KORONA GÜNLERİNDE GAZETECİLİK5 sene ÖNCE
KORONA GÜNLERİNDE GAZETECİLİKTaraf gazetesinde Yazıişleri Müdür Kurtuluş Tayiz ve Genel Koordinatör Markar Eseyan’ın önceki gece adları künyeden çıkartılıp görevlerine son verilmesinin ardından yazarlar yönetime bayrak açtı: Yazmayız!
Güncelleme: Genel Yayın Yönetmeni Oral Çalışlar istifa etti.
Gazetenin Yazışleri Müdürü Kurtuluş Tayiz’in “sürecin kaybedenleri” yazısı nedeniyle, Genel Yayın Yönetmeni Oral Çalışlar’a rağmen görevden alınması gazete yazarlarını çileden çıkardı.
Taraf Gazetesi’nin sahibi Başar Aslan’ın gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Oral Çalışlar’ın bilgisi dışında Yazıişleri Müdür Kurtuluş Tayiz’in görevine son vermesi üzerine Aslan’a tepkiler büyüyor. Medyatava’nın haberine göre, gazetede Tayiz’in görevden alınmasının ardından Genel Koordinatör Markar Eseyan’ın da görevine son verildi.
Bu gelişme üzerine gazetenin yazarları ortak bir bildiri hazırlayarak, Oral Çalışlar’a rağmen alınan bu kararı kabul etmediklerini, gazetenin bugüne kadar editoryal bağımsızlığa saygılı bir çizgisi olduğunu ve böyle kalması gerektiğini dile getirdiler.
Bildiride imzaları bulunan, Melih Altınok, Yıldıray Oğur, Ceren Kenar, Tuncer Köseoğlu, Alper Görmüş gibi yazarların Başar Aslan’ın kararından vazgeçmemesi durumda gazetede yazmayı sonlandıracakları konuşuluyor.
Oral Çalışlar’ın görevini bırakması durumunda ise Doğan Akın’ın yayın yönetmenliği koltuğuna oturacağı iddia ediliyor..
İşte Taraf Gazetesi yazarlarının Başar Aslan’a yazdıkları o bildiri!…
Sayın Başar Arslan,
Taraf Yazıişleri Müdürü Kurtuluş Tayiz’i, Genel Yayın Yönetmeni Oral Çalışlar’a rağmen görevden almanızı gazetecilik meslek adabıyla bağdaştıramadık. Taraf bugüne kadar editoryal bağımsızlığa saygılı bir çizgi izledi. Böyle kalmasını önemsiyoruz. Taraf gazetesi yazarları ve çalışanları olarak yazıişlerine yönelik bu tasarrufunuzu geri almanızı istiyoruz.
Yazıişlerinin editoryal bağımsızlığının sağlanması bizler için de, Oral Çalışlar’ın göreve dönmesi için de hayati önemdedir.
Taraf’ın geleceği için gereğini yapmanız umuduyla…
Murat Belge, Alper Görmüş, Halil Berktay, Hidayet Şefkatli Tuksal, Gürbüz Özaltınlı, Mithat Sancar, Akın Özçer, Melih Altınok, Roni Marguiles, Kurtuluş Tayiz, Yıldıray Oğur, Oya Baydar, Markar Esayan, Ceren Kenar, Gülengül Altınsay, Tuğba Tekerek, Tuncer Köseoğlu, Demiray Oral, Erol Katırcıoğlu, Bekir Ağırdır, Pelin Cengiz, Ferhat Kentel, Tan Oral, Cahit Koytak, Vahap Coşkun, Ertan Altan, Gülden Tümer.
Diğer bir yandan ise, 2012 yılını zararla kapatan Taraf’ın yaşanılan sorunlar aşılamadığı için kapatılacağı da medya kulislerinde konuşuluyor.
GÜNCELLEME: Genel Yayın Yönetmeni Oral Çalışlar istifa etti.
Çalışlar istifasını Twitter‘dan şöyle duyurdu:
Taraf gazetesinden istifa ettim açıklamamı sizlerle paylaşıyorum:
Oral Çalışlar’ın açıklaması:
Taraf gazetesinden istifa ettim
“Ama”sız barışın gazetesi olduk…
1 Şubat 2013 tarihinde başladığım Taraf gazetesi genel yayın yönetmenliğinden istifa ettim.
“Akil insanlar” heyetiyle Kastamonu gezisindeyken, gazetenin sahibi Başar Arslan, bana danışmadan ve haber vermeden, Yazı İşleri Müdürü Kurtuluş Tayiz’i görevden aldı. Ben de kendisine bu yaptığının görevime ve yazıişlerine müdahale olduğunu, kabul etmeyeceğimi söyledim. O gün istifa ettim, adımı künyeden çıkarttırdım. Bilgim dışında adım künyeye yeniden koyuldu.
Ben Başar Arslan’ın müdaheleci tutumundan vazgeçmesini beklerken, o Genel Yayın Koordinatörü Markar Esayan’ı da görevden aldı.
Taraf gazetesi benim yönetimimde ve yazı işlerindeki arkadaşların dirayetli çalışmalarıyla, “çözüm ve barış süreci”ne kararlı destek vermek; kadın konusunda, ötekileştirilen kesimler konusunda pozitif ayrımcılığa özen gösterebilmek için elinden geleni yaptı.
Çok sayıda yazar gazeteye yeniden döndü, aramıza yeni yazarlar katıldı. Gazetedeki arkadaşlarımla tam bir uyum içinde çalıştık. İlan geliri ikiye katlandı. Satışlar arttı.
Yazarlarımızın önemli çoğunluğu, barış sürecine yürekten destek verdi.
Gazetedeki krizin, Türkiye’de belirginleşen yeniden saflaşmanın bir parçası olduğunu, bir diğer ifadeyle söylemek gerekirse,
“barış süreci” konusundaki farklı yaklaşımlardan kaynaklandığını söyleyebilirim. Hükümetin adımlarını tehlikeli bulan kesimler, çatışmaların bitmesinden endişe eden bir ruh hali içine girdiler.
Taraf’ın da bu açıdan onların endişe ve rahatsızlıklarına sözcülük etmesini isteyenler, gazeteye müdahale ettiler. Gazete, yazı işleri ve ben; tam bir uyum içinde, “ama”sız olarak barışı savunmakta ısrarlı olduk.
İşin esası, bu bir barış karşıtı operasyondur…
Bunca patırtının altında yatan asıl gerçek budur.
Radikal