Dünyanın Nükleer Kıyamet Haritası

Belki de Kuzey Kore 5,1 büyüklüğündeki bir depreme hidrojen bombası denemesi senaryosunu yakıştırarak bütün dünyayı kandırdı ama böylece ‘nükleer kıyamet’ tehlikesi de bir kez daha gündeme gelmiş oldu. Kuzey Kore'nin sabah s...

Dünyanın Nükleer Kıyamet Haritası (7 Ocak 2016)

Belki de Kuzey Kore 5,1 büyüklüğündeki bir depreme hidrojen bombası denemesi senaryosunu yakıştırarak bütün dünyayı kandırdı ama böylece ‘nükleer kıyamet’ tehlikesi de bir kez daha gündeme gelmiş oldu.

Kuzey Kore'nin sabah saatlerinde başarılı bir hidrojen bombası denemesi yaptığı açıklaması hem tepkiyle hem de kuşkuyla karşılandı.

Eğer, gerçekten Kuzey Kore'nin denemesinin başarılı olduğu teyit edilirse, bu, Pyongyang'ın 2006'dan bu yana gerçekleştirdiği dördüncü nükleer test olacak ve Kuzey Kore'nin nükleer kapasitesini ciddi şekilde güçlendirdiğini ortaya koyacak.

BULGULAR KUZEY KORE’Yİ DOĞRULAMIYOR

Ancak nükleer uzmanlar, deneme sırasında kaydedilen patlamanın gerçekten hidrojen bombasından mı kaynaklandığı konusunda şüphelerini dile getiriyor.

Güney Kore parlamentosu istihbarat komitesinde görevli milletvekili Lee Cheol Woo, Ulusal İstihbarat Servisi'nin, yarattığı sismik dalga dikkate alındığında Pyongyang yönetiminin denemesinin hidrojen bombası olmayabileceği,  patlamanın etkisinin, hidrojen bombasının infilakında beklenenden daha düşük olduğu bilgisini verdiğini söyledi.

Çin Devlet Televizyonu'na konuşan Çinli askeri uzmanlardan Du Wenlong da, ellerindeki verilerin ''patlayıcının hidrojen bombası olduğu iddiasını desteklemediği'' görüşünde.

Merkezi ABD'de bulunan siyasi strateji ve düşünce kuruluşu Rand Corporation uzmanlarından Bruce Bennett de BBC'ye yaptığı açıklamada, "hidrojen bombası patladığında açığa çıkan enerjinin, Pyongyang yönetiminin açıkladığının on katı üstünde olması gerektiğini" bildirdi.

Bennett, "Ya Kim Jong-un, daha etkili bir füzyon bombası kullandıkları halde hidrojen bombası denemesi yaptıkları yalanını söylüyor ya da denemede hidrojen bölümü veya füzyon bölümü gerçekten iyi çalışmadı" ifadesini kullandı.

Japon uzmanlar bölgedeki radyasyon ölçümlerinin normal çıktığını açıklarken, ABD Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de, "Olay üzerine yapılan ilk incelemeler, Kuzey Kore'nin başarılı bir hidrojen bombası denemesi yaptığı iddialarıyla örtüşmüyor. Son 24 saat içerisinde ABD hükümetinin Kuzey Kore'nin teknik ve askeri kapasitesi hakkındaki değerlendirmelerini değiştirecek hiçbir şey olmadı" değerlendirmesinde bulundu.

5,1‘LİK DEPREME YOL AÇTI

Pyongyang yönetimi, yerel saatle 10.00'da başarılı bir hidrojen bombası denemesi yaptığını açıklamış, bu açıklamadan önce denemenin yapıldığı ileri sürülen Punggye-ri bölgesinde 5,1 büyüklüğünde deprem kaydedilmişti.

Kuzey Kore, en son 2013'te nükleer denemede bulunmuştu. Pyongyang yönetiminin üçüncü nükleer denemesi, bölgede gerilimin tırmanışa geçmesine ve uluslararası toplumun sert tepkisine neden olmuştu.

Kuzey ve Güney Kore'nin son 5 yıldaki karşılıklı savaş tehditleri

Birleşmiş Milletler kararlarıyla nükleer denemede bulunması yasaklanan Kuzey Kore'nin genç lideri Kim Jong-un, geçen ay "ülkesinin atom bombası ve hidrojen bombası denemeye hazır olduğu" iddiasında bulunmuştu.

Güney Kore de Pyongyang yönetiminin hidrojen bombası olarak da bilinen termonükleer bomba geliştirmiş olabileceği konusunda uluslararası toplumu uyarmıştı.

Termonükleer bomba, hidrojen atomlarının birleşerek helyum atom yapısına dönüştüğü termonükleer tepkime nedeniyle atom bombasından daha güçlü etkiye yol açıyor.

DÜNYANIN NÜKLEER FELAKET HARİTASI

Belki de Kuzey Kore 5,1 büyüklüğündeki bir depreme hidrojen bombası denemesi senaryosunu yakıştırarak bütün dünyayı kandırdı ama böylece ‘nükleer kıyamet’ tehlikesi de bir kez daha gündeme gelmiş oldu.

İşte ülkelerin elinde bulunan‘bilinen’ nükleer silahlar, bunların kullanımı ve denemeleri: