Bu Gece Gökyüzünde Görsel Şölen Var!

Son derece yüksek hızla dünya atmosferine girerek sürtünme sonucu yanmalar oluşturduğu göktaşı yağmurlarının en yoğun olanlarından Perseid, bu gece muhteşem bir manzara ortaya çıkaracak TÜBİTAK’ın Antalya’da bulunan Ulusal Gözlemevi’nin 2013 yılı en önemli gök olaylar...

Bu Gece Gökyüzünde Görsel Şölen Var! (12 Ağustos 2013)

Son derece yüksek hızla dünya atmosferine girerek sürtünme sonucu yanmalar oluşturduğu göktaşı yağmurlarının en yoğun olanlarından Perseid, bu gece muhteşem bir manzara ortaya çıkaracak

TÜBİTAK’ın Antalya’da bulunan Ulusal Gözlemevi’nin 2013 yılı en önemli gök olayları arasında gösterilen Perseid (Perse) Göktaşı Yağmuru 12-13 Ağustos gece saatlerinde en yoğun dönemine ulaşacak. Halk arasında yıldız kayması olarak adlandırılan bu olayda bir saatte 90 göktaşı görülebilecek.

12-13 Ağustos gecesi yaşanacak olan gökyüzü şölenine ilişkin TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nden yapılan açıklamada, halk arasında ’yıldız kayması’ diye bilinen olayın, aslında göktaşlarının son derece yüksek hızlarla Dünya atmosferine girerek sürtünme sonucu yanmalarıyla oluştuğuna dikkat çekildi.

Yıldızlarla ilgisi olmadığı belirtilen bu meteorların, çoğunluğu kum tanesinden daha küçük boyutlu kaya parçaları ve kozmik moloz olduğu, çoğunun Dünya yüzeyine hiç ulaşamadığı ve yüzeye ulaşabilenlerin de meteorit adıyla anıldığı kaydedildi.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) uzmanları, meteor yağmurlarının en etkileyici olanlarının Perseid ve Leonid meteor yağmurları olduğuna dikkati çekti.

TUG uzmanları, Perseid meteor yağmurunun Ağustos, Leonid meteor yağmurunun ise Kasım ayında görüldüğünü söyledi. Ağustos ayında gözlenen Perseid meteor yağmurunun, 109P/Swift-Tuttle kuyrukluyıldızının artıklarının Dünya atmosferine sürtünerek yanmasıyla oluştuğuna işaret edildi.

BU GECE MAKSİMUMA ULAŞACAK

TUG uzmanları, şöyle devam etti:

“Bu yıl 12- 13 Ağustos gecesi, gece yarısından sonra maksimuma ulaşacaktır. Şehir ışıklarından uzak bir yerde gece boyunca saatte 40- 50 kadar meteor görmek mümkündür. Perseid meteor yağmuruyla ilişkili tüm meteorlar Perseus (Kahraman) takımyıldızından geliyormuş gibi görünecektir. Bu yüzden özellikle Perseus takımyıldızının gece boyunca yükselmesini beklemek gerekecektir. Perseus takımyıldızı, ülkemizdeki gözlemciler için gece yarısı civarında Kuzey-Doğu’dan yükselecek, bu sırada Ay da yarımaydan biraz şişkince görünerek doğacaktır. Meteor yağmurlarını gözlemek için insan gözü dışında özel bir gözlem aletine ihtiyaç yoktur. İhtiyaç duyacağınız şeyler, şehir ışıklarından uzak bir yer, açık ve bulutsuz bir gökyüzü, eğer hava soğuksa soğuğa karşı kalın giysiler ve tercihen rahat bir şezlongdur.”  (DHA)