Kürk Mantolu Madonna Belgeseli6 sene ÖNCE
Kürk Mantolu Madonna BelgeseliDevrimci düşünceleriyle son iki yüzyıla damgasını vuran, Komünizm’in kuramsal kurucusu, siyaset bilimci, ekonomist ve gazeteci, ünlü düşünür Karl Marx’ın 200. doğum günü anısına ‘0 Euro’luk banknotlar basıldı. Dünyaya geldiği Trier kentinin yönetimi ise, Marx’ı trafik ışığı figürü haline getirdi.
Karl Marx’ın Almanya’da doğduğu Trier kenti ile aynı adı taşıyan bir turizm ajansı tarafından hazırlanıp ‘hediyelik’ olarak 3 Euro’dan satışa sunulan banknotların üzerinde, hayatı boyunca kapitalizm eleştirisinde bulunan Marx’ın ünlü sakallı portresi yer alıyor.
‘Sıfır’ Euro’luk banknotların yaratıcısı Richard Faille’nin, Avrupa Merkez Bankası’nın resmi banknot üreticileriyle birlikte hazırladığı bu ‘hediyelik’ paralar, hafta başından beri çeşitli Avrupa ülkelerinde satışa sunuldu.
Para koleksiyoncularının iştahını kabartacak bu banknotların ayrıca farklı tarihi kişiler için de üretilmesi planlanıyor. Üç Euro’ya satılan bu banknotlar, Trier şirketine göre Marx’ın kapitalizm eleştirilerine göndermede bulunuyor!
KARL MARX TRAFİK IŞIĞI FİGÜRÜ OLDU
Komünizmin fikir babalarından Karl Marx’ın dünyaya geldiği Trier kentinin yönetimi, doğumunun 200’üncü yıldönümü yaklaşan Alman düşünürü trafik ışığı figürü haline getirdi.
Trier Belediye Başkanı Wolfram Leibe, 5 Mayıs 2018'de 200'üncü doğum yıldönümü kutlanacak olan Marx'ın silüetinin yansıdığı bir trafik ışığını törenle hizmete açtı.
Komünizmin rengi olarak kabul edilen kırmızı Karl Marx figürü, iki elini yana açmış vaziyette yayalara "Bekleyin” diyor. Yeşil Marx figürü ise koltuk altında bir kitapla yayalara bakarak yürüyor. Her ne kadar bu yönde bir ibare bulunmasa da kara kaplı kitap muhtemelen Karl Marx’ın ünlü eseri “Das Kapital”ı tasvir ediyor.
Sermaye aracı haline geldi
Bu ilginç trafik ışığı, ünlü düşünürün 200’üncü doğum günü anısına tasarlandı. 5 Mayıs 1818 tarihinde Almanya’nın Trier kentinde doğan filozof, 17 yaşına kadar burada yaşadı. Ardından yüksek öğrenim için önce Bonn’a, ardından da Berlin’e gitti. Trier Belediyesi, düşünürün doğduğu evin yakınında Marx figürlü ikinci trafik ışığını da doğum gününde hizmete açmayı planlıyor.
Marx’ın eseri "Kapital” Almancada “sermaye” anlamına geliyor. Eser, kapitalizme tepki olarak yazıldı. Ancak Trier Belediyesi, komünizmin fikir babasını, 200’üncü yıldönümünü vesilesiyle tam bir "sermaye aracı” olarak kullanmaktan geri durmuyor.
Bu yıl dünyanın dört bir yanından ziyaretçi akınına uğraması beklenen kentte, turistler için Karl Marx görünümlü banyo ördeğinden yine onun tasvirlerinin yer aldığı çeşitli hediyelik eşyalara kadar çok sayıda ürün satışa sunulmuş durumda.
Sosyal medya kullanıcılarının ‘mezarında ters dönmüştür’ sözleriyle eleştirdikleri bu kapitalist girişim konusunda, insan gerçekten de düşünmeden edemiyor: Karl Marx, kendi adı kullanılarak yapılan bu kapitalist uygulamaları görseydi, acaba ne derdi?
Kaynak: Mintage World & Deutsche Welle