HER YÖNÜYLE 14 MAYIS SEÇİMLERİ DEĞERLENDİRMESİ2 sene ÖNCE
HER YÖNÜYLE 14 MAYIS SEÇİMLERİ DEĞERLENDİRMESİCHP parti tabanının, hatta mevcut iktidar muhalifi “Hayır” Bloğu bileşenleri ve halkın gönlünden geçen, en çok destek verilen isim yine Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen.
Günler su gibi akıp gibi akıp geçiyor. İşte 2017 yılının da sonuna yaklaşıyoruz.
İktidar partisi AKP’de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘metal yorgunluğu’ söylemleriyle partisinin kongreler sürecinde yönetim değişimlerine işaret etmesi nedeniyle gergin bir bekleyiş sürüyor… Milliyetçi kesimde ise gözler, Meral Akşener’in Genel Başkanı olacağı ve Koray Aydın’ın adını ‘Merkez Demokrat Parti’ ve Cumhurbaşkanı adayını da yine Meral Akşener olarak açıkladığı yeni kurulan partiye çevrilmiş durumda.
Adalet Yürüyüşü’nden sonra Çanakkale’de bir de Adalet Kurultayı gerçekleştiren ana muhalefet partisi CHP’de ise partinin 2019 Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı da artık sesli olarak konuşulmaya başlandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, siyasal ve ekonomik konjonktüre göre, 'baskın' bir erken seçim yapma olasılığı da, liderlerin ve parti yönetimlerinin önünde hep bir açık kart olarak duruyor.
CHP kulislerinde, ‘henüz erken’ denilerek, belirgin bir isim ön plana çıkmamış olsa da, siyaset kulisleri ve medyada en çok 3 kişinin adı geçiyor.
KEMAL KILIÇDAROĞLU
Geçtiğimiz hafta NTV’de katıldığı canlı yayında, "2019 adayımız çok tanınmış bir kişi olacak. Toplumun güvendiği, mütevazı, saygılı bir aday çıkacak'' diyerek iyi bir ‘teaser’ kampanyası başlatan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, ‘şimdilik düşünmese de’ doğal olarak en güçlü Cumhurbaşkanı adayı.
Yakın çevresinden gelen bilgilere göre Kılıçdaroğlu gerçekten de aday olmayı düşünmüyor. Gönlünden, televizyon programında da söylediği gibi “toplumun güvendiği, mütevazı, saygılı çok tanınmış bir kişinin” aday olması geçiyor.
Ancak Adalet Yürüyüşü sürecindeki herkes tarafından kabul edilen başarısı ile yeniden kazandığı toplumsal muhalefet etme gücüne bağlı yükselen imajı da göz önünde bulundurularak, parti yönetiminden ‘Cumhurbaşkanı adayı siz olmalısınız’ yönlendirmesi var.
Diğer bir yandan ise aday olmaması durumunda, AK Parti’den gelecek “ülkeyi yönetmeye aday bile olamıyor” eleştirileri de aday olmaya karar verme nedeni olabilir.
YILMAZ BÜYÜKERŞEN
Siyasal yaşamının yanı sıra aynı zamandan akademisyen, gazeteci, karikatürist, heykeltıraş…
CHP parti tabanının, hatta mevcut iktidar muhalifi “Hayır” Bloğu bileşenleri ve halkın gönlünden geçen, en çok destek verilen isim ise Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen.
Önce Eskişehir İTİA Başkanlığı ardından da Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’nde gösterdiği başarıyı; sadece Türkiye’de değil dünyada bile kabul edilen örnek bir yerel yönetimi ile Eskişehir’i yaşanabilir ‘bambaşka bir kent’ yaparak taçlandırdığı kariyeri nedeniyle, Yılmaz Büyükerşen herkesin gönlündeki öncelikli Cumhurbaşkanı adayı olmayı sürdürüyor. O kadar saygın bir isim ki, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere AK Parti çevrelerinde bile takdir görüyor.
İlk’lerin Hocası
Türkiye’de ilk iletişim fakültesini, üniversite kontenjanları dışında kalan gençlere yüksek öğretimde imkân ve fırsat eşitliği sağlamak için, iletişim teknolojisinin eğitimde kullanılması ve uzaktan öğretim ile buna ilişkin yöntemleri birleştirerek dünyada ilk kez Açıköğretim Fakültesi’ni, Türkiye’nin ilk Sinema ve Televizyon Okulu’nu kurdu. Kanal D’nin de kurucuları arasında yer aldı.
1985 yılından 1993 yılı sonuna kadar iki dönem “Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulu” şimdiki kısaltmasıyla RTÜK üyeliği ve kurulun Başkanlığını yaptı.
Sanatçı Büyükerşen
Büyükerşen, resim ve heykel gibi güzel sanatlara olan ilgi ve sevgisini rektörlüğü döneminde üniversiteye açtığı bölümler ile özel yaşamında da yarattığı balmumu heykellerde göstermiştir. Anıtkabir müzesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün birebir boyutlardaki balmumu heykeli, yine Prof. Büyükerşen tarafından yapılmıştır. Kendi adını taşıyan Türkiye’nin ilk Balmumu Heykel Müzesi’ni 19 Mayıs 2013 tarihinde açmıştır.
Adalet Yürüyüşü ve Adalet Kurultayı ile birlikte CHP Genel Merkezi'nin fikri olarak ortaya çıkan ‘Adalet Heykeli’nin tasarımı da Büyükerşen tarafından yapılmıştır. Çanakkale Özgürlük Parkı´na konacak heykelin kaidesini Adalet Yürüyüşü´ne katılanların adlarının yazılı olduğu tuğlalar oluşturacak.
Kendisi ne düşünüyor?
Demokratik Sol Parti’de (DSP) başlayan siyasal yaşamını, Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) sürdüren Büyükerşen, 4 dönemdir Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı başarıyla yürütüyor.
DİSK önderliğinde gerçekleşen “Solda Birlik” toplantılarında ve diğer sol senaryolarında adı sık sık geçen Prof. Dr. Büyükerşen, 2004 yılında DSP eski Genel Başkanı Bülent Ecevit tarafından yapılan Genel Başkanlık teklifini geri çevirdi. 2014 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçiminde de, Cumhurbaşkanı adaylığı için yine ismi geçti ancak bu teklifi de geri çevirdi.
2019 Cumhurbaşkanlığı adaylığı için ise henüz kendisi tarafından yapılmış bir açıklama olmadığından ne düşündüğü bilinmiyor.
İLHAN KESİCİ
CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, katıldığı bir televizyon programında ‘herkesi kucaklayabilecek bir adaydan’ söz edince, "İlhan Kesici aday olur mu?" sorusuna, "Neden olmasın" yanıtını verdi ancak CHP'nin kesinleşmiş bir kararının bulunmadığını da söyledi.
Çoktandır su almaya başlayan ve batmamak için direnen ‘Amiral Gemisi’ de dahil olarak ana akım medyaya göre de Tayyip Erdoğan’a karşı CHP’de ‘her kesimden oy alabilecek’ en şanslı isim İlhan Kesici.
Siyasal kariyeri
1977'de DPT'na girdi. Uzmanlık, Daire Başkanlığı, Genel Müdürlük görevlerinden sonra orta elçi unvanıyla yurt dışında görev yaptı. 1990'da DPT Müsteşarlığı'na getirildi. 1994 yılında ANAP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için görevinden ayrıldı.
İstanbul Belediye Başkanlığı seçiminde, sağdan karşısındaki rakip ise Refah Partisi’nin adayı Recep Tayyip Erdoğan’dı! Açık ara daha güçlü bir aday ve arkasında açık ara dönemin daha güçlü bir siyasi partisi (ANAP) olmasına, üstelik de yüzde 22 oy almasına karşın; Tayyip Erdoğan kendisini Cumhurbaşkanlığı’na taşıyacak siyasal yükseliş kariyerinin ilk basamağı olacak seçimi, küçük bir farkla da olsa (40.000 oy) kazandı.
İlhan Kesici İstanbul BB seçilemedi ancak daha sonra ANAP’tan Bursa Milletvekili oldu.
22 Mayıs 2007 tarihinde CHP’ye katıldı. 2007, Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye Genel Seçimleri'nde CHP İstanbul milletvekili olarak Meclis’e girdi. Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri sonrası seçim hükümeti kurmakla görevlendirilen AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu tarafından gönderilen bakanlık teklifini ise reddetti.
‘Damatlık’ avantajı yeterli olur mu?
İlhan Kesici, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kardeşi merhum Şevket Demirel’in üç kızından ortancası olan Ummahan Binhan Demirel ile evlidir.
Kesici’nin eşi Binhan hanım, babasından devraldığı ticari yaşamını da aktif olarak sürdürmektedir. Isparta'daki GÖLTAŞ Çimento Fabrikası, GÖLTAŞ Hazır Beton ve GÖLTAŞ Enerji ile OZF AŞ ve ORKAV AŞ’de Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcılığı görevlerini yürütmektedir.
İlhan Kesici’nin 1980 öncesinde ODTÜ Öğrenci Temsilcileri Konseyi seçimlerine, ülkücülerin adayı olarak katıldığı da bilinmektedir.
Kesici olmazsa Haberal verelim!
Merkez sağ seçmene ‘şirin gözükmek’ uğruna adı geçen diğer bir isim de Prof. Dr. Mehmet Haberal.
1991 seçimlerinde DYP’nin Rize adayı olup seçilemeyen, 2011 yılında Ergenekon davasından tutuklu olduğu dönemde CHP’den Zonguldak milletvekili seçilen ancak cezaevinde olduğu için milletvekili yeminini edemeyip, ancak seçildikten 27 ay sonra yemin edebilen Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın, tutukluluk gibi geçmiş olumsuz deneyimleri nedeniyle Cumhurbaşkanı adaylığını düşünmediğini söyleniyor.
Özellikle organ nakli ve yanık tedavisi konusunda dünya çapında başarıları olan Başkent Üniversitesi eski Rektörü Haberal’ın oğlu Erkan Bülent Haberal da halen MHP Ankara milletvekilidir.
2014’deki, ne akla hizmet olduğu bugün bile çözülemeyen o büyük yanılgıya benzer bir akıl tutulmasıyla, herkese şirin görünüp merkez sağdan da oy alabilme ezikliğiyle adı geçen İlhan Kesici’nin eşinin ticari değerlerini riske atmamak; Mehmet Haberal’ın da yaşı ve geçmiş olumsuz deneyimleri nedeniyle aday olmalarının beklenmediğini de belirtelim.
CHP seçmeni artık ikinci bir ‘Ekmeleddin Skandalı’ yaşamak istemiyor!
CHP’nin (daha doğrusu genel başkanının) anket sonuçlarını, yönetiminin çekincelerini ve milyonlarca seçmenini hiçe sayarak, akıllara ziyan bir ‘ne sihirdir ne keramet el çabukluğu marifet’ yöntemiyle 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nde MHP ile birlikte ‘çatı adayı’ olarak gösterdiği, İslam Konferansı Örgütü eski genel sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu benzeri bir yanlışı yinelemesine artık hiç kimsenin tahammülü yok.
Parti tabanı, böyle büyük bir yanlışın, Erdoğan karşısında kesinlikle seçim kazandırmayacağı gibi partiyi geriye götürecek Kılıçdaroğlu ve ekibinin de sonu olacağını belirtiyor.
‘Ne Kesici, ne Haberal, gerçekten solcu ya da en azından sosyal demokrat bir aday’
CHP seçmenleri ve siyasal gözlemciler, seçimin iki turlu olduğunu anımsatarak; yaşamını bağımsız, çağdaş, demokratik bir Türkiye’ye adayarak yılmadan mücadele eden, herkesin benimseyebileceği gerçek bir yurtseverin aday gösterilmesi gerektiğini vurguluyorlar. İkinci tura kalınması durumunda da, Tayyip Erdoğan’ın karşısında en çok oyu alan muhalefet adayının desteklenebileceğini belirtiyorlar.
Adı geçen diğer adaylar
Olasılık seçeneği ve gerçekliği az olmakla birlikte, tarihe not düşmek adına eksiğimizin kalmaması için adı geçen diğer kişileri de sıralayalım.
Deniz Baykal, İlker Başbuğ, İlber Ortaylı, Ali Koç, Muharrem İnce, Metin Feyzioğlu, Özgür Özel, Uğur Dündar, Ümit Boyner, Sami Selçuk, Rıza Türmen, …
Türkiye’yi kurtaracak kişi için son karar
Evet henüz süre var…
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, önümüzdeki aylarda, sivil toplum kuruluşları, odalar, kanaat önderleri ile yapacağı görüşmelerin ardından Parti Meclisi ve MYK’sı ile konuyu değerlendirerek, son kararı vermesi bekleniyor.
Bu konudaki yeni gelişmeleri aktarmayı sürdüreceğiz…