AKP’nin Sosyal Medya İle İmtihanı

  Başbakan Erdoğan Twitter için önce “kakara makara”, sonra da “baş belası” dedi. Ardından AKP Genel Merkezi’ne bağlı tüm il ve ilçelerde 6 bin kişilik ‘sosyal medya timi’ kurulduğu açıklandı. Ancak kısa sürede AKP’nin sosyal medyada kullandığı yöntemlerin ...

AKP’nin Sosyal Medya İle İmtihanı (6 Ekim 2013)

 

Başbakan Erdoğan Twitter için önce “kakara makara”, sonra da “baş belası” dedi. Ardından AKP Genel Merkezi’ne bağlı tüm il ve ilçelerde 6 bin kişilik ‘sosyal medya timi’ kurulduğu açıklandı. Ancak kısa sürede AKP’nin sosyal medyada kullandığı yöntemlerin ‘sıra dışı’ olduğu ortaya çıktı. Son olarak da, Facebook’taki “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan” adlı sayfa, kullanıcıların isteği dışında kaydedildiği ortaya çıkınca, ‘beğenen’ takipçi sayısı bir günde 150 bin kişi azaldı.

“Kakara makara”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 10 Ocak 2012’de Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Başbakanlık Basın Merkezi’nde bulunan Başbakanlık muhabirlerine yaptığı ziyarette sosyal medya hakkında olumsuz düşündüğünü açıklamıştı. Bir basın mensubunun sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden kendi adına birçok hesabın olduğunu hatırlatarak “Siz girmeyi düşünmüyor musunuz?” sorusunu ise, “Kakara makara yaparlar. Benim adıma başkaları giriyor zaten” diye yanıtlamıştı.

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün aksine sosyal medyaya mesafeli duruşu ile biliniyordu. Erdoğan, 12 Haziran seçimlerinden önce de milletvekillerine ve teşkilatına yaptığı çağrıda “Sosyal medya önemli olabilir ama abartmayın. Önemli olan Anadolu’da vatandaşın ne hissettiğini bilmek. O tezek kokusunu almadan siyaset yapılmaz” demişti.

“Sosyal medyayı en az onlar kadar iyi kullanmalıyız”

Başbakan Erdoğan, 19 Nisan 2013 tarihinde partisinin Ege Bölgesi milletvekilleri, belediye başkanları ve teşkilat yöneticileriyle bir araya geldiği toplantıda ise “sosyal medyayı en az onlar kadar iyi kullanmalıyız” vurgusunu yapmıştı.

Başbakan’ın sosyal medya ikilemi: “Twitter bir baş belasıdır”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi direnişi başlarında 1 Haziran 2013 günü akşamı HaberTürk TV’de konuk olduğu Fatih Altaylı’nın TekeTek Özel programında ise yine “Twitter bir baş belası. Sosyal medya denen şey toplumun, toplumların baş belasıdır” diye yakınmıştı.

6 bin kişilik sosyal medya timi

Gezi direnişinin ardından sosyal medyanın gücünü keşfedip kabul etmek zorunda kalan AKP, bu alanda eksik olduğunu fark ederek Genel Merkez düzeyinde yeni bir örgütlenme çabasına girmeye karar vermişti.

Eylemlerin hemen ardından teşkilata sosyal medya genelgeleri gönderen Genel Merkez, bu gücü yerel seçimlerde kullanma kararı almıştı. Böylece, birkaç ay önce aleyhine olan Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal medya ortamlarını lehine çevirmeyi umut ediyordu. İktidar partisi bunun için Türkiye genelinde il ve ilçe sosyal medya sorumluları belirledi. Onların altında çalışan ekiplerle birlikte toplam sayının 6 bini bulduğu söyleniyordu. Bu ekipler, yerel seçim sürecinde sanal âlemde propaganda yapacak; kamuoyunu fotoğraf, görüntü ve yazılarla bilgilendirecekti. Sloganlar, aday tanıtımı ve projeler anlatılacaktı.

AKP, Genel Merkez’de ‘Sosyal Medya Koordinasyon Merkezi’ oluşturdu. Hüseyin Çelik’in başında olduğu Tanıtım Medya Başkanlığı, Süleyman Soylu’nun başında olduğu Ar-Ge Başkanlığı ile Gençlik Kolları koordine edecekti. 81 ilin sosyal medya sorumluları belirlendi. Bu isimler, Ankara’da eğitimden geçirildi. Bunun için Genel Merkez’de bir ‘sosyal medya sınıfı’ kuruldu. Eğitimler grup grup yapıldı. 953 ilçede de aynı şekilde sosyal medya uzmanları olacaktı. Sosyal medya timleri ağırlıklı olarak büyük şehirlere yüklenecek, İstanbul’da bin, Ankara’da 600, İzmir’de de 400 kişilik ekipler görev alacaktı. Seçim kampanyasına destek verilirken karşıtlık üretilmemesi ve projenin ters tepmemesi için de eğitimler sıkı tutuluyordu. Görev alacak kişilere, nasıl bir dil kullanacakları, üsluplarının nasıl olması gerektiği de anlatılıyordu.

Söz konusu takipçi sayısını arttırmak ise gerisi teferruattır!

Bu arada Facebook kullanıcılarının “Başbakan Recep Tayyip Erdogan” sayfasını haberleri olmadan takip ettirildikleri ortaya çıktı. Böylece kendi istekleri dışında, Başbakan Erdoğan’ın ve AKP’nin propagandasının yapıldığı söz konusu sayfanın paylaşımlarını “Facebook Zaman Tünelinde” görüyorlardı. Bu durumu fark eden kullanıcılar, aynı sayfada paylaşılan içeriklerin altına yaptıkları yorumlarda uygulamayı protesto etmeye başladılar.

920 bin kişinin takipçisi olduğu görülen “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan” isimli Facebook sayfasına kullanıcıların isteği dışında kaydedildiği ortaya çıkınca, Facebook yönetimi tarafından yapılan düzeltme sonucunda sayfayı beğenen kişi sayısı birden bire 774 bine geriledi.

Aynı şekilde, Twitter’da da en çok konuşulan konuları gösteren ‘hashtag’lerin bir anda değiştirilmesine de kuşkuyla bakılıyor.