İklim değişikliği, ağzımızın tadını kaçıracak6 sene ÖNCE
İklim değişikliği, ağzımızın tadını kaçıracakÖdemiş’teki fidanlıklarda yetiştirilmeye başlanan feijoa bitkisinin meyvesi, aynı kabuğun altındaki muz, kivi ve çilek tadıyla yiyenleri şaşkına çeviriyor.
Aynı meyvede üç farklı meyvenin tadını barındıran feijoa, Türkiye’de kaymak ağacı olarak da biliniyor. Zeytin olan her iklimde yetişen bu tropikal lezzet, peyzaj alanlarında sık sık kullanılıyor. Hem meyvesi, hem de çok güzel çiçeğiyle son dönemde sık tercih edilen feijoanın üretimi Türkiye’de Adana bölgesinde oluşturulan bahçelerde artış gösterdi. Ceviz büyüklüğündeki meyvesinde A, B, C vitaminleri ve iyot ile bol miktarda potasyum içeren feijoa, peyzaj alanlarında ise makasa gelmesi nedeniyle tercih ediliyor. Çalı ve tijli formda kullanılabiliyor, istenilen boy oranına göre şekillendirilebiliyor. İki renkli olan feijoanın, çiçekleri de ayrı bir renk cümbüşü sunuyor. Feijoa dikildikten 6 yıl sonra meyve vermeye başlıyor.
8. Ödemiş Süs Bitkileri Fuarı’ndaki Daima Yeşil Fidancılık’ın standında ikram edilen feijoa meyvesi, katılımcılardan büyük ilgi gördü. Birçok vatandaş aynı meyvedeki üç farklı lezzetin sırrını öğrenmeye çalıştı.
Türkiye’de feijoa meyvesinin henüz ticari bir ürün haline gelmediğini ifade eden Daima Yeşil Fidancılık yöneticilerinden Nuray Aydın, “Feijoa bitkisi yani kaymak ağacı yurdumuzda ağırlıklı olarak bir peyzaj ürünü olarak tercih ediliyor. Ancak meyvesi de son derece yararlı. Bu meyvenin ticareti Adana’da ağırlıklı olarak yapılıyor. Biz Yeniköy’deki bahçemizde üretiyoruz. Evimizde de bolca tüketiyoruz. İyot içermesi nedeniyle guatr hastalığına da iyi geldiği söyleniyor. Ödemiş ve çevresi feijoa için çok uygun bir iklime sahip” diye konuştu.