbir anlamı olmayacaktır.

LTE’li mobil cihazlarda 4G’nin pil tüketiminin çok olması da büyük bir dezavantaj oluşturuyor.

En Çok Habercilerin İşine Yarayacak!

Canlı yayın aracına gerek olmaksızın mobil bir cihazla, canlı 3G görüntülü bağlantı olanağını kullanan televizyon kanalları zaman zaman yaşanan yavaşlık ve kopmalardan 4G ile birlikte kurtulacaklar. Canlı bağlantılar artık daha hızlı ve kesintisiz olacağı gibi görüntü ve ses kalitesinde de artış olacak.