Dünyada 5G’ye geçişin eşiğinde, interneti en hızlı ve en yavaş ülkeler5 sene ÖNCE
Dünyada 5G’ye geçişin eşiğinde, interneti en hızlı ve en yavaş ülkelerDünya 2020’de 5G’ye geçmeye hazırlanırken, diğer ülkelerden daha önce 5G teknolojisini kullanmaya başlayan Çin, 2030 yılında da 100 kat daha hızlı 6G’ye geçmek için hazırlıklara başladı
Teknoloji gelişimi ve üretiminde ABD ile yarışan, yakın gelecekte de dünya lideri olacağı iddia edilen Çin, en yeni nesil mobil internet bağlantısının geliştirilmesine de başladı. 6G’nin araştırılması için akademisyenler ve özel sektörden uzmanlardan oluşan 37 kişilik ekip kurulduğunu açıkladı.
Çin, çalışmalarına başlayan ekip 6G’nin ülkede kullanıma gireceği tarihi 2030 olarak öngördüklerini açıkladı.
37 kişiden oluşan ekip, 6G teknolojisinin planlanmasında, danışmanlığını yapmakta ve önemli meselelerde öneriler getirmekle sorumlu olacak.
6G’nin gelmesi ile kullanıcılara, 5G’ye kıyasla yaklaşık 100 kat daha hızlı internet hızı sağlanması bekleniyor.
Devlet önderliğindeki girişimler, süper hızlı 5G şebekelerinin Çin vatandaşları için uygun hale gelmesinden yalnızca birkaç gün sonra başlatıldı.
Ülkenin 6G geliştiren ekibinin bir üyesi olan Yang Yifeng, “6G, büyük ölçüde 2030’da ticari aşamaya girecektir. [Bu], kalkınma yasasına dayanan geçici bir karardır, ancak kesin değildir” dedi.
Yang, Çin haber ajansı The Paper’a verdiği demeçte,“Teknolojinin gelişiminin uygulanmasıyla, nesiller arası geçişler sırasında programın ilerisinde birçok teknoloji kullanılacak” dedi.
Yang Yifeng, ekibin, süreci hızlandırmak için ‘gelişmiş’ yöntemler bulmaları halinde 2030’dan önce 6G’yi başlatma olasılığını ekarte etmeyeceğini söyledi.
Bir hükümet yetkilisinin açıklamasına göre de Çin, 6G teknolojisinin araştırma ve geliştirilmesine 3 Kasım’da resmen başladı.
Çin Teknoloji Bürosu, 6G’nin gelişimini ortaya koymak ve bunun bilimsel fizibilitesini kanıtlamakla görevli bir panel oluşturmak için üniversitelerden, kurumlardan ve kurumlardan 37 telekomünikasyon uzmanı seçti.
Teknoloji Bürosu Bakan Yardımcısı Wang Xi, büronun 6G için özel bir araştırma planı tasarlamak ve ön araştırmalar yapmak için uzmanlarla birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi.
HUAWEI 6G ÇALIŞMALARINA BAŞLADI
Çin telekomünikasyon devi Huawei’nin CEO’su Ren Zhengfei de, kendi 6G araştırma – geliştirme çalışmalarına başladıklarını resmen açıkladı.
Forbes‘e göre 1,3 milyar dolar (1 milyar £) değerinde olan 75 yaşındaki girişimci, şirketinin aynı anda 5G ve 6G geliştirdiğini iddia etti. Çin Ekonomik Haftası’nın Bay Ren’in Suudi Arabistan gazetesiyle yaptığı röportajdan alıntı yaptığını bildirdi.
The Economist’e Eylül ayında konuşan Ren, firmasının 6G’nin dünya lideri olmasını bekliyordu: “Huawei, 6G araştırması söz konusu olduğunda liderliği sürdürmeye devam edeceğini düşünüyorum, ancak kararımız, 6G’nin ticari kullanımının en az 10 yıl boyunca başlamayacağı yönünde” dedi.
130 BİN 5G BAZ İSTASYONU FAALİYETE GEÇECEK
Çin’in devlete ait üç telekomünikasyon şirketi – China Mobile, China Unicom ve China Telecom – bu ay 5G veri planlarını başlattı.
Ülke, dünyanın en büyük 5G dağıtımlarından biri olan sistemi desteklemek için bu yılın sonuna kadar 130.000’den fazla 5G baz istasyonunu faaliyete geçirecek.
‘5G AKILLI ŞEHİR’ YAPILDI
Çinli mühendisler, Şanghay yakınlarında sakinlerin saniyede 1,7GB gibi etkileyici bir hızla TV dizileri, filmler veya oyunlar indirebilecekleri bir ‘5G akıllı şehir’ inşa ettiler.
Son zamanlarda hizmete giren 140’tan fazla verici tarafından 27 kilometrelik Wuzhen kasabasının kuytu köşelerine 5G sinyali gönderildi.
Ülke ayrıca Huawei ile işbirliği içinde 5G donanımlı hızlı tren istasyonunu tamamlama yolunda ilerliyor.
Asya’nın en işlek trafik merkezlerinden biri olan ve yılda yaklaşık 60 milyon yolcu tarafından kullanılan Şangay Hongqiao Tren İstasyonu’na ‘süper hızlı’ 5G ağı kurulacak.
İstasyona gelen ziyaretçiler, Huawei’ye göre 20 saniyeden kısa bir sürede 2GB’lık bir yüksek çözünürlüklü film indirebilecekler.
Buna karşılık, aynı filmi standart bir 4G ağına indirmek üç dakika 20 saniye sürüyor.