Birleşmiş Milletler ve İngiliz İşçi Partisi de ‘yapay zeka’ya karşı harekete geçti7 sene ÖNCE
Birleşmiş Milletler ve İngiliz İşçi Partisi de ‘yapay zeka’ya karşı harekete geçti
İngiltere’deki Oxford Üniversitesi kapsamında yoksulluk üzerine araştırmalar yapan uluslararası sivil toplum örgütü Oxfam’in yaptığı son araştırma, zengin ve fakir arasındaki gelir dağılımı eşitsizliğini çarpıcı bir şekilde ortaya koydu. Oxfam tarafından yayınlanan verilere göre, dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesiminin elinde bulunan servet, tüm dünyanın geri kalanındaki servetten daha fazla olmak üzere.
Davos'ta düzenlenecek olan Dünya Ekonomik Forumu'ndan önce bir rapor açıklayan Oxfam, 2016'da dünya nüfusunun yüzde 1'lik en zengin kesiminin sahip olduğu varlıkların, dünyadaki tüm servetin yüzde 50'sini aşması bekleniyor.
Oxfam, dünyanın en zengin 80 kişisinin servetinin, yaklaşık üç buçuk milyar kişinin servetine eş olduğunda dikkat çekmiş.
Grubun elindeki verilere göre 2009'dan bu yana dünyanın en zengin kesiminin sahip olduğu servet yüzde 44'ten yüzde 48'e yükseldi.
Kuruluş, küresel gelir eşitsizliğinin giderek arttığı uyarısı da yapıyor.
Yardım kuruluşunun direktörü Winnie Byanyima, insanlara yüzde 1'in geri kalan herkesten daha fazlasına sahip olduğu bir dünyada gerçekten yaşamak isteyip istemediklerini sordu. Yüzde 1 ile yüzde 99 arasındaki farkın hızla artmasının ‘korkutucu’ olduğunu belirten Byanyima, varolan sistemde zenginlerin daha da zenginleşeceğinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Varlıkların geri kalan yüzde 52'sinin de neredeyse yüzde 46'sı dünyanın en zengin beşte birlik kesiminin elinde.
Dünyanın geri kalan nüfusu ise küresel varlıkların sadece yüzde 5,5'i ile yetiniyor.
Bunun anlamı 2014 yılında kişi başına düşen varlığın sadece 3 bin 800 dolar civarında olması.
Yüzde 1'lik kesimde kişi başına düşen varlık miktarı ise 2,7 milyon dolar.
BBC Türkçe