Türkiye’nin ilçelere göre toplumsal cinsiyet eşitliği raporu4 sene ÖNCE
Türkiye’nin ilçelere göre toplumsal cinsiyet eşitliği raporu
Dünya ortalamasında parlamentolardaki kadın temsilcilerin oranı yüzde 22 iken Ruanda’da bu rakam şaşırtıcı biçimde yüzde 64’e yükseliyor
Afrika kıtasının orta bölümünün doğusunda küçük bir ülke olan Ruanda’da normalde meclise seçilen kadınların oranı yüzde 22 iken, soykırımı sonrasında, ülkede hayatta kalan nüfusun yüzde 70'inin kadınlardan oluşması sonucu, parlamentonun da yüzde 64’ünü oluşturdular. Bu sonuçta, ülkede daha önceki yüzde 30’luk ‘kadın kontenjanı’nın da etkisi olduğu belirtiliyor.
Ruanda’dan sonra ikinci sırada, güneybatı Avrupa'da Pirene Dağları'nda yer alan, denize kıyısı olmayan, Fransa ve İspanya arasında yine küçük bir ülke olan Andorra var. 468 km² yüzölçümü ve 80 bin nüfuslu bu mini ülkenin parlamentosunun yarısını kadınlar oluşturuyor.
Hemen arkasından ise yüzde 49 ile Küba ve yüzde 45 ile İsveç geliyor.
ABD’de ise parlamento koltuklarını sadece yüzde 20’sinde kadınlar oturuyor ve dünya genelinde 72. sırada yer alıyor.
Türkiye’ye gelince, Meclis’teki kadın milletvekillerinin oranı yüzde 14.42. HDP en fazla kadın milletvekili oranıyla birinci sırada.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekillerinin partilere göre cinsiyet dağılımları:
Aşağıdaki grafik ise Ağustos 2014 verileri ile ulusal parlamentolarda en çok kadınların olduğu ülkeleri ve yüzdelerini gösteriyor.