Pandemi milyarderlere yaradı, halk ise yoksullaştı4 sene ÖNCE
Pandemi milyarderlere yaradı, halk ise yoksullaştıDünyanın en zenginleri servetinin tamamını düşük gelirlilerle paylaşsa nasıl bir dünya olurdu?
Bloomberg, güncel ekonomik verileri, toplumbilimcilerin gelir dağılımı eşitsizliğinin bir ölçütü olarak kullandıkları Robin Hood Endeksi’ne (gelir dağılımında mükemmel bir eşitlik elde edebilmek için varsıldan yoksula aktarılması gereken toplam gelir oranının ölçüsü) uyarlayarak çarpıcı bir analiz yayınladı.
Modern bir Robin Hood çıksa, zenginden alıp, fakire verse sonuç ne olurdu?
Bloomberg, demografik ve ekonomik açıdan birbirinden farklı 42 ülkesi üzerinden bir Robin Hood Endeksi oluşturdu. Hayali endekste, ülkelerin en zengin insanlarının tüm servetleri toplandı, ülkelerin en yoksul kesimine bölüştürüldü.
42 ülkeyi kapsayan araştırma
Bloomberg, bu endekste, 42 ülkenin en zengin insanlarını ve bu ülkelerdeki yoksul kesimleri araştırmış. Endeksin referansları ise Bloomberg Milyonerleri Endeksi ve CIA Dünya Gerçekler Kitabı. Endeks, her ülkenin en zengin kişisinin tüm varlıklarının toplanıp, net değerin dolar üzerinden hesaplanması ve ülkedeki yoksullara dağıtılmasıyla oluşacak tabloyu gösteriyor. Bu arada endekste dikkat çeken bir diğer unsur ise Şili, Hollanda, Fransa, Avustralya’da ülkenin en zengin kişisinin kadın olması.
Rekor, Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsveç'te
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve İsveç düzenli gelir dağılımı sayesinde, Robin Hood Endeksi’nde en yüksek meblağın dağıtıldığı ülkelerden. GKRY, 1.1 milyon nüfusa sahip. Az nüfus avantajıyla; en zenginlerin servetleri yoksullara dağıtıldığında, ortaya yaklaşık 46 bin dolarlık rekor bir gelir çıkıyor. Zaten zengin olan İsveç’te de benzer tablo var. Burada da kısmen yoksul olan kesimin cebine bir kalemde 33 bin dolar giriyor. Bu koşullarda modern Robin Hood’unun bu yöntemle yoksulların hayatını biraz da olsa geliştirecek bir katkı sağlayacağını söylemek mümkün.
Bill Gates'in servetinden kişi başı 1.736 dolar
Robin Hood Endeksi'ne göre; örneğin eğer Amerika’nın en zengin adamı Bill Gatesin serveti ülkenin muhtaç durumda olan yüzde 15ine dağıtılsaydı, kişi başına bin 736 dolar düşecekti. Çek Cumhuriyeti’nde ise bu rakam 12 bin doları bile aşacaktı. Diğer ülkelerle kıyaslandığında Robin Hood Endeksi’nde en şanssız ülkelerden biri Hindistan. Mukesh Ambani’nin 19.2 milyar dolarlık serveti ise Hindistan’ın geniş yoksul popülasyonuna bölündüğünde en küçük gelir Hindistan’a düşüyor. Ambani’nin serveti herhangi bir alt sınıf Hintlinin sahip olduklarının tam 13.6 milyon katıl kadar. Ülkenin yüzde 30’u muhtaç durumda. Eğer Ambani’nin serveti bu yüzde 30’luk kitleye dağıtılırsa kişi başına düşen para sadece 59 dolar oluyor. Bu parayla Hindistanda sadece ortalama 50 cent değerinde 1 pirinç, 2 adet sebze gibi 18 temel gıda maddesi alınabiliyor.
Refah düzeyinde nüfus faktörü
Yukarıdaki verilerden de anlaşılabileceği gibi, günümüzün daha az istihdamla teknolojiye dayalı üretim sistemine göre ülkelerin nüfusu arttıkça refah düzeyi azalıyor.
Tüm zenginler dağıtsa…
Araştırma, ülkelerin “en zengin kişisinin” servetinin yoksullara dağıtılmasının sonuçlarını yansıtıyor. Peki ya sadece en zengin tek kişi değil de, “tüm zenginler” servetlerini yoksul hakla paylaşsalar çıkacak sonucu düşünebiliyor musunuz?!
Kaynaklar: Bloomberg, BusinessHT, Akşam