Fethullah Gülen’den Barış Mektubu!

KAMİL ERYAZAR Başbakan Erdoğan’ın “17 Aralık Süreci” ile ilgili Japonya ve Uzakdoğu gezisi öncesi sürpriz bir şekilde gazeteci ve yazarlarla Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde gerçekleştirdiği ve 3,5 saat süren bilgilendirme toplantısı sona erdi. Toplantıya Başbakan...

Fethullah Gülen’den Barış Mektubu! (4 Ocak 2014)

KAMİL ERYAZAR

Başbakan Erdoğan’ın “17 Aralık Süreci” ile ilgili Japonya ve Uzakdoğu gezisi öncesi sürpriz bir şekilde gazeteci ve yazarlarla Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde gerçekleştirdiği ve 3,5 saat süren bilgilendirme toplantısı sona erdi.

Toplantıya Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay ve Ali Babacan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakan Erdoğan’ın Siyasi Başdanışmanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, Başbakanlık Başdanışmanı Yiğit Bulut, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım katıldı.

Başbakan Erdoğan’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıya katılan 47 gazeteci ve yazarın isimleri şöyle:

“Ali Bayramoğlu, Yasin Aktay, İbrahim Karagül, Hilal Kaplan, Markar Eseyan, Abdulkadir Selvi, Salih Tuna, Nuh Albayrak, Yıldıray Oğur, İsmail Kapan, Mehmet Barlas, Sevilay Yükselir, Taha Özhan, Erdal Şafak, Mahmut Övür, Akif Beki, Fikret Bila, Ali Bulaç, Etyen Mahçupyan, Elif Çakır, Osman Can, Sibel Erarslan, Mustafa Karaalioğlu, Orhan Miroğlu, Ahmet Kekeç, Fehmi Koru, Fadime Özkan, Yusuf Ziya Cömert, Ahmet Taşgetiren, Hakan Albayrak, Ersoy Dede, Abdurrahman Dilipak, Hasan Karakaya, Ergün Diler, Gülay Göktürk, Doğu Ergil, Nihal Bengisu Karaca, Turgay Güler, Mehmet Ocaktan, Cengiz Özdemir, Kurtuluş Tayiz, Avni Özgürel, Hüseyin Yayman, Fuat Keyman, Ayhan Ogan, Can Paker ve Vedat Bilgin.”

Toplantıya katılan gazeteci ve yazarlar, toplantı çıkışında açıklamalarda bulundular.

İşte bazı önemli satırbaşları:

Yazar Mehmet Barlas, Fethullah Gülen’in Başbakan Erdoğan’a ıslak imzalı bir barış mektubu gönderdiğini söyledi. Ancak Erdoğan, bu safhayı geçtiklerini ve geri adım atmayacaklarını söyleyerek, paralel devletin üzerine gitme kararlılıklarından vazgeçmeyeceklerini vurgulamış.

Başbakan Erdoğan, “TIR olayı 7 Şubat’ın devamıdır. Her ikisi de paralel devletin işidir” dedi ve ekledi: “TIR olayı MİT Yasası’nın 26. maddesine göre yasaldır. Yargı üzerine vazife olmayan bir şey yapmaya kalktı.”

Başbakan Erdoğan,”Yasin El Kadı, Türkiye’yi seven, dindar, yatırım yapmak isteyen Suudlu bir işadamıdır” dedi.

Toplantıya katılanlardan Akif Beki, Başbakan Erdoğan’ın ‘komplo’ olarak nitelediği 17 Aralık operasyonunu dershanelerin kapatılması girişimi ile bağdaştırdığını söylerken, Hüseyin Yayman, “Asıl hedefin 30 Mart seçimleri olduğunu vurguladı” dedi. Yayman, Başbakana göre operasyonun amacının 30 Mart seçimlerinde AKP’yi güçsüz hale getirmek, Cumhurbaşkanlığı seçiminde etkisizleştirmek ve 2015′te iktidardan uzaklaştırmak olduğunu söylediğini aktardı.

Can Paker’in verdiği bilgiye göre ise, Türkiye’nin son yıllarına damga vuran bazı davalarla ilgili olarak yeniden yargılama konusuna Erdoğan sıcak bakıyor. Başbakanın bu konuda adalet Bakanlığı’nın bir çalışma yaptığını söylediğini aktaran Paker,  bakanlığın ayrıca ileride benzeri darbe girişimlerine başvurulamaması açısından başka bir çalışma yürüttüğünü de Erdoğan’ın açıkladığını söyledi. Fikret Bila ise Erdoğan’ın 17 Aralık’la ilgili soruşturmayı yöneten savcıların paralel devletin unsuru olduğuna ilişkin bir kanıya sahip olduğu izlenimi aldığını söyledi. Bila,  ”Sanıyorum bu savcıların paralel devlete güvendiklerini düşünüyor” dedi.

Başbakan Erdoğan, Dolmabahçe Ofisi’nde gazeteci ve yazarlardan sonra, saat 15.30’da da Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ile bir araya geldi.

GÜLEN’İN MEKTUBUNDA 3 ÖNEMLİ MESAJ!

Öncelikle söz konusu mektup, Başbakan Erdoğan’a değil ancak ‘Başbakan Erdoğan ile de paylaşılması dileğiyle’ Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e hitaben yazılmış.

17 Aralık’ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından, Fethullah Gülen’in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yazdığı mektubun içeriği, Gülen’in sohbetlerinin de paylaşıldığı Herkul.org internet sitesi tarafından yayınlandı.

Mektubun 21 Aralık’ta bizzat Gülen tarafından yazıldığının anlatıldığı Herkul.org’daki konuyla ilgili yazıda, süreç şöyle anlatıldı;

“Sayın Cumhurbaşkanımızın da tartışmaların büyümemesi ve milletimizin huzuru adına farklı kesimlerle görüşmeler yaptığı, binaenaleyh muhterem Hocamıza da bir elçi gönderip kendi düşüncelerini aktarmak ve buranın mülahazalarını öğrenmek istediği iletildi. 21 Aralık’ta gelip Hoca Efendi’yle görüşen ve onun değerlendirmelerini not eden misafirimiz, yazılı bir metinle dönmenin çok daha faydalı olacağını söyleyince, muhterem Hocamız, medyada sözü edilen o mektubu yazıp verdi.”

Zaman gazetesi ise konuyla ilgili haberinde, o mektupta ne özür ne de bir pazarlığın söz konusu olmadığını yazdı.

Radikal’in ulaştığı bilgilere göre ise, temas trafiği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın Pakistan dönüşü başladı. AK Parti kanadından önemli isimlerin isteğiyle iki isim Pensilvanya’ya gitti. Bu isimler hem Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile hem de “camia” ile diyalog kanalları olan Zaman Gazetesi eski Sahibi Alaaddin Kaya ve Star Gazetesi Yazarı Fehmi Koru. Fethullah Gülen ile görüşen Kaya ve Koru, AK Parti tarafının “ortamın sakinleşmesi” olarak özetlenebilecek mesajını iletti.

Fethullah Gülen, bu sözlere “Bana uzatılan eli karşılıksız bırakmam” karşılığını verdi. Koru ve Kaya, Gülen’in ıslak imzasını taşıyan bir mektupla Türkiye ’ye döndü. Bu mektupta Gülen 3 noktaya dikkat çekiyor. Radikal’e bilgi veren kaynaklar bu “duyarlılıkları” şöyle sıraladı:

“Dershanelerin kapatılması milletin zararına olur, kamudaki görevden almalar vicdanları sızlatır hale geldi, medyadaki savaş baltaları gömülmeli”

ARINÇ: ERKEN SEÇİM İHTİMALİ BULUNMUYOR

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Başbakan Erdoğan Japonya gezisi öncesinde Japon Nikkei gazetesine bir mülakat verdi.

Arınç, Nikkei mülakatta, İstanbul merkezli operasyonun ekonomiye yansımalarına ilişkin iddialar hakkında, “Her şey Hükümetin kontrolü altında. Yatırımcıların endişe edecekleri hiçbir şey yok” dedi.

Hükümet tarafından savcılığa baskı uygulandığına dair iddiaları reddeden Arınç, kamunun da üstlendiği inşaat projeleriyle ilgili soruşturma haberlerine ilişkin ise “İhalelerde usulsüzlük yok” diye konuştu.

“Sorun yok”

Gazete, “yolsuzluk iddialarının arkasında savcılık makamına sızmış Gülen hareketi ile Başbakan Erdoğan arasındaki sert mücadelenin olduğuna dair haberler çıktığına” da yer verdi.

Arınç, bu iddialarla ilgili, “Seçimlerden önce Gülen hareketi ile Hükümeti karşı karşıya getirerek, Hükümeti yıpratmak isteyen üçüncü bir taraf var” ifadesini kullandı.

“Gülen hareketi ile Hükümet arasında sorun yok” değerlendirmesinde bulunan Arınç, “Hareketin destekçileri AK Parti’ye inanır ve seçimlerde de bize oy verir” dedi.

Açılan soruşturma nedeniyle hisse senedi piyasası, devlet tahvilleri ve Türk lirasına gelen satışlarla oluşan maliyete ilişkin de Arınç, “Yaklaşık 100 milyar liranın üzerinde” dedi.