Deutsche Welle’nin Düzenlediği BOBS Online Aktivizm Yarışması’nda Kazananlar Belli Oldu

Almanya’nın Bonn ve Berlin kentlerinden yurtdışına 30 farklı dilde radyo, TV ve internet üzerinden yayın yapan medya kuruluşu Deutsche Welle’nin bu yıl dokuzuncusunu düzenlediği dünyanın en büyük sosyal medya yarışması olan BOBS’da ‘En İyi Online Aktivistler’ bel...

Deutsche Welle’nin Düzenlediği BOBS Online Aktivizm Yarışması’nda Kazananlar Belli Oldu (13 Mayıs 2013)

Almanya’nın Bonn ve Berlin kentlerinden yurtdışına 30 farklı dilde radyo, TV ve internet üzerinden yayın yapan medya kuruluşu Deutsche Welle’nin bu yıl dokuzuncusunu düzenlediği dünyanın en büyük sosyal medya yarışması olan BOBS’da ‘En İyi Online Aktivistler’ belirlendi.

Rusya’dan Brezilya’ya, Çin’den İran’a 14 dilden içerikler yarıştı. Bu yılki jüri ödüllerine Çin, Fas, Bangladeş ve Togo’dan içeriklerle İngilizce dilinde bir uluslararası girişim layık görüldü.

Dünyanın en büyük uluslararası online aktivizm yarışmasına bu yıl ilk kez Türkçe de katıldı. Bobs’un 15 üyeli uluslararası jürisinde bu yıl Türkiye’den Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Özgür Uçkan da yer aldı. İnternet kullanıcılarının oylarıyla belirlenen dil kategorilerinde ise Türkçe ‘En İyi Blog Ödülü’nü Yüksekova Haber, mikrobloglarda ‘İzlenecek En İyi Kişi Ödülü’nü de Kadir Has Üniversitesi’nden öğretim üyesi İsmail Hakkı Polat kazandı.

Çin, Hindistan ve Mısır birlik oluyor. Rusya, Türkiye ve Almanya ile ittifak kuruyor, ama son anda Ukrayna’nın tarafına geçiyor…

Hayır, tüm bunlar New York’ta BM Genel Kurulu’nda fırtınalı bir oturumda cereyan etmiyor. Yer Berlin, oturumun sakinleri de Bobs’un 14 farklı ülkeyi temsil eden jüri üyeleri. On beşinci üye ise Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nü temsil ediyor.

Aralarında aktivistler, blogcular ve bilim insanlarının da bulunduğu internet ve sosyal medya uzmanları, dünyanın en büyük sosyal medya yarışması Bobs’da altı ana kategorinin kazananlarını belirledi. Dünyanın dört bir yanından gelen 4 bin 200’ü aşkın aday arasından belirlenen finalistler masaya yatırıldı, heyecanlı tartışmalar ve kısmen kıran kırana geçen oylama turlarının ardından ‘en iyiler’ açıklandı.

En İyi Blog

Bobs’da ‘En İyi Blog Ödülü’ Çin’e gitti. Çin’de sansür karşıtı hareketin sembolü haline gelen, kitap ve köşe yazarı Li Chengpeng ödüle layık görüldü.

Li’nin ‘Tüm dünya biliyor’ adlı yeni kitabının imza etkinliği son derece duygulu anlara sahne oldu. Etkinliğe verilecek izin karşılığında burada konuşması yasaklanan Li, imza gününe ağzını kapayan bir maske ve üzerinde “Hepinizi seviyorum” yazılı beyaz bir tişört ile katıldı. Bu tişört ve maske Çin’de direnişin sembolü haline geldi, milyonlarca genç Çinli bu tişörtle dolaşmaya başladı. Çinli jüri üyesi Hu Yong, Li Chengpeng’in genç nesil açısından bir örnek haline geldiğini, onları sansüre karşı harekete geçmeye teşvik ettiğini belirtiyor.

En İyi Sosyal Aktivizm

Fas’ta bir kadının tecavüzcüsüyle evlenmesi durumunda tecavüz eden kişinin cezadan muaf tutulmasına imkan sağlayan 475 sayılı yasaya karşı başlatılan girişim, Bobs’da ‘En İyi Sosyal Aktivizm Ödülü’ne layık görüldü. Ağırlıklı olarak gençlerin başlattığı internet kampanyası söz konusu yasaya atfen 475 adını taşıyor.

Söz konusu yasa uyarınca, tecavüzcüsüyle evlenmek zorunda kalan 16 yaşındaki Amina’nın ölümü seçerek geçen yıl intihar etmesi konuyla ilgili tartışmaları alevlendirmişti. Amina’nın dramı, 475 adlı filme konu oldu. Facebook ve Flickr üzerinden de 475 adlı kampanya yürütülüyor. Bobs jürisi, tüm dünyayı sarsan Hindistan’daki tecavüz vakalarına da atıfta bulunarak Fas’taki söz konusu yasaya karşı yürütülen mücadelenin tüm dünyada kadın hakları mücadelesi veren aktivistler için önemli bir işaret olduğunu vurguladı.

En İyi İnovasyon

‘En İyi İnovasyon Ödülü’ de Çin’e gitti. Ödüle layık görülen mikroblog hizmeti FreeWeibo.com, Çin hükümetinin sansür politikalarından etkilenenlere bir alternatif sunuyor.

FreeWeibo, Çin’in en çok kullanılan sosyal ağlarından SinaWeibo.com’daki içeriklerin sansürsüz haline erişim sağlıyor ve böylece kullanıcılar hangi içeriklerin Çin makamlarınca sansürlendiğini ya da silindiğini görebiliyor. Bobs’un jüri üyeleri sistematik sansürün Çin’de şu anki en büyük sorunlardan biri olduğuna dikkat çekerek “Sansürle mücadele ancak sansürün gözler önüne serilmesiyle başarılı olabilir“ görüşünü savunuyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Ödülü

Bobs’da bu yıl da Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü ile işbirliği içinde ‘Sınır Tanımayan Gazeteciler Özel Ödülü’ verildi. Düşünce ve ifade özgürlüğü için özel katkı sağlayan blog ve projeler için öngörülen ödül bu yıl Afrika’nın batısına, Togo’ya gitti. Togolu blogcu ve insan hakları aktivisti Fabbi Kousassi, blogunda otoriter bir yönetime sahip ülkede gazetecilere yönelik aşırı polis şiddetini gözler önüne seriyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nden Bobs jüri üyesi Christian Mihr, heyecanlı geçen oylama sonrasında yaptığı açıklamada, “Fabbi Kousassi ülkesinde düşünce özgürlüğünü etkileyici bir şekilde savunuyor ve böylece Togo’daki gazetecilerin içinde bulunduğu duruma dikkat çekiyor“ şeklinde konuştu.

Global Medya Forumu Ödülü

Bobs’un özel ödüllerinden olan ‘Global Medya Forumu Ödülü’, DW’nin her yıl düzenlediği foruma dayanıyor. 17-19 Haziran tarihleri arasında Bonn kentinde düzenlenecek Global Medya Forumu’nun bu yılki konusu, küresel ekonominin önündeki zorluklar.

Dolayısıyla bu yıl Bobs’daki özel ödülün de konusu ekonomiydi. Bangladeş’ten ‘Infolady’ adlı sosyal proje ödüle layık görüldü. ‘Infolady’ler çantalarında dizüstü bilgisayarları, akıllı telefonlarıyla bisikletlerine atlayıp köy köy dolaşıyor, internet erişimi bulunmayan ırak bölgelerde sağlık, tarım, kalkınma gibi alanlarda köy sakinlerinin sorularını yanıtlıyor, sorunlarının çözümüne yardımcı olmaya çalışıyor. Bobs jürisi Infolady’i ‘Bangladeş’in en yoksullarına hayatî önem taşıyan konularda bilgi sağlayan devrim niteliğinde bir proje’ olarak değerlendirerek ödüle layık gördü.

En Yaratıcı ve Özgün

Bu kategorinin kazananı, Me and My Shadow-Ben ve Gölgem adlı internet sayfası oldu. Proje, giderek daha fazla zaman geçirdiğimiz internette arkamızda bıraktığımız izlerin takipçisi.

Jüri: Bobs Ödüllerini bu yıl onlar dağıttı

Kullanıcılara internette güvenli bir şekilde hareket etmenin kuralları eğlenceli ve kolay bir şekilde gösteriliyor, tarayıcı ayarlarının değiştirilmesi gibi konularda pratik tavsiyelerde bulunuluyor. Projenin arkasında, dünya çapında insan hakları savunucularını internet teknolojilerindeki son yenilikler konusunda bilgilendiren ‘Tactical Technology Collective’ adlı uluslararası birlik yer alıyor. Trinidad ve Tobagolu İngilizce jüri üyesi Georgia Popplewell, özellikle takibat ve sansürün yoğun olduğu ülkelerde çok dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekerek, sonuçta bazı vakaların ‘ölüm kalım meselesi’ haline gelebildiğini vurguluyor.

“Bilgiye erişimi engellemenin yolu kalmayacak“

Deutsche Welle tarafından 2004 yılında başlatılan Bobs-En İyi Online Aktivizm projesi, internette düşünce özgürlüğünü geliştirmek ve sansürsüz ortamda açık ve serbest düşünce alışverişini teşvik amacını taşıyor. DW Genel Yayın Yönetmeni Ute Schaeffer Bobs’un önemini şu sözlerle ifade etti:

“Bobs dünya çapında genç internet kullanıcıları arasında benzer eğilimler olduğunu gözler önüne seren tek platform. Artık uzun vadede toplumları teknolojiden uzak tutup bilgiye erişim hakkını ellerinden almanın bir yolu kalmayacak.“

Diğer kategoriler

Bobs’da altı ana kategoride dağıtılan jüri ödülleri dışında tüm 84 kategorideki kullanıcı ödüllerinin sahipleri de belli oldu. Halk oylamasının sonuçları Bobs sayfasında.

Halkoyları Yüksekova Haber ve İsmail Hakkı Polat’a

Bobs’da altı ana kategoride dağıtılan jüri ödülleri dışında tüm kategorilerdeki kullanıcı ödüllerinin sahipleri de belli oldu. Bobs internet sayfası üzerinden yapılan halk oylamasında Türkçe dalında ‘En İyi Blog Ödülü’ne Yüksekova Haber, mikrobloglar dalında Türkçe ‘İzlenecek En İyi Kişi Ödülü’ne ise İsmail Hakkı Polat layık görüldü. Halk oylamasının sonuçları Bobs sayfasında.

Bobs’un Türkçe sayfasına bu bağlantı üzerinden ya da direkt http://thebobs.com/turkish/ adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Deutsche Welle Türkçe

Haber: Jan Bruck/Beklan Kulaksızoğlu

Editör: Hülya Schenk