Facebook’a bir darbe de reklamverenlerden!7 sene ÖNCE
Facebook’a bir darbe de reklamverenlerden!ABD’de Federal Mahkeme, ABD hükümetinin, iPhone’lardaki bilgilere ulaşmak için telefonun şifresinin kırılması konusunda Apple’a baskı yapamayacağına karar verdi
New York Federal Hakimi James Orenstein, FBI’ın bu konuda Apple’a baskı yapamayacağına hükmetti.
Apple, FBI'ın IŞİD ile ilgili bilgilerin bulunduğu iddia edilen bir telefonun şifresinin çözülmesi talebini, dünyadaki tüm iPhone kullanıcılarının gizlilik haklarını riske edeceğini söyleyerek reddetmişti.
Bu kez farklı bir davada, bir uyuşturucu kaçakçılığı davasında hakim James Ornstein, Apple'dan yana karar verdi. Özetlemek gerekirse New York hakimine göre yasaların Apple'ı iPhone'un kilidini açmaya zorlama gibi bir hakkı bulunmuyor. Diğer davadaki kararda mahkeme, Apple'dan yazılımın güvenlik mekanizmasını zayıflatacak bir yazılım geliştirmesini istemişti. Ancak bu kararın uygulanması, Ornstein'e göre All Wrists Act'in anayasaya uygunluğuna şüphe düşürebilir. Bu son dava, San Bernardino'yu manşetlere taşıyan davadan farklı olsa da, All Writs Act'in gelecekteki kullanım amaçlarını belirleyebilir.
Karar, FBI'ın San Bernardino soruşturmasını da etkileyebilir
FBI, Aralık 2015'te ABD'nin San Bernardino kentinde terör saldırısı düzenleyen Seyid Rıdvan Faruk’a ait iPhone'un şifresinin kırılmasıyla ilgili Apple'dan yardım talep etmişti. Ancak Apple, dünya genelindeki milyonlarca iPhone kullanıcılarının gizlilik ve güvenlik haklarına işaret ederek, bu talebi geri çevirmişti.
"FBI bizden iPhone için bir arka kapı açılmasını istedi" diyen Apple CEO'su Tim Cook, Federal Büro'nun söz konusu telefon için yeni bir işletim sistemi geliştirilmesini talep ettiğini açıklamıştı. Cook, söz konusu sistemin Apple ürünlerinde değil online ortamda kurulacağını, bu durumun da hackerlar tarafından suistamal edilebileceğini söylemişti. Apple CEO'su dünyadaki tüm iPhone kullanıcılarının gizlilik haklarını riske edeceğini söyleyerek FBI'ın talebini reddetmişti.
Cook ayrıca, FBI'ın bu arka kapıyı sadece söz konusu telefon için kullanacağını söylese de bunun bir garantisinin olmadığını belirtti. FBI ise Faruk'un telefonunda muhtemel saldırıların planlarının ya da kritik fotoğrafların yer aldığı ihtimaliyle şifrenin kırılmasının hayati olduğunu açıkladı.
Microsoft, Google, Facebook ve Twitter gibi diğer büyük teknoloji firmaları da Apple’a destek vermişlerdi.
Apple için önemli bir zafer
Apple ile FBI arasında çekişme ülkede ulusal güvenlik ve bireylerin güvenlik hakları arasında tartışmaya yol açarken, Orenstein kararında bu ikileme de dikkati çekti.
Toplumdaki farklı görüşlerin acilen bir denge bulmasının önemini vurgulayan Orenstein, kararında, "Bu tartışma bugün yapılmalı ve günümüzün teknolojik ve kültürel gerçeklerini değerlendirebilen kanun koyucular tarafından ele alınmalı" dedi.
Sadece bir dava söz konusu olsa da Apple, bu kararla önemli bir zafer kazanmış bulunuyor.
Apple, FBI ve Adalet Bakanlığının avukatları 22 Mart'ta, "San Bernardino davası"nın duruşmasında karşı karşıya gelecek.