Karl Marx’lı Euro basıldı7 sene ÖNCE
Karl Marx’lı Euro basıldıMaria Puder ile birlikte Berlin sokaklarında Sabahattin Ali esintileri
Yazılmasının üzerinden yetmiş yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen, en çok okunanlar listesinden adı eksilmeyen, Türkiye okurunun başucu kitabı Kürk Mantolu Madonna.
Raif Efendi’nin içsel yolculuğunu aşk ile sarıp sarmalayarak okuyucuya sunan roman, ilk olarak 1940 yılında Hakikat gazetesinde “Büyük Hikaye” başlığı altında 48 bölüm olarak yayımlandı, sonra 1943 yılında Remzi Kitabevi tarafından basıldı.
Romanda, 20’li yaşlarında babasının isteği üzerine gittiği Berlin’de, sanata olan ilgisi sayesinde bir sanat galerisini ziyaret eden Raif Efendi, galerideki tablolar arasında bir sanatçının otoportresini görür ve tablodaki kadını hiç tanımamasına rağmen platonik olarak aşık olur. Bu tablo onda daha önce hiç hissetmediği duygular uyandırır. Raif Efendi tablodaki portrenin, Andrea Del Sarto tarafından yapılmış “Madonna delle Arpie” isimli tablodaki Madonna’nın portresine benzediğini düşünür. Tabloya o kadar hayran olur ki fırsat buldukça tabloyu görmeye gider, fakat başka gözlerin onu takip ettiğini fark etmez. Artık ritüel halini alan bu tabloyu seyretme seansınlarından birinde bir kadın onun yanına gelir. Bu kadın, tablonun sahibi olan sanatçı Maria Puder’dir. Bir tablodan başlayan aşkı anlatan roman için Sabahattin Ali’nin Andrea Del Sarto imzalı “Madonna delle Arpie” tablosundan ilham aldığı biliniyor.
Maria Puder Berlin sokaklarında
Türk edebiyatının en popüler romanlarından Kürk Mantolu Madonna, Berlin’den ayrı düşünülemeyecek bir eser. Türkiye’de en çok satanlar listesinde yıllardır zirvede yer alan öykünün kahramanı Raif Bey’in, yani aslında Sabahattin Ali’nin arşınladığı sokakları, Maria Puder eşliğinde gezmek ve hüzünlü bir belgesel gösterimine katılmak ister misiniz?