Avrupa’da daha iyi bir yaÅŸam umuduyla 20 gündür yürüyen 105 yaşındaki mülteci kadının öyküsü9 sene ÖNCE
Avrupa’da daha iyi bir yaÅŸam umuduyla 20 gündür yürüyen 105 yaşındaki mülteci kadının öyküsüÇamaşır katlama ve evi derleyip toparlayarak düzenleme konusundaki fikir ve uygulamalarıyla dünya çapında popüler olan Japon Marie Kondo’nun iki kitabı yok satıyor, internette videoları izlenme rekorları kırıyor
MeÄŸer ne kadar dağınıkmışız ve en büyük sorunlarımızdan biri de buymuÅŸ! Üstelik nasıl toplanacağı konusunda da oldukça yeteneksizmiÅŸiz! Ä°yi ki yardımımıza Marie Kondo koÅŸtu da hayatımız kurtuldu!
Åžaka bir yana, genç Japon kadını Time dergisi tarafından her yıl yayınlanan “dünyanın en etkili 100 insanı” arasında ABD BaÅŸkanı Obama, Rusya devlet baÅŸkanı Putin, Almanya BaÅŸbakanı Merkel, Papa Francis gibi isimlerin yanında yer aldı.
Ä°lki 2014 yılında diÄŸeri de geçen yıl sonunda yayınlanan ve “Hayatı sadeleÅŸtirmek için derle, topla, rahatla” adıyla Türkçe’ye de çevrilen kitaplarıyla ünlendi. Ä°nternetteki çok izlenen videoları ile fenomen oldu.
Aslında Marie Kondo’nun söyledikleri – yaptıkları yeni ve ilginç fikirler de deÄŸil. Çamaşırları düzenli katlayıp, ayraç, kutu, sepet gibi düzenleyici (organizer) araçlarla yerleÅŸtirerek zamandan ve mekandan kazanmak, yaÅŸamı kolaylaÅŸtırmak bilinen ÅŸeylerdi. DiÄŸer yandan ise günlük yaÅŸamdaki ‘fazlalıklardan’ kurtulmayı, ‘kiÅŸisel geliÅŸim’e sokarak ‘yaÅŸam biçimine’ dönüÅŸtürdüÄŸü “sadelik” felsefesi de yüzyıllardır bilinen bir konuydu.
Ancak sanırım Kondo’nun ‘içeriÄŸinden’ çok ‘kiÅŸisel pazarlama’ yöntemi baÅŸarılı olmalı ki bu kadar çok üne kavuÅŸtu. ÖrneÄŸin satış sloganları insanları cazip gelen dikkat çekici sözlerle hazırlanmış: “Sihirli Çözüm”, “Karmaşık sorunlara basit çözümler”, “ÖzgürleÅŸmek için kendini keÅŸfederek yaÅŸam biçimini deÄŸiÅŸtirme yöntemi”, “Hayatı sadeleÅŸtirmek için derle, topla, rahatla”
Kondo, kitabında kardeÅŸlerinin odasına gizlice girip kullanılmayan oyuncakları ve giysileri attığını, sınıfındaki kütüphaneyi ve dolapları boÅŸalttıktan sonra yeniden düzenleyerek bu iÅŸe baÅŸladığını yazıyor. EÅŸya atma konusundaki takıntısı geçmiÅŸte psikolojik rahatsızlıklara neden olmuÅŸ ama Kondo bunlardan ders çıkarmış. Atmayı deÄŸil elinde tutmayı istediÄŸi ÅŸeylere, onu mutlu eden eÅŸyalara odaklanmış.
Çok satan ilk kitabının baÅŸarısından sonra müÅŸteri sayısında patlama yaÅŸayan, filmlere konu olan ve ev düzenleme alanında bir fenomen haline gelen Marie Kondo ”Spark Joy” adlı ikinci kitabını da geçtiÄŸimiz yılın sonunda yayınladı.
KonMari Metodu
Ä°ÅŸte Kondo’nun baÅŸarılı bir ‘kiÅŸisel pazarlama’ ile sunduÄŸu ve “KonMari Metodu” adını verdiÄŸi “felsefe”nin (?) temel ilkeleri:
1 – Size mutluluk vermeyen eÅŸyaları atın.
2 – EÅŸyaları benzerliklerine göre düzenleyin.
3 – Çamaşırlarınızı mümkün olduÄŸunca çok katladıktan sonra dikey olarak yerleÅŸtirin.
4 – Çoraplarınızı top haline getirmeyin.
5 – Kitaplığınızda yer açın.
Dünyanın yeni bir “kiÅŸisel geliÅŸim zengini” daha oldu. Marie Kondo ermiÅŸ muradına biz çıkalım kerevetine.