Teknoloji dünyası karıştı! Bu kez güvenlik açığı yazılımda değil donanımda ve tehlike sanıldığından daha büyük!7 sene ÖNCE
Teknoloji dünyası karıştı! Bu kez güvenlik açığı yazılımda değil donanımda ve tehlike sanıldığından daha büyük!Doğum kontrolünde de dijital teknolojiden yararlanılmaya başlanıyor
ABD’li MicroCHIPS firması tarafından Massachusetts Institute of Technology (MIT) Laboratuvarları’nda geliştirilen ve deri altına yerleştirilen bir mikroçip ile 16 yıl boyunca hormonal doğum kontrolü sağlanabilecek.
Massachusetts merkezli MicroCHIPS firması, kadınlar için yeni bir doğum kontrol yöntemi geliştirdi. Klinik denemelerine gelecek yıl başlanacak olan yöntemde, deri altına yerleştirilecek bir mikroçip kullanılacak. 20 x 20 x 7 mm ölçülerindeki çip, lokal anestezi ile 16 yıl boyunca işlev gösterecek ve her gün 30 mg levonorgestrel hormonunun salgılanmasını sağlayacak.
Uzaktan kumandayla kontrol edilecek olan çip, kullanıcısı tarafından istendiği zaman kapatılabilecek ya da yeniden aktif hale gelebilecek. Kadınlar için en kolay doğum kontrol yöntemi olduğu savunulan mikroçip, içinde levonorgestrel hormonunun saklandığı bir yuva içeriyor.
MicroCHIPS, çipin içine çeşitli tedaviler kapsamında istenen ilaç ya da hormonun da konabileceğini belirtti. Cnet ve Mashable’de yer alan haberlere göre, çip önceden programlanan mikro-işlemciler, kablosuz telemetri ya da alıcılarla geri bildirim yapabiliyor. Hormon salgısı istendiği zaman yapılabileceği gibi belli zamanlar için ayarlanabiliyor.
Yapılan ilk denemelerde osteoporoz tedavisi için kullanılan çip, lokal anesteziyle 30 dakikadan kısa sürede nakledildi. Bir ay boyunca denenen çipler, ilk süreci başarıyla geçti. MicroCHIPS, çipler son tüketiciye ulaştırılmadan önce aşılması gereken birkaç basamak daha olduğunu belirtti. Bunlar arasında, kablosuz veriyi korumak için çiplerin şifrelenmesi de yer alıyor.
Bill & Melinda Gates Vakfı’nın Aile Planlaması programı tarafından desteklenen mikroçipin, 2015 yılında klinik öncesi denemeler için FDA onayı alınarak, 2018 yılında piyasaya çıkarılması planlanıyor.
Yeni doğum kontrol yönteminin özellikle gelişmekte olan ülkelerde nüfus planlamasında uygun bir seçenek olabileceği belirtiliyor.