Sosyal Medyaya Sohbet Robotları Geliyor!1 sene ÖNCE
Sosyal Medyaya Sohbet Robotları Geliyor!Melis’e dokusu uyan Alman verici son anda liste dışında kaldı. Melis için kötü haber geldi.
Uygun ilik bulunması için sosyal medyada, ünlülerin de katılımıyla yoğun bir kampanya yürütülen lösemi hastası Melis Akbaş (7) ve ailesi Almanya’dan önce iyi, sonra kötü haber geldi.
2 yıl önce lösemi tanısı alan, geçtiğimiz Temmuz’da da tedavisi tamamlanan Melis sadece 20 gün sonra tekrar hastalandı. Bu kez AML denilen tipiydi. Tedavisinin yapıldığı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kemik iliği nakli yapılması gündeme geldi.
ÖNCE SEVİNDİLER, SONRA ÜZÜLDÜLER
Pediatrik Kemik İliği Nakil Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Savaş Kansoy’un verdiği bilgiye göre, kemik iliği naklinin başarılı olması için Melis’in öncesinde kemoterapi alması ve en az iki ay iyilik halinin sürmesi gerekiyordu.
Kemoterapisi devam ederken uygun doku grubunda kemik iliği vericisi aranmaya başlandı. Twitter’da ise #MelisİçinİlikBulunsun başlığıyla bir hashtag başlatıldı. Yurt içindeki iki bankada kayıtlı yaklaşık vericilerden uygun doku bulunamayınca 1.5 ay önce yurtdışı bankalarına bakıldı. Almanya’daki bankada, 45 yaşında erkek bir gönüllünün dokusu Melis ile 10’da 9 uyuyordu, başka bir deyişle iyi bir vericiydi. Gelen habere aile ve doktorları çok sevindi. Almanya’daki bankadan vericinin ileri tetkiklerinin yapılmasını istendi. Ancak iki gün önce kötü haber geldi, verici liste dışında kalmıştı.
MELİS’İN NAKİL ŞANSI DEVAM EDİYOR
Prof. Dr. Savaş Kansoy, şunları söyledi:
“Bankalar görünlü vericilerin uygunluğuna bir kez daha bakar. Ancak bilmediğimiz bir nedenle vericinin liste dışında kaldığını öğrendik. Bu vericiye bel bağlamıştık. Konfirmasyon sonuçlarını göre uygun zamanda nakle gidecektik. Böylece tek verici devreden çıkmış oldu. Yine kemik iliği bankası aracılığıyla verici taraması güncellemesi istedik. Bir kısmının sonucu geldi, ABD’den de liste bekliyoruz. Uygun gelen birkaç vericinin ileri incelemesini istedik. Sonuçlar geldikten sonra fikir sahibi olacağız. Bütün bunlar bir ayı bulur” dedi.
Üçüncü kür kemoterapisini alan Melis’in şansı devam ediyor. Prof. Dr. Kansoy, “Önceki donörü yaklaşık 1.5 ayda bulmuştuk. Dünyada 23 milyona verici havuzu var. Ancak havuz sürekli genişlediği için ilik aradığımız hastalar için 3 ayda bir güncellemeye istiyoruz” diyor.
Halen Almanya’da sayıları 4’ü geçen kısmi uyumlu donörlerin yine Melis için daha ileri tetkikleri yapılıyor. Bu tetkiklerde de uyumun sürmesi halinde bu kez donörler muayene edilecek ve viral taramalardan geçirilecek ve hazırlanacak. Tüm koşulların sağlanması halinde de kök hücreler toplanarak Türkiye’ye gönderilecek.
Tüm bu süreçle birlikte getirtilmesi işleminin 20-30 gün sürebileceğini belirten İstanbul Tıp Fakültesi’nin Kemik İliği Bilgi Bankası Direktörü Prof. Dr. Fatma Oğuz, “Aslında aramalarımız farklı ülkelerde sürüyor. Verici adayların tarama ve test işlemleri de devam ediyor.
Sadece Melis için değil başka hastalar için de yürütülen kampanyalar sırasında bankasın kapısına çok sayıda gönüllü vericinin geldiğini anlatan Prof. Dr. Oğuz, “İlla tek hastaya vermek isteyenler, işlemlerin nasıl yapıldığını anlatınca vazgeçenler de çok oluyor. Burası hastaya özel bir banka değil, kayıtlı dokular ihtiyaç duyan ve uygun her hastada kullanılabilir. Kapıya değil, bizden randevu alınarak gelinmesini tercih ediyoruz” diyor.
TÜRKİYE’DE EN AZ 150 BİN GÖNÜLLÜ VERİCİ OLMALI
Prof. Dr. Kansoy, Türkiye’nin kendine yetecek verici havuzuna sahip olması gerektiğini söylüyor. Türkiye nüfusuna yetecek kemik iliği bilgi bankasında kayıtlı en az 150 bin verici olması ideali. Halen iki kemik iliği bilgi bankasında 35-40 bin gönüllü verici kayıtlı. Bu açığın kişiye özel kampanyalarla ya da 1-2 yılda kapanması mümkün görülmüyor.
Hürriyet / Mesude Erşan