Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil!

Bu yılki 2. İstanbul Tasarım Bienali’nin sloganı. Etkinlikteki bir proje ise tam evlere şenlik: “Her yer bahçe…” Kendi sebzelerinizi yetiştirmeniz için bir karış balkon ya da günışığı gören bir camınızın olması yeterli. İstanbul K&uu...

Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil! (10 Kasım 2014)

Bu yılki 2. İstanbul Tasarım Bienali’nin sloganı. Etkinlikteki bir proje ise tam evlere şenlik: “Her yer bahçe…” Kendi sebzelerinizi yetiştirmeniz için bir karış balkon ya da günışığı gören bir camınızın olması yeterli.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Zoë Ryan küratörlüğünde düzenlenen 2. İstanbul Tasarım Bienali bu yılki sloganı: ‘’Gelecek artık eskisi gibi değil’’. Galata Rum İlköğretim Okulu’nun gizemli kapılarının ardında 4 katı da dopdolu bu tasarım yolculuğu, 14 Aralık’a kadar sizi bekliyor. Ücretsiz olarak gezilebilecek olan bu tasarım şöleni, toplumsal olaylardan, kendi iç sorgulamalarınıza kadar giden müthiş bir deneyim sunuyor. Tasarım Bienali sadece sanatçıların ve tasarımcıların eserlerini sunmakla yetinmiyor, sizin de bizzat fikrinizi merak ediyor ve o fikirleri sizden alıp, sergiliyor bile…

EK BİÇ YE İÇ KÜTÜPHANESİ

53 proje ve etkinliğe ev sahipliği yapacak olan 2. İstanbul Tasarım Bienali’nin en önemli projelerinden biri Ek-Biç-Ye-İç isimli oluşum. Yetiştirme manifestosuna göre, Ek- Biç Kütüphanesi, Taksim Meydanı’nın kenarında açılacak olan Ek-Biç-Ye-İç isimi restoranın bir hazırlık aşaması. Giderek kalabalıklaşan şehirlere ve yerel gıda üretimine dikkat çeken bu çalışma ile ziyaretçiler kolektif bir şekilde maydanoz, lahana, biber gibi bitkileri kendi elleriyle ekiyor, büyümelerine tanıklık edebiliyorlar. Kent bahçeciliğinin önemine değinen bu kütüphaneye ektiğiniz bitkinin büyüme aşamaları mail adresinize gönderiliyor. Tüketilmeye hazır olan yeşillikler için yeniden bir araya gelme olasılığı ise heyecan verici bir ayrıntı… İnsanın kendi yetiştirdiğini yemesi gibisi yok…

HER YER BAHÇE

2. İstanbul Tasarım Bienali'nin ana mekânı olan Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'na girdiğinizde, ilk kattan ufak bir dikey bahçeye çıkıyorsunuz. Yerden göğe doğru yükselen basamaklarda yüzlerce mini saksı, içlerinde de maydanozdan pazıya, dereotundan lahanaya, yemelik yeşillikler… Merkezi Londra olan Something & Son, 'Ek-Biç, Ye-İç' projesi kapsamında tasarladığı 'Yetiştirme Manifestosu'yla İstanbul'da kamuya açık bir bitki alanı, sizin de hemen oracıkta bir şey ekerek dahil olabileceğiniz aktif bir kent bahçesi tasarlamış. Bu kadar betonun arasında yeşil bir nefes, yoğun şehir ortamında yerel gıda üretme imkânı… 'Ek-Biç, Ye-İç' önümüzdeki aylarda Taksim'de hem bir çorba ve salata mekânı hem de mesela İstanbul'daki bostanların geleceği ve tohumların yayılması gibi meselelere kafa yoran, şehir hayatını daha katlanılır kılmaya yönelik bir alan olarak devam edecek.

YETİŞTİRME MANİFESTOSU

Londra’da kurulan ve yenilikçi bir çiftlik ekosistemi için zemini deneyen Farm : Shop gibi projelerle tanınan Something & Son’ın projesinin devamı niteliğindedir.

Burada yer alan proje, Taksim Meydanı’nın kenarında Ek-biç, ye-iç adıyla yakında açılacak yeni bir çorba ve salata restoranının ön izlemesidir. Gitgide kalabalıklaşan İstanbul’daki yeşil alan ihtiyacını dikkate alan ve yoğun seviyede şehirleşmiş ortamlardaki yerel gıda üretme imkânlarını gözler önüne sermek isteyen Something & Son’ın tasarladığı açık ve kapalı yemek ortamında, bir toplantı odası, bir eğitim ve bilgi alanı ile birlikte, girişim bünyesinde yetiştirilen ürünleri sunan bir restoran bulunuyor.

Bienalde henüz çok yeni bir prototip olarak sunulan proje, kent bahçelerinin buluşma alanları olarak, fikirleri paylaşmak ve kolektif bir şekilde çalışmak üzere insanları nasıl bir araya getirebileceğini sorguluyor.