2024 DİJİTAL PAZARLAMA REHBERİ1 sene ÖNCE
2024 DİJİTAL PAZARLAMA REHBERİBilgisayar ve akıllı telefon devi Apple orta yaş krizinde mi? Büyüme oranları yerinde sayıyor, holdingin şefi geçmişte kalmış izlenimi veriyor, döneme damgasını vuran ürünler çıkmıyor.
Bundan tam 40 yıl önce 1 Nisan 1976 tarihinde üç genç Amerikalı Apple Bilgisayar Şirketi’ni (Apple Computer Company) kurmuşlardı. Sürekli yeni buluşlar sayesinde Apple dünyanın en değerli markası ve holdingi haline geldi. Ancak o eski parlak günler geride kaldı.
2016 yılı Apple için çok hayırlı gelmedi. Google’ın ana işletmesi Alphabet Apple’ı tahtından indiriyor ve dünyanın en değerli holdingi haline geliyor. Dünya çapında akıllı telefon piyasasının doyduğu, ekonomik büyüme oranlarının durduğu belirtiliyor. O nedenle Apple‘ın başarısını sürdürmesi için inovatif olması ve yeni piyasalara açılması gerekiyor.
Apple şirketler grubu köklü bir dönüşümün eşiğinde. Ancak bu dönüşümün zamana ihtiyacı olacağı, gelecekteki Apple'ın ise bugünkü holding ile fazla bir benzerliği kalmayacağına dikkat çekiliyor. Apple'ın bir 40 yıl daha ayakta kalabilmesi için değişimin vazgeçilmez bir önşart olduğu da vurgulanıyor.
Geliri 2003'ten bu yana ilk kez düştü
Teknoloji devi Apple'ın bu yılın ilk 3 ayında geliri, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12,7 gerileyerek, 2003'ten bu yana ilk kez düşüş kaydetti.
Apple'dan yapılan açıklamada, bu yılın Ocak-Mart dönemindeki net gelirin, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,7 düşüş göstererek 50,6 milyar dolar olduğu belirtildi. Şirket, 2015'in ilk 3 ayında 58 milyar dolar net gelir açıklamıştı.
Böylece, Apple'ın gelirleri, 51 çeyrek üst üste artış gösterdikten sonra 2003'ten bu yana ilk defa düştü.
Ayrıca şirketin 2016'nın ilk 3 ayındaki net karı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,8 azalarak 10,5 milyar dolara geriledi. Geçen senenin ilk 3 ayında Apple'ın net karı 13,6 milyar dolardı.
Söz konusu dönemde Apple'ın iPhone akıllı telefon satışlarında da şirket tarihinde ilk defa düşüş kaydedildi. Bu yılın Ocak-Mart döneminde iPhone satışları yüzde 16,1 düşerek 51,2 milyon oldu. 2015'in aynı döneminde Apple 61 milyon iPhone satmıştı.
iPad tablet satışlarında da yüzde 18 gerileme yaşayan Apple, bu yılın ilk 3 ayında 10,3 milyon iPad sattı. Bu sayı geçen yılın aynı döneminde 12,6 milyon olmuştu.
New York borsasının kapandığı saatten sonra çeyrek verilerini açıklayan Apple'ın hisse başına değeri ise borsa kapanışından sonra yapılan işlemlerde yüzde 8'in üzerinde düşüş kaydetti.
Milyarder yatırımcı Carl Icahn Apple hisselerini sattı
Apple’ın en büyük yatırımcılarından iş adamı Carl Icahn, 13 yıl sonra ilk kez yıllık bazda satışları azalan ve borsada yüzde 8 değer kaybeden Apple’daki hisselerini elinden çıkardı.
Milyarder iş adamı, 2013 yılında aldığı bu hisselerin satışından 2 milyar dolar elde etti.
Icahn, hisselerini satmasında Aple’ın Çin’de gerileyen performansının etkili olduğunu açıkladı.
Carl Icahn, Apple’a ne zaman döneceğine ilişkin bir soruya, kararının dönemsel hisse senedi fiyatlarıyla ilgili olmadığını, Çin’deki gelişmeleri takip etmek zorunda olduğunu söyledi.
Apple’ın Amerika Birleşik Devletleri’nden sonraki en büyük pazarı Çin’deki iPhone satışları son çeyrekte dörtte birin üzerinde azalmıştı.
Steve Jobs telekomünikasyon sektörünü kökten değiştirmişti
Apple’ın başarı sırrının yenilikçi olmasından çok ürünlerin cazibesi, ayrıntıya gösterilen ilgi ve mükemmeliyetçilikte ve tabii dahiyane pazarlamada yattığı belirtiliyor. Apple’ın efsanevi şefi Steve Jobs ne bilgisayarı ne de telefonu keşfeden kişiydi. Ancak bu branşı kökten değiştiren kişi olarak tarihe geçti. iPod ve iPhone ile müzik dinleme, mobil telefon kullanma olanaklarını tamamen değiştirdi. Bu gelişmeler sonucunda Apple geçen yıl itibarıyla cirosunu 234 milyar dolara yükseltti, 53 milyar dolar kâr yaptı. Şu an dünya çapında bir milyar Apple ürünü kullanımda.
Apple dünyanın en değerli holdingleri arasında sayılıyor
Steve Jobs’un 2011 yılında ölmesi üzerine Apple hayranlarının coşkusunda da düşüş yaşandı. Apple’ın "yıldızının söndüğünü, monotonlaştığını" iddia edenler oldu. Apple’ın yeni şefi Tim Cook’un selefi Steve Jobs’dan farklı olarak holdingin geleneklerini bir kenara bıraktığı, daha çok müşteri taleplerine kulak verdiği belirtiliyor. Böylece Steve Jobs’un sürpriz ürün efektlerinin artık pek yaşanmadığına, buna karşılık yatırımcılara daha fazla imkan sunularak holdingin karlı işler yaptığına dikkat çekiliyor. 2012 yılı ilkbaharında Apple şirketi hissedarlarına kâr payı bile dağıtmıştı. Böyle bir şeyin Steve Jobs döneminde düşünülmesi bile olanaksızdı. Bu girişimler neticesinde Apple’ın piyasa değeri yaklaşık 600 milyar dolara yükselerek dünyanın en değerli holdinglerinden biri oldu.
Kişiye özgü özel alanların korunması
Google, Facebook ve diğer teknoloji devleri kullanıcıların verilerini diğer işletmelere satarak kâr yaparken, Apple kişiye özgü özel alanların korunması taleplerini dikkate alıyor. Bu konuda Amerikan hükümeti ile Apple arasında baş gösteren görüş ayrılığında Apple şefi Tim Cook kullanıcı verilerinin korunmasının kendileri için öncelik taşıdığını vurgulamış ve holding prensiplerini savunmuştu.
Apple Pay yolda
Apple'daki değişim rüzgarlarının zaman alacağına işaret ediliyor. Apple'ın yeni paralı hizmeti Apple Pay henüz istenilen yaygınlığa ulaşamadı. Holdingden yapılan açıklamada Apple Pay'in bu yıl içinde web sitelerindeki online alış-verişlerde devreye gireceği bildirildi.
Deutsche Welle Türkçe