Pandemi milyarderlere yaradı, halk ise yoksullaştı4 sene ÖNCE
Pandemi milyarderlere yaradı, halk ise yoksullaştıTürkiye’de kayıtlı işsiz sayısı, resmi rakamlara göre 4 milyon 417 bin kişiye ulaştı. Kayıtlı olmayan işsizlerin sayısı ise yine TÜİK verilerine göre neredeyse 15 milyona yaklaşmış durumda. Kayıtlı işsizlerin 899’u doktora, 20 bini yüksek lisans derecesine sahip. 664 bini ise üniversite mezunu.
Türkiye’de kayıtlı işsiz sayısında tüm zamanların rekoru kırılırken, işsiz sayısı 4,5 milyona dayandı. Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) verilerine göre, Haziran ayında kayıtlı işsiz sayısı 4 milyon 417 bin oldu. Mayıs ayında bu sayı 4 milyon 84 bindi. Böylece sadece bir ayda 332 bin 863 kişinin işini kaybettiği ortaya çıktı. Kayıtlı işsiz sayısındaki aylık artış ise yüzde 8,1 oldu.
1 YILDA 1,8 MİLYON KİŞİ İŞSİZ KALDI
Kayıtlı işsizlik verileri, son bir yılda Türk ekonomisinin büyük bir daralmaya girdiğine işaret ediyor. Haziran 2018’de 2 milyon 621 bin olan kayıtlı işsiz sayısı bir yılda 4 milyon 417 bine yükseldi. Bu da son bir senede 1 milyon 796 kişinin işini kaybettiği gösteriyor. İşsiz sayısında yıllık artış oranı yüzde 69 oldu.
TÜRKİYE, ÜNİVERSİTE MEZUNLARININ EN ZOR İŞ BULDUĞU İKİNCİ ÜLKE
Türkiye, 34 Avrupa ülkesinin üniversite mezunlarının iş bulma oranına göre sıralandığı listede sondan ikinci oldu.
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Türkiye’nin de aralarında olduğu 34 Avrupa ülkesindeki üniversite mezunlarının iş bulma oranını paylaştı. Türkiye, “Avrupa ülkelerindeki üniversite mezunlarının üç yıl içinde iş bulma oranı” sıralamasında sondan ikinci oldu. Malta, yüzde 96,7 ile üniversiteden mezun olup iş bulanların oranının en yüksek olduğu ülke olurken Türkiye’de bu oran yüzde 64,2 olarak gerçekleşti. Avrupa Birliği’ne üye 28 ülkenin ortalaması ise yüzde 85,5 olarak açıklandı. Eurostat’ın verilerine göre, Türkiye’de üniversiteden mezun olup da üç yıldır iş arayanların yüzde 36’sı henüz iş bulamadı.
Avrupa’da yer alan 34 ülkenin yükseköğretim mezunlarının iş bulma oranına göre sıralandığı listede Türkiye ancak 32’nci olabildi. Kuzey Makedonya, üniversite mezunlarının üç yıl içinde en az iş bulabildiği ülke oldu. Kuzey Makedonya’daki 20-34 yaş arasındaki üniversite mezunlarının sadece yüzde 55,3’ünün iş bulabildiği kaydedildi. Kuzey Makedonya ile birlikte istatistiklerde Türkiye’nin altında yer alan bir diğer ülke olan Yunanistan’da da bu oran yüzde 59’da kaldı.
ÜNİVERSİTE MEZUNLARININ EN KOLAY İŞ BULDUĞU ÜLKE MALTA
Veriler, Türkiye’deki kadın üniversite mezunlarının erkek mezunlara göre daha dezavantajlı olduğunu da ortaya koydu. Üniversite mezunu kadınların yalnızca yüzde 57,5’inin mezuniyetten sonra üç yıl içinde iş bulabildiği belirtildi. Erkek üniversite mezunlarında ise bu oran yüzde 72,4 oldu. Malta, yükseköğretim mezunlarının iş bulma oranında yüzde 96,7 ile listenin en tepesinde yer alırken İzlanda yüzde 95,8 ile ikinci, Hollanda ise yüzde 94,8 ile üçüncü oldu.