Mesajlaşan virüslerin şifresi çözülebilirse hastalıklar önlenebilecek8 sene ÖNCE
Mesajlaşan virüslerin şifresi çözülebilirse hastalıklar önlenebilecek
Yeni geliştirilen bir lazer teknolojisi ile dokular hiç iz bırakmadan birleştiriliyor
Ameliyat olan hastalar yaralarının çabuk iyileşmesini ve mümkün olduğunca da az iz bırakmasını ister. Ancak geleneksel dikişlerin, zımbaların ve kimyasal tutkalların farklı dezavantajları var. İsrailli bilim insanları keşfettikleri bir lazerin dokuyu neredeyse hiç iz bırakmadan birleştirdiğini söylüyor.
Doktorlar çok uzun süredir canlı dokudaki kesiklere ısıyla kaynak yapılabileceğini biliyor. Ancak Tel Aviv Üniversitesi Uygulamalı Fizik Bölümü’nden Abraham Katzir bu kaynak aletlerindeki ısıyı sabit tutabilmenin sorun yarattığını söylüyor: “Kesik bölgesindeki bir noktaya 50-55 derecenin altında bir ısı verdiğinizde hiçbir şey olmuyor. 65 derecenin üzerine çıkarsanız iz bırakıyorsunuz.”
Katzir’in önderliğindeki bir ekip kesik noktasına kızıl ötesi ışık veren yeni bir lazer geliştirmiş. Lazer aynı zamanda dokudaki sıcaklığı da doğru ısıda tutabiliyor: “Çok fazla sayıda dokuda deneyler yaptık. Deri, kornea ve damarlar üzerinde çalıştık ve zamanla gelişme sağladık.”
Tek bir optik liften aktarılan ısı, tüm bağlantı dokularının temel yapısal proteini olan kolajen moleküllerinin birleşmesini ve yaranın kapanmasını sağlıyor.
Ichilov Tıp Merkezi’nden göz cerrahı David Versano yeni aletin damarlar ve sinirler üzerinde mikro cerrahi yapılmasına uygun olduğunu söylüyor. Yöntem ölü ineklerden alınan kornealardaki kesikleri iyileştirmede başarılı biçimde kullanılmış: “Prosedürün avantajı birleşmenin dikişlerle sağlanandan çok daha güçlü olması. Aynı zamanda kalıcı yaraların da azalacağını ve zamanla prosedürü de daha güvenli hale getireceğimizi umuyoruz.”
Yeni lazer tekniği 10 hasta üzerinde denenmiş ve minimal yara izi bırakmış. Araştırmacılar yöntem üzerinde ufak ayarlar yapıldıkça yeni cerrahi aletin daha geniş biçimde kullanılabileceğini söylüyor.
VOA Amerika’nın Sesi