İnsan haklarına saldıran dijital teknoloji devlerine karşı özgürlük mücadelesi6 sene ÖNCE
İnsan haklarına saldıran dijital teknoloji devlerine karşı özgürlük mücadelesiTürkiye, Eren Bali’yi Malatya’da bir köy okulundan Silikon Vadisi’ne uzanan yolculuğuyla tanıdı. Bali’nin kurduğu internet üzerinden eğitim platformu Udemy, bugün milyonlarca dolarlık bir başarı öyküsü. Ancak 33 yaşındaki genç girişimcinin şimdi daha da büyük bir hedefi var: “Amerikan sağlık sistemini değiştirmek”.
Eren Bali bundan 9 yıl önce büyük olasılıkla, şansını Hollywood’da denemek isteyen yakışıklı, taşralı bir oyuncu adayına benziyordu. Çekingenlik derecesinde mütevazı olan Bali, öğretmen bir anne-babanın üçüncü çocuğu olarak Malatya’da doğdu. Bali’nin yaşamı, ablası ODTÜ’yü kazanıp eve bilgisayar ve birkaç aylığına internet bağlattığında değişmeye başladı.
“Malatya’dan hiç çıkmamıştım. ABD çok uzak geldi. Ablam ODTÜ’de okuyordu; o korkuyla ODTÜ’ye gittim.”
Bu deneyimi, Bali’nin “insanların ihtiyacı olan bir şeyi yapmanın” mutluluğunu hissetmesini sağlamıştı. Kararını vermişti, girişimci olacaktı. O dönem ODTÜ Teknokent’te Avrupa ve ABD’den gelen eğitmenler, girişimcilere sınıfta ders anlatıyordu. Bunlardan da etkilenerek bir sonraki yıl Bali her şeyi kenara bırakıp, Çağlar ile birlikte bir online eğitim platformu kurmak üzere çalışmaya başladı.
AMERİKA MACERASI
Bali sonunda ABD’ye gittiğinde ise macerası pek de kolay başlamadı. Sonunda Udemy yayına başladığında, Bali’nin bakış açısı Silikon Vadisi için bile ‘fazlaydı’! 58. görüşmede gelen bu yatırımla talihi bir anda değişmeye başladı. Çünkü internet aleminin yıldız ismi size yatırım yaptıysa, Silikon Vadisi'nde herkesin dikkatini çekersiniz.
57 yatırımcı tarafından veto edilen o “işe yaramaz fikir”, bugün 170 milyon dolar hacme ulaşmış online eğitim devriminin en önemli 4-5 girişiminden biri.
“Tam zamanlı olarak ilkokuldan başlayıp üniversiteye gidiyoruz. Sonra? Sonra öğrenmeyi bırakıyoruz.”
Udemy’nin kalitesi kuşkusuz içeriğin kalitesinden geliyor. Sitede uzmanlığı onaylanmış 20 bin eğitimciye ait 45 bin kurs var.
Dünya Ekonomi Forumu’na göre uzaktan eğitim pazarının 2018 yılı için tahmini değeri tam 300 milyon dolar.
Eren Bali’nin vizyonu ise asla online eğitimle sınırlı değildi. Geleceğe kalıcı izler bırakmak için daha büyük hedefleri var.
‘CARBON HEALTH’ İLE ABD SAĞLIK SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRMEYİ HEDEFLİYOR
Udemy‘yi ABD’nin en çok bilinen eğitim platformlarından biri haline getiren Eren Bali’nin yeni girişimi Carbon Health, doktor tetkiki ve tedavi süreçlerini tümüyle değiştirmeye aday bir dijital mobil uygulama sistemi.
Carbon, tamamen mobil öncelikli bir girişim. Hem doktorlarla hem de sağlık kurumlarıyla olan iletişimin neredeyse tümüyle üstleniyor ve birçok işi mobil uygulama üzerinden halletmenizi sağlıyor. Doktorlarla görüntülü görüşme, klinik randevusu alma, eczaneden ilaç siparişi, rapor sonuçlarını öğrenme ve takip etme gibi birçok özelliği bir arada topluyor.
Tüm sağlık paydaşlarını aynı uygulamada buluşturuyor
Sağlık sigortası kartını taratmak suretiyle anlaşmalı doktorları bulmayı sağlayan Carbon, ilaç kullanımının takip edilmesine de yardımcı oluyor. Yani hastalandığınız andan tamamen iyileşinceye kadar olan tüm süreçleri kapsıyor.
Carbon’un CEO’su ve kurucu ortağı olan Eren Bali, şimdilik sadece San Francisco’da kullanılabildiğini söylüyor ve zamanla ABD geneline yayılmak istediklerini söylüyor. ABD dışındaki ülkeler içinse henüz bir şey söylemiyor. Bildiğiniz gibi Türkiye’de de sağlık bakanlığının eNabız adlı bir sağlık uygulaması bulunuyor ama o uygulamayla yapabilecekleriniz ve kullanıcı deneyimi Carbon’un çok gerisinde.