Evde yılbaşı için çok eğlenceli, ekonomik ve pratik tarifler9 sene ÖNCE
Evde yılbaşı için çok eğlenceli, ekonomik ve pratik tariflerFiyatları ortalama yüzde 70 artan kuruyemişler el yakıyor!
Bu yıl yaşanan don ve kuraklık olayı kuruyemiş fiyatlarını yükseltirken fiyatların daha da artması bekleniyor.
Yılbaşı akşamını evde geçirenlerin vazgeçilmez eğlenceliği olan kuruyemişlerin fiyatları son birkaç yıldır öylesine yükseldi ki artık ‘lüks yiyecek’ sınıfına girdiler. Badem, fındık, ceviziçi gibi zaten önceden de pahalı olanlar ise neredeyse ‘taneyle’ satılacak hale geldi.
En çok artış kuru kayısı ve dutta
Fındık, ceviz, kayısı, badem, dut gibi ürünler, 30 Mart'taki büyük don öncesi ve sonrasında yaşanan don olaylarından olumsuz etkilendi. En fazla fiyat artışı dut, ceviz içi, Antep fıstığı, kuru kayısı, kuru incir ve fındık içi başta olmak üzere tüm ürünlerde görüldü.
Dut yüzde 200′ün üzerinde artışla son bir yılda fiyatı en fazla artan çerez türü oldu. Geçen yıl ekim ayında perakende fiyatı 6-8 lira olan dut, bu yıl 25-30 liradan satılıyor. Aynı dönemde ceviz içi ve bademin fiyatı 30-35 liradan 40-50 liraya, Antep fıstığı 30-34 liradan 50-60 liraya, kuru kayısı ise 12-15 liradan 50-55 liraya yükseldi. 22-26 lira olan fındık içi 50-60 liraya, 9-12 lira olan incir 24-30 liraya çıktı. Türkiye’nin her bölgesinde yetişen ayçiçeğinin fiyatı geçen yılın ekim ayına göre 2 lira artarak 8-10 liradan 10-14 lira oldu. Bu dönemde kabak çekirdeğinin kilogramı 20-24 liradan 30 liraya, leblebi (beyaz ve sarı) 8-10 liradan 12-14 liraya, yer fıstığı ise 10-12 liradan 14-18 liraya yükseldi.
Semtlere göre fiyatlar değişiyor
Rami Kuru Gıda Toptancılar Hali'ndeki esnaf ise kuruyemişteki artan fiyatların satışları olumsuz etkilediğini ifade ediyor. Geçen yıla göre satışların yarı yarıya düştüğünü belirten esnaflar, yılbaşında kuruyemiş tüketiminin artmasını ümit ediyor. Kuruyemiş fiyatları semtlere göre de değişiyor. En pahalı kuruyemiş Nişantaşı, Yeşilköy, Başakşehir ilçelerinde satılırken, en düşük fiyatlar ise Bağcılar, Şirinevler ve Gaziosmanpaşa'da görülüyor. Nişantaşı'nda Antep fıstığının kilosu 75 liraya kadar satılırken, Şirinevler'de aynı ürün 50 lira civarında.
Fırsatçılar fiyatları spekülatif olarak arttırıyorlar
Kuruyemiş fiyatlarındaki artışı değerlendiren Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, fiyatları yalnızca iklimsel koşullara bağlamanın eksik olduğunu ifade etti.
30 Mart'ta yaşanan don olayının bu ürünlere zarar verdiğini hatırlatan Yetkin, ürün verimindeki düşüş kadar fırsatçılığın da artış nedeni olduğu bilgisini veriyor. Çiftçiden çıkan ürünlerin tüketiciye gelene kadar birden fazla fiyatlandırma yapıldığını kaydeden Yetkin, "Komisyoncular araya giriyor. Bir de ürünün azlığını fırsat bilip fiyat artıranlar var. Bu kişiler stoklarında bulunan malları üstelik yüksek fiyatla piyasaya yavaş yavaş sokuyor. Yeni ürünleri henüz piyasaya sürmedikleri için fiyatlar sürekli artıyor. Bir de Türkiye kabuklu ürünleri ihraç eden ülkeler arasında bundan dolayı iç pazarda ürün bulma sıkıntısı da fiyatları artırıyor." dedi. Yetkin, 2015'e kadar fiyatların daha da artacağını belirtiyor.
Fiyat artışlarının olumsuz iklim koşulları nedeniyle ürün rekoltelerindeki düşüş ve talebin artmasından kaynaklandığı söyleniyor.