FBI ile Apple arasındaki restleşme büyüyor!

Teknoloji devi Apple ve ABD'nin Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) arasında yaşanan "şifre kırma talimati" gerginliği büyüyor Apple, FBI'ın IŞİD ile ilgili bilgilerin bulunduğu iddia edilen bir telefonun şifresinin çözülmesi talebini,...

FBI ile Apple arasındaki restleşme büyüyor! (20 Şubat 2016)

Teknoloji devi Apple ve ABD'nin Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) arasında yaşanan "şifre kırma talimati" gerginliği büyüyor

Apple, FBI'ın IŞİD ile ilgili bilgilerin bulunduğu iddia edilen bir telefonun şifresinin çözülmesi talebini, dünyadaki tüm iPhone kullanıcılarının gizlilik haklarını riske edeceğini söyleyerek reddetmişti.

Aralık'ta ABD'nin San Bernardino kentinde 14 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı düzenleyen ve güvenlik güçlerinin olay yerinde etkisiz hâle getirdiği 28 yaşındaki Seyid Rıdvan Faruk'a ait iPhone marka telefon, bir güvenlik özelliği sebebiyle 10 haneli şifrenin 10 defa yanlış girilmesi sonucu kilitleniyordu. FBI, bu nedenle şifrenin kırılması için Apple'a başvurdu.

"FBI bizden iPhone için bir arka kapı açılmasını istedi" diyen Apple CEO'su Tim Cook, Federal Büro'nun söz konusu telefon için yeni bir işletim sistemi geliştirilmesini talep ettiğini açıkladı. Cook, söz konusu sistemin Apple ürünlerinde değil online ortamda kurulacağını, bu durumun da hackerlar tarafından suistamal edilebileceğini söyledi. Apple CEO'su dünyadaki tüm iPhone kullanıcılarının gizlilik haklarını riske edeceğini söyleyerek FBI'ın talebini reddetti.

Cook ayrıca, FBI'ın bu arka kapıyı sadece söz konusu telefon için kullanacağını söylese de bunun bir garantisinin olmadığını belirtti. FBI ise Faruk'un telefonunda muhtemel saldırıların planlarının ya da kritik fotoğrafların yer aldığı ihtimaliyle şifrenin kırılmasının hayati olduğunu açıkladı.

FBI Direktörü James Comey, geçen hafta ABD Kongresi'ne yaptığı açıklamada, Federal Büro'nun Faruk'a ait olduğunu düşündüğü telefonun şifresinin henüz kırılmadığını ve bilgilere ulaşılamadığını açıklamıştı. Bunun üzerine, Los Angeles mahkemesi, Apple'ın FBI soruşturmasına teknik yardım sağlaması konusunda karar vermişti.

FBI, APPLE'A BASKIYI ARTIRDI!

Apple’a savunması için 3 gün süre tanıyan yargıç, daha sonra bu süreyi 26 Şubat’a kadar uzatmıştı.

Adalet Bakanlığı'nın, mahkemeye, Apple’ı FBI’ya yardım etmeye zorlaması için yaptığı başvuruda, bu talebin dünyadaki bütün iPhone'ları tehlikeye atmasının söz konusu olmadığı belirtilerek, ‘‘FBI’ın bu talebi başka hiçbir telefon için tehlike arz etmiyor ve yüz milyonlarca telefonun kilidini kırabilecek ana kodlama anahtarına eş değer tutulamaz’’ ifadelerine yer verildi.

GOOGLE’DAN FBI’YA KARŞI APPLE’A DESTEK

Twitter hesabından yaptığı açıklamada Apple’a destek veren Google CEO’su Pichai, “Kullanıcıların cihazlarını ve bilgilerini hacklemek sorunlu bir emsal olur” dedi.

Apple’ın FBI’dan gelen talebi geri çevirmesinin ardından bir açıklama yapan Google CEO’su Sundar Pichai, Apple’a destek verdi. “Güvenlik güçleri ve istihbarat servislerinin halkı terörden korumada karşılaştığı zorlukları biliyoruz” diyen Pichai, şunları yazdı:

“Bilgilerinizin güvenliği için emniyetli ürünler yarattık ve güvenlik güçlerine geçerli yasal kararlar temelinde verilere eşirim imkanı tanıdık. Ancak şirketlerden kullanıcıların cihazlarını ve bilgilerinin hacklemesini talep etmek tamamen farklı bir konu. Sorunlu bir emsal olabilir.”

Twitter ve Facebook gibi diğer büyük teknoloji firmaları da Apple’a destek veriyorlar.

TRUMP'TAN APPLE'A BOYKOT ÇAĞRISI

ABD’deki başkanlık yarışının Cumhuriyetçi adaylarından Donald Trump, San Bernardino saldırganın telefon şifresini kırmaları için FBI’dan gelen talebi reddeden Apple’a yönelik boykot çağrısında bulundu.

Güney Carolina'daki kampanya etkinliğinde konuşan Trump, "İstenen bilgiyi veren kadar Apple'ı boykot edin" dedi. Cumhuriyetçi adayın sözcüsü Hope Hicks de Trump'ın hali hazırda iPhone kullanmadığını belirtti.