Perseid Meteor Yağmuru ne zaman, nerelerden ve nasıl izlenebilecek?7 sene ÖNCE
Perseid Meteor Yağmuru ne zaman, nerelerden ve nasıl izlenebilecek?
Cuma günü Güneş sisteminde çok ender rastlanan hareketler olacak. Gündönümü, tam güneş tutulması ve süper ay, aynı günde gözlemlenecek.
Gece ve gündüzün eşitlendiği, gündüzlerin daha uzun yaşanmaya başlandığı gündönümü ile, tam Güneş tutulması ve Ay'ın dolunay döneminde Dünya'ya en çok yaklaştığı ve dolayısıyla çok büyük gözüktüğü Süperay hali, Cuma günü hep bir arada gözlemlenecek.
Süperay yılda 3-6 arasında, Güneş tutulmaları ise daha az sayıda gözlemleniyor. Gündönümleri ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez gerçekleşiyor.
Gündönümlerinin diğer iki gök olayıyla doğrudan bir bağlantısı olmamasına karşın, üç olayın bir araya gelmesi oldukça ender rastlanabilecek bir durum. Örneğin gündönümünün sadece güneş tutulmasıyla aynı güne denk gelmesi, bundan sonra ancak 2053 ve 2072 yıllarında olacak.
Güneş tutulmasının izlenebileceği ülkeler ve bölgeler. Kırmızı yerler tam tutulmanın görülebileceği yerler.
Güneş Tutulması Türkiye’den de İzlenebilecek
Yılın en önemli gök olaylarından tam güneş tutulması, 20 Mart'ta gece gündüze eşitken yaşanacak. Türkiye'den hava koşullarının uygun olması durumunda parçalı gözlenecek tutulma saat 09.40'ta başlayıp 13.50'ye kadar sürecek.
Türkiye’den tam bir tutulma göremeyeceği için 3 saat boyunca parçalı tutulma gözlemlenebilecek.
Tutulma, Türkiye'de Hilal şeklinde gözlenebilecekken, en iyi Grönland, İzlanda, Kuzey Avrupa ülkelerinde izlenebilecek.
2015 yılında ilk biri tam, biri parçalı olmak üzere 2 güneş tutulması, 2 de tam ay tutulması şeklinde 4 önemli gök olayı yaşanacak.
2006'dan Sonra İlk Kez
Kuzey Avrupa'da tam yaşanacak tutulma, Türkiye'de ise Ay Güneş'in yaklaşık yüzde 40'ını kapatmış halde gözlenecek. Türkiye, en son tam tutulmayı 1999 ve 2006'da izleyebilmişti.