İnterneti İnsanlardan Çok Bot’lar Kullanıyor!

Dünyadaki web sitesi trafiği hızla artıyor. Ancak bu trafiğin çoğunluğunu insanlar değil ‘bot’ adı verilen yazılım robotları kullanıyor. Emarketer’in araştırmasına göre, dünyada 2,5 milyara ulaşan internet kullanıcı sayısının 2015 yılı i...

İnterneti İnsanlardan Çok Bot’lar Kullanıyor! (9 Şubat 2015)

Dünyadaki web sitesi trafiği hızla artıyor. Ancak bu trafiğin çoğunluğunu insanlar değil ‘bot’ adı verilen yazılım robotları kullanıyor.

Emarketer’in araştırmasına göre, dünyada 2,5 milyara ulaşan internet kullanıcı sayısının 2015 yılı içinde yüzde 6.2 daha artarak 3 milyarı bulması bekleniyor. Türkiye’deki internet kullanıcı sayısı ise 45 milyona dayanacak. Başka bir deyişle, önümüzdeki yıl internet kullanıcı sayısının dünya nüfusunun yüzde 42.4’ünün internet kullanıcısı olacağı tahmin ediliyor. Büyüme hızı giderek düşerken, internet kullanıcılarının toplam dünya nüfusuna oranı ise giderek artıyor.

Ancak, günümüz web trafiğinin çoğunluğunu aslına insanlar değil ‘bot’ adı verilen yazılım robotları kullanıyor. Incapsula’ın Global Bot Trafiği Raporu’na göre, web sitesi trafiğinin yüzde 56’sını otomatik olarak farklı amaçlar için web sitelerine göz gezdiren botlar oluşturuyor.

Akıllı ajan teknolojilerinin İnternet ile birlikte hızla yaygınlaşması, İnternet robotu ya da kısaca bot olarak adlandırılan ve özel olarak Internet üzerinde hareket göstermek üzere geliştirilen bir ajan yazılımı grubunu ortaya çıkarmıştır. Bu grupta esasen web tabanlı arama motorlarının çekirdeklerinde bulunan örümcek yazılımları ve özel amaçlı tarayıcı yazılımlar gibi değişik türler de yer alıyor.

Günümüzde pek çok değişik bot türünden söz edilmektedir. Ticari, veri madenciliği, e-posta, oyun, kamusal, haber grubu, sohbet, alışveriş, hisse senedi, yazılım vb. gibi, hedeflenen bilgi türüne göre adlandırılan pek çok bot tür mevcuttur. Bu türlerin hemen hepsi karakteristik olarak otonom bilgi ajanları/arabirimleri olarak ve özellikle Internet üzerinde faaliyet göstermek üzere tasarlanmış ve geliştirilmiş yazılım türleridir.

Robot trafiğinin yarısını da web sitelerinin içeriklerini endeksleyen arama motoru tarayıcılarından gelen zararsız botlar oluştururken diğer yarısını ise casus yazılımların botları meydana getiriyor.

Spam uygulamalarla web sitelerinin içeriklerini çalmak, silmek ya da doğrudan çökertmek, hesapları ele geçirmek gibi kötü niyetlerle kullanılan hacker botlarının sayısı hiç de azımsanamayacak bir çoklukta.

Aşağıdaki grafik, küresel web trafiğinin yarıdan fazlasının insanlar tarafından kullanılmadığını göstermektedir.