Sosyal Medyaya Sohbet Robotları Geliyor!1 sene ÖNCE
Sosyal Medyaya Sohbet Robotları Geliyor!Uluslararası ticari rekabet artık veri toplama ve satma savaÅŸlarına dönüÅŸmüÅŸ durumda. Mevcut yasalar ve hukuk sistemi ise baÅŸ döndüren dijitalleÅŸmenin hızına yetiÅŸemeyip yetersiz kalmaya baÅŸladılar.
Üretimden hizmet sektörüne, biliÅŸimden otomotiv, inÅŸaat, finans, tekstil ve gıdaya kadar akılınıza gelebilecek her alandaki yeni ticari projeler, kullanıcı verileri ile geri dönen müÅŸteri deneyimi bilgileriyle planlanıp pazarlanıyor. Bu yüzden de “büyük veri” dünyadaki en deÄŸerli ticari olgu haline geldi.
Teknolojinin hızla geliÅŸmesiyle yaygınlaÅŸan akıllı telefon, tablet, notebook gibi mobil cihazlarla birlikte sosyal medya kullanımı da her geçen gün artıyor. Yeni yeni uygulamalar çıkıyor. Sadece telefonlar, televizyonlar deÄŸil, buzdolabından fırına, kombiden klimaya kadar tüm cihazlar ‘akıllanıyor’. Yakında nesnelerin interneti saracak dört bir yanımızı. Tüm bu sistemlerin akıllı davranabilmeleri için de “kiÅŸisel bilgiler” gerekiyor! Bütün bu bilgilerin veri büyüklükleri de (big data) arttıkça artıyor. Terabayt, petabayt, eksabayt derken zettabayt ve yottabayt’a dayanınca da buluta taşınıyorlar.
‘Arttırılmış gerçeklik’le birlikte ‘yok edilmiÅŸ özel yaÅŸam’lar gündeme geliyor. ‘Yapay zeka’lar, ‘insani kiÅŸilik hakları’nı hiçe sayıyorlar.
Önümüzdeki dönemin en önemli konusu kuÅŸkusuz “veri güvenliÄŸi” ve “kiÅŸisel bilgilerin gizliliÄŸinin korunması” olacak.
Ä°ÅŸte teknoloji devleri arasındaki kıyasıya rekabet de artık doÄŸal olarak ‘etik deÄŸerler’ üzerinde yoÄŸunlaşıyor. Kullanıcı bilgilerinin gizliliÄŸinin korunması ya da hiç çekinmeden kullanılması tartışılıyor.
Türkiye’de meseleyi yanlış anlamak, çarpıtmak ya da ‘kılıf uydurmak’: KiÅŸisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı üzerine…
TBMM Genel Kurulu’nda muhalefetin ‘fiÅŸleme’ düzenlemesi olarak nitelendirdiÄŸi ve bu hafta sonu yasalaÅŸması beklenen KiÅŸisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı ise tam bir felaket!
Tasarı, kiÅŸinin nüfus cüzdanı, kredi kartı, sürücü belgesi, lisansı, diploması, sertifikaları gibi her türlü yazılı görsel belgeler; el haritası, göz haritası, kan grubu, parmak izi gibi biyolojik bilgileri; mesleÄŸi, kariyeri, emeklilik bilgileri, yaşı, çocuk sayısı medeni durumu, akrabalık iliÅŸkileri, gibi sosyal ve hukuki statüsü; kiÅŸinin kendisine ait olan kültürel deÄŸerleri mezhebi, dini gibi her türlü bilgiyi ‘veri’ kabul ediyor.
Tasarıyla kiÅŸisel verilerin millî savunma, millî güvenlik, kamu güvenliÄŸi, kamu düzeni veya ekonomik güvenlik saÄŸlamaya yönelik önleyici, koruyucu ve istihbari faaliyetler kapsamında iÅŸlenmesi mümkün oluyor. Tasarıda, açıkça kurum ismi belirtilmese de ‘MÄ°T, Emniyet, Jandarmanın ‘fiÅŸleme’ yapmasının önü açılıyor yorumları dikkat çekiyor.
KiÅŸiler, kiÅŸisel verilerinin silinmesini, yok edilmesini veya anonim hale getirilmesini talep edebilecek. KiÅŸisel verilerin üçüncü kiÅŸilere veya yurt dışına aktarılmasında bazı istisnai haller dışında ilgilinin açık rızası aranacak. BaÅŸbakanlığa baÄŸlı KiÅŸisel Verileri Koruma Kurumu kurulacak. Kurum’un karar organı olan kurul, dördü Bakanlar Kurulu; üçü CumhurbaÅŸkanı tarafından seçilecek yedi üyeden oluÅŸacak. Bireyler taleplerini veri sorumlusuna baÅŸvuru veya KiÅŸisel Verileri Koruma Kurulu’na ÅŸikayet yoluyla bildirebilecek. Düzenlemelere aykırılık halinde, 5 bin TL’den 1 milyon TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak.
ABD’den müttefik ülkelerin vatandaÅŸlarına ait kiÅŸisel verilere koruma
Amerika BirleÅŸik Devletleri BaÅŸkanı Barack Obama müttefik ülkelerin vatandaÅŸlarına ait kiÅŸisel verilerin korunmasını öngören yasayı onayladı. Washington, bu sayede ortaklarıyla aşınan güveni yeniden tesis etmeyi hedefliyor. Amerikan istihbaratının geçtiÄŸimiz yıllarda, bazı Avrupalı ülkelerin liderleri ve vatandaÅŸlarını dinlediÄŸi ortaya çıkmıştı.
FBI ile Apple arasındaki giderek büyüyen restleÅŸmeyi tüm dünya dikkatle izliyor
Teknoloji devi Apple ve ABD'nin Federal SoruÅŸturma Bürosu'nun (FBI) arasında yaÅŸanan "ÅŸifre kırma talimatı" gerginliÄŸi büyüyor.
Apple, FBI'ın IŞİD ile ilgili bilgilerin bulunduÄŸu iddia edilen bir telefonun ÅŸifresinin çözülmesi talebini, dünyadaki tüm iPhone kullanıcılarının gizlilik haklarını riske edeceÄŸini söyleyerek reddetmiÅŸti.
"FBI bizden iPhone için bir arka kapı açılmasını istedi" diyen Apple CEO'su Tim Cook, Federal Büro'nun söz konusu telefon için yeni bir iÅŸletim sistemi geliÅŸtirilmesini talep ettiÄŸini açıkladı. Cook, söz konusu sistemin Apple ürünlerinde deÄŸil online ortamda kurulacağını, bu durumun da hackerlar tarafından suistamal edilebileceÄŸini söyledi. Apple CEO'su dünyadaki tüm iPhone kullanıcılarının gizlilik haklarını riske edeceÄŸini söyleyerek FBI'ın talebini reddetti.
Cook ayrıca, FBI'ın bu arka kapıyı sadece söz konusu telefon için kullanacağını söylese de bunun bir garantisinin olmadığını belirtti. FBI ise Faruk'un telefonunda muhtemel saldırıların planlarının ya da kritik fotoÄŸrafların yer aldığı ihtimaliyle ÅŸifrenin kırılmasının hayati olduÄŸunu açıkladı.
Google, Facebook ve Twitter gibi diÄŸer büyük teknoloji firmaları da Apple’a destek veriyorlar.
DEVAM EDECEK…