Bir hayal daha gerçek oluyor: Uzay’a geziler başlıyor4 sene ÖNCE
Bir hayal daha gerçek oluyor: Uzay’a geziler baÅŸlıyorDrone ile çekilen görüntüler, Antarktika’da bilim insanlarının araÅŸtırma üslerini terk etmelerine neden olan çatlağın boyutlarını gözler önüne seriyor.
Antarktika’nın Peninsula Yarımadası’nda bulunan Larsen C buz sahanlığındaki devasa çatlağın bu fotoÄŸrafı, 10 Kasım 2016 tarihinde NASA’nın IceBridge görevi sırasında havadan çekildi. Larsen C Antarktika’daki dördüncü büyük buz sahanlığı ve kapladığı alan yaklaşık 50.000 km².
Buz sahanlıkları, buzul tabakalarının deniz üzerinde yüzen kısımları olarak tanımlanabilir. Buz katmanının yerçekimi etkisiyle kıyı ÅŸeridine doÄŸru hareket etmesi sonucu oluÅŸurlar ve bu açıdan deniz yüzeyinde oluÅŸan deniz buzullarından farklıdırlar. Buz sahanlıkları, arkalarındaki buz tabakası için destek görevi yapar. Bu nedenle buz sahanlığı çöktüÄŸünde buz katmanının denize doÄŸru hareketi hızlanabilir.
FotoÄŸrafta görülen Larsen C buz sahanlığındaki çatlak yaklaşık 130 km uzunluÄŸunda ve 90 m geniÅŸliÄŸinde. DerinliÄŸi ise yaklaşık 500 m. Sonuçları aÄŸustos ayında yayımlanan araÅŸtırmada Larsen C çatlağının son altı ayda 22 km ilerlediÄŸi anlaşıldı. Kullanılan bilgisayar modellemeleri gelecekte çatlağın büyümeye devam edeceÄŸini ve sonuçta buz sahanlığından 6000 km²’lik bir kısmın çökmesine neden olacağını gösteriyor.