AİHM, Türkiye’deki İnternet Kanunu’nu İfade Özgürlüğüne Aykırı Buldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”un ifade özgürlüğüne aykırı olduğuna karar verdi. Bilindiği üzere, sites.google.com sitesi ...

AİHM, Türkiye’deki İnternet Kanunu’nu İfade Özgürlüğüne Aykırı Buldu (19 Aralık 2012)

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”un ifade özgürlüğüne aykırı olduğuna karar verdi.

Bilindiği üzere, sites.google.com sitesi 24 Haziran 2009 tarihinde barındırdığı bir içerik sebebiyle 5651 No’lu yasaya dayanılarak erişime engellenmiş, bu engelleme sonucunda da içerik sahipleri ve bu içeriklere erişemeyen internet kullanıcıları mağdur olmuştu.

Derneğe başvuran ve kişisel sayfaları bu yasak sebebiyle Türkiye’den erişilemeyen Ahmet Yıldırım adına açılan davada alınan bu sonuç, 5651 No’lu yasa ve sansür uygulamalarını yeniden gündeme getirdi.

Alternatif Bilişim Derneği’nden yapılan açıklamaya göre AİHM bu erişim engelleme kararının ifade özgürlüğüne açıkça aykırı olduğuna karar verdi.

Diğer yandan açıklamada 5651 No’lu yasanın da ifade özgürlüğünü zedeleyen bir kanun olduğu ve bu yasanın uygulanmasının başka insan haklarını da ihlal ettiği belirtildi.

Bunun anlamı ne?

Bu sadece Türkiye’de değil Avrupa’da da web 2.0 uygulamaları açısından ifade özgürlüğü kapsamındaki ilk dava ve örnek niteliği taşıyor. AİHM’de Türkiye aleyhine bekleyen başka birçok dava var.

Alternatif Bilişim Derneği bu karar üzerine yaptığı açıklamada 5651 No’lu kanunun hala yerinde durduğunu hatırlatarak “Hükümet ve BTK bu eleştirileri dikkate almamakta ısrarını sürdürüyor. Aksine bu ifade özgürlüğü düşmanı kanunun işletilmesini kolaylaştırmak için şikayet hatları kuruyor, erişim engellemesi istatistiklerini kamuoyundan saklıyor. Güvenli İnternet denilen ‘devletin merkezi filtre sistemi’ için de bu şikayetlerin dayanak olarak gösterildiğini yeri gelmişken hatırlatmak isteriz” denildi.

Türkiyeli internet kullanıcılarının 5651 No’lu kanunu istemediğinin belirtildiği açıklamada “Bu yasa derhal iptal edilmelidir. İfade özgürlüğünü önceleyen/garantileyen, erişim engellemesi gibi gerçek bir yaptırımı olmayan, İnternet’in dağıtık yapısına ve ruhuna uymayan metotları kesinlikle içermeyen, İnterneti tüm yurttaşlar için temel bir hak olarak gören bir düzenlemeye acilen ihtiyacımız vardır.”

 Cumhuriyet