2020 SOSYAL MEDYA RAPORU4 sene ÖNCE
2020 SOSYAL MEDYA RAPORUTürkiye, internet yasaklarını aşmak için VPN kullanımında dünyada ikinci sırada
İnternette güvenli gezinmek ve yasakları aşmak için kullanılan VPN sanal özel ortak ağlara ülkelerin ilgisini gösteren bir rapor yayınlandı.
40'tan fazla ülkede internet üzerinden dizi, film, tv programları gibi birçok farklı medya içeriğini kiralama servisi Netflix’in , GlobalWebIndex verilerine dayanarak yayınladığı rapora göre, dünyadaki internet kullanıcılarının yüzde 11’i (yaklaşık 350 milyon kişi) engellenmiş siteler ve sosyal ağlara erişmek için VPN kullanıyor.
VPN en çok internet erişim yasaklarının daha yaygın olduğu Asya ülkelerinde kullanılıyor.
Ülkedeki internet kullanıcılarının yüzde 23’ünün VPN kullandığı Endonezya dünyada ilk sırada yer alıyor. Endonezya hükümetinin çıplaklık içeren içerik bulundurmakla suçladığı Vimeo, Reddit ve Imgur dahil birçok yüksek profilli web sitesi Endonezya'da sansürlü.
Türkiye, dünyada VPN kullanımında yüzde 22 ile ikinci sırada yer alıyor. Raporda, Twitter gibi yaygın sosyal ağların zaman zaman yasaklanması nedeniyle bunun şaşırtıcı olmadığı belirtiliyor.
Türkiye’nin ardından ise yüzde 20 ile Vietnam geliyor.
VPN nedir, ne işe yarar?
Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) teriminin kısaltılmışı olan VPN, basit bir anlatımla internet üzerinde kurulu bilgisayarlar grubundan oluşur. Bu özel bilgisayar ağı, örneğin yerel bir ağa fiziksel erişimi bulunmayan, dışarıdaki bir kişi tarafından ağ kaynaklarına erişmekte kullanılabilir. VPN'ler, güvenilmeyen ağlara bağlanırken, bağlantıyı şifrelemek ve güvenli hale getirmek için de kullanılır. Bunun yanında VPN'ler, farklı konumlarda bulunabildiğinden, sizi ülkelerin kısıtlamalarından (yasaklı web siteleri ve IP'ler gibi) da kurtarırlar. VPN'lerle bağlantınız şifreli olduğundan, gönderdiğiniz ve aldığınız tüm veriler şifrelendiğinden, meraklı gözler ne yaptığınızı göremezler.
Statista tarafından hazırlanan aşağıdaki grafik, kısıtlı siteler ve sosyal ağlara erişmek için dünyada en çok VPN kullanımının ülkelere göre dağılımını göstermektedir: