Türkiye’nin ilçelere göre toplumsal cinsiyet eşitliği raporu4 sene ÖNCE
Türkiye’nin ilçelere göre toplumsal cinsiyet eşitliği raporuÇağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete intikal edişinin 80. yılında saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz.
Dünyadaki pek çok ülkeye örnek olan kadınlara seçme ve seçilme hakkı, 84 yıl önce Atatürk ve arkadaşları tarafından tanınmıştı.
Kadınlara kapalı siyaset kapısı, 5 Aralık 1934 günü Büyük Önder Atatürk ve arkadaşları tarafından açılmış, kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. 1935 yılında kadının mecliste temsili bakımından dünyanın 2. ülkesiyken, bugün Türkiye bu sıralamada çok gerisinde kalmıştır.
24 Haziran 2018 genel seçim sonuçlarına göre, Meclis’e giren 600 vekilin 497’sini erkekler, 103’ünü ise kadınlar oluşturdu. Meclis'e giren kadın milletvekili sayısı 27. dönemde 96 oldu. 26. dönemde ise bu sayı 82'ydi. Sandalye sayısı 550'den 600'ye çıkan parlamentodaki kadın milletvekili oranı da yüzde 14,9'dan 16'ya çıkmış oldu.
81 ilden 33’ünden, yani Türkiye’deki illerin yüzde 40’ından hiç kadın milletvekili çıkmadı.
Eşit haklara sahip kadın ve erkek yurttaşların haklara ulaşımlarının da eşit olması gerekmektedir. Temsili demokrasilerde prensip, farklı birey gruplarını temsil etmek olduğu halde kadınlar siyasette yeterince temsil edilememektedir.
Atatürk’ü, aramızdan ayrılışının 80. yılında kadınlarla çekilmiş az bilinen fotoğrafları ile anıyoruz.