2024 DİJİTAL PAZARLAMA REHBERİ1 sene ÖNCE
2024 DİJİTAL PAZARLAMA REHBERİDr. Özgür Uçkan, hükümetin sosyal medyayı denetim altına alma girişimlerini değerlendirdi.
Arap Baharı’nın ardından tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sosyal medyanın marifetlerine ilişkin söylemlerde patlama denilebilecek bir artış yaşandı. Sosyal medyanın geleneksel medyanın yerini aldığına ilişkin açıklamalar geleneksel medya organları tarafından sık sık dillendirilimesine karşın Türkiye’de bu ikilinin nasıl çatışmalı bir pozisyonda oldukları Gezi Parkı direnişi ile görünürlük kazandı.
Gezi Parkı direnişi süresince Başbakan Tayyip Erdoğan‘ın “Twitter denen bela” açıklamalarını, kurmayları tarafından Twitter’ın suç ve dezenfomasyon alanı olduğuna yönelik ifadeleri takip etti. Süreç Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım‘ın açıklamaları ile önce sosyal medyaya yönelik yasal düzenleme, ardından siber müdahale ekibi SOMA ve son olarak da Twitter ile anlaşma yapılması açıklamaları ile şekillendi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acerer‘in Twitter ile sahte hesaplar ve suç nitelikli içeriğe ilişkin görüşüldüğü yönündeki açıklamaları, Binali Yıldırım’ın Twitter’ın Türkiye’de ofis açması için gerekli yasal düzenlemeleri yapacakları yolundaki beyanları ile son günlerde hararetli bir Twitter tartışması süregidiyor.
Alternatif Bilişim Derneği üyesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlisi Dr. Özgür Uçkan‘ın Türkiye ve Twitter arasında yapılan görüşmelere ilişkin fikirlerini aldık. Konu ile ilgili olarak kendisine başvurmamızın sebebi bilgi ve network ekonomisi, yaratıcı endüstriler, bilgi tasarımı ve yönetimi ile iletişim tasarımı alanlarındaki çalışmaları.
Hükümetin sosyal medya sitelerini tehdit olarak algıladığını söyleyen Uçkan, “Kontrol edemedikleri için, insanların sosyal medyada paylaştıkları içeriği kriminalize etmeye çalışıyorlar” dedi.
Twitter’la yapılan görüşmeler sonucunda anlaşmaya varıldığına dair açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirten Uçkan “Binali Yıldırım’ın dillendirdiği ‘Twitter’la anlaştık’ söylemi de insanları otosansüre itme denemesi olarak görülmeli. Yıldırım’ın açıklamaları bir tür psikolojik operasyon. Çünkü Twitter bir anlaşma olmadığını açıkladı” dedi.
Türkiye’de ciddi bir gözetleme sorunu olduğunu ifade eden Uçkan, Twitter’dan Türkiye’de ofis açma talebinin de gözetleme ve kontrol ile alakalı olduğunu söyleyen Uçkan, “Ofis açılması için verginin gerekçe gösterilmesi absürd. Twitter Google gibi değil, vergi vermesini sağlayamazsınız” dedi.
T24 haber sitesinde Deniz Zerin’in bu konuda Özgür Uçkan ile yaptığı söyleşiyi okumanızı öneriyoruz: http://t24.com.tr/haber/dr-ozgur-uckan-twitterla-anlastik-aciklamalari-otosansur-amacli-psikolojik-operasyon/235651