Kürk Mantolu Madonna Belgeseli6 sene ÖNCE
Kürk Mantolu Madonna BelgeseliOnlar ümidin düşmanıdır, sevgilim,
akar suyun
meyve çağında ağacın,
serip gelişen hayatın düşmanı.
Çünkü ölüm vurdu damgasını alınlarına:
– çürüyen diş, dökülen et-,
bir daha geri dönmemek üzere yıkılıp gidecekler,
Ve elbette ki, sevgilim, elbet,
dolaşacaktır elini kolunu sallaya sallaya,
dolaşacaktır en şanlı elbisesiyle: işçi tulumuyla
bu güzelim memlekette hürriyet.
Bursa da havlucu Recebe,
Karabük fabrikasında tesviyeci Hasana düşman,
fakir köylü Hatçe kadına,
ırgat Süleymana düşman,
sana düşman, bana düşman,
düşünen insana düşman,
vatan ki bu insanların evidir,
sevgilim, onlar vatana düşman…
Nazım Hikmet RAN
6-7 Aralık 1945
Dünyaca ünlü şairimiz Nazım Hikmet’i 3 Haziran 1963’te kaybetmiştik.
Nazım Hikmet Ran 17 Ocak 1902’de Selanik’te doğdu.
Yıllardır kuşaktan kuşağa aktarılan, dillerden düşmeyen dizelerinin yanı sıra roman ve tiyatro oyunlarını da Türk edebiyatına kazandırmıştır. Anlam yoğunluğuna karşın yalın bir dil kullanımındaki ustalığı ile Türkçe’nin en iyi yapıtlarını ortaya koymuştur.
Sadece düşünce ve siyasal görüşlerinden dolayı defalarca tutuklanmış, ömrünün büyük bölümünü hapiste ya da sürgünde geçirmiştir.
Yapıtları 50 den fazla dile çevrilen, yüzlerce kez basılan ve birçok ödül alan çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerinden Nazım Hikmet, dünyada da 20. yüzyılın en büyük şairleri arasında gösterilmektedir.
Yazdığı şiirleri yasaklanan, yaşamı boyunca yazdıkları yüzünden 11 ayrı davadan yargılanan Nazım Hikmet, 12 yıl boyunca Türkiye’de çeşitli şehirlerdeki hapishanelerde hapis yatmıştır.
Nazım Hikmet, 3 Haziran 1963 sabahı saat 06.30’da gazetesini almak üzere 2. kattaki dairesinden apartman kapısına yürümüş ve tam gazetesine uzanırken geçirdiği kalp krizi sonucunda ölmüştür. Nazım Hikmet’in ölümü üzerine Sovyet Yazarlar Birliği salonunda yapılan törene yerli yabancı yüzlerce sanatçı iştirak etmiş ve tören siyah beyaz olarak kaydedilmiştir. Nazım Hikmet, ünlü Novodeviçi Mezarlığı’nda (Новодевичье кладбище) gömülüdür. Nazım Hikmet’in mezar taşı siyah bir granitten olup meşhur şiirlerinden biri olan rüzgâra karşı yürüyen adam figürü taş üzerinde ebedileştirilmiştir.
Şair Nazım Hikmet’in 2008 yılının ilk günlerinde, eşi Piraye’nin torunu Kerem Bengü tarafından, Piraye’nin evrakları arasında, “Dört Güvercin” adında bir şiiri ve 3 adet tamamlanmamış roman taslağı bulundu.
1951 yılında Türk Vatandaşlığından çıkartılan Nazım Hikmet, daha sonra 5 Ocak 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile yine Türk vatandaşlığına alınmıştır. Mezarı Moskova’dadır.
‘Mavi Gözlü Dev’i bir kez daha sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz.