Sosyal Medyaya Sohbet Robotları Geliyor!1 sene ÖNCE
Sosyal Medyaya Sohbet Robotları Geliyor!Linkedin’in kurucu ortağı ve icra kurulu başkanı olarak CEO’su, Facebook’ a herkesten önce yatırım yapan, girişim sermayesi şirketi Greylock’un da ortağı Reid Hoffman, ABD’nin ünlü televizyon kanalı PBS’nin talk show programı sunucusu gazeteci Charlie Rose’a kariyerinin değişen doğası ve sosyal medyanın büyüme potansiyelini anlattı
Bir süredir şirket içinde birtakım değişiklikler düşünüyorsunuz; aslında bunu konu alan The Alliance isimli bir kitap yayınladınız. Değişen nedir?
Çoğu insan ömür boyu aynı işi yapma olgusunun yok olduğunu kabullenemiyor. Dünya artık böyle işlemiyor. Fakat insan kaynakları programlarını ve işe alım süreçlerinin altında, maalesef bu ömür boyu istihdam anlayışı yatıyor ve bu da samimiyetsiz bir iletişime yol açıyor. Hem çalışan hem de şirket biliyor ki, çalışan gerçekten gidip başka bir yerde çalışma şansına sahip ve bu durum da güvensizliğe yol açıyor. Linkedin’deki mühendislik ve operasyon sorumlumuz benim aklıma gelmeyen ama şimdi yapmaya başladığım bir şey yapıyor. Linkedin’e gelen bir çalışanla yaptığı ilk mülakatta Linkedin’den sonra ne iş yapmak istediklerini soruyor.
ABD’de girişimcilik canlı ve iyi durumda; peki daha da sağlamlaştırılması mümkün mü?
Son zamanlarda girişimciliğin kentsel boyutlarına dahil olmak hakkında düşünüyorum çünkü büyük şirketlerin ya da hükümetin yaptığı sistemi güçlükler karşısında sağlamlaştırmaktır. Yükümlülüğü bulunanlar, bu zorlukların sisteme girişini engelleme eğilimindedir. Oysa yine de girişimciliğin doğasında sisteme meydan okuyan ve “Elimde yeni bir ürün, yeni bir hizmet veya aklımda yeni bir fikir var” diyen insanlar bulunur.
Peki, bu fikir sizi nereye yönlendirdi?
Hiç de şaşırtıcı olmayan bir biçimde size ve tanıdığım diğer kişilere ve Silikon Vadisi’nin büyülü ağına, değil mi? Anında şöyle laflar edebilecek insanlar lazım: “Bu konuda uzman olan birini tanıyorum. Bunun için uygun bir müşterim var. Burada çalışabilecek birilerini tanıyorum. Finansmandan anlarım.” Bir startup başarılı olmak için gereken tüm kaynaklara sahiptir. Peki biz bir toplum olarak çeşitli alanlardaki sosyal ağlarımızı nasıl güçlendirebiliriz? Detroit’de yapabileceğimiz bir şey var mı? New Orleans’ta çok daha sağlam bir sosyal çevre yaratmak, girişimciliğin önünü açmak ya da ekonomik refah ve istihdam sağlamak için yapabileceğimiz bir şey var mı?
Sosyal medya büyüme sancıları mı çekiyor? Ve şu anda Facebook’un kullanıcı sayısının 1 milyarı geçtiğini de hesaba katarak, sizce daha ne kadar büyüme bekleniyor?
Sanırım 1,3 milyar kullanıcıları var. Yani bazı teknolojik değişiklikler söz konusu. Örneğin dünyanın büyük bölümü hâlâ akıllı telefonların dünyaya yayılması sayesinde internetle tanışıyor. Bu da tüm sosyal medya ağlarının doğal yükselişinin bir göstergesi. Bana kalırsa, büyüme sancıları mevcut ama dünyada internetle yeni tanışan ya da tanışacak olan insanların sayısı, mevcut internet kullanıcılarından daha fazla. Yani muazzam bir büyüme olasılığı mevcut.
Linkedin’de ne gibi bir ilerleme söz konusu? Sizce insanlar hizmetinizi iyi değerlendiriyor mu?
Çoğu insana, “Online bir dünyada yaşamanın ve çalışmanın nasıl bir duygu olduğunu anlıyor musunuz?” diye sorsanız alacağınız cevap, “Tabi ki anlıyorum, cep telefonum var” olur. Aslında online bir dünyada arama yapan milyonlarca insan var; peki insanların sizi arayınca bulması için ne yapıyorsunuz?
Yani sosyal medyada asıl mesele bulunabilmek diyorsunuz, öyle mi?
İnsanlar, “Çok fazla tanıdığım var artık yeni bağlantılar istemiyorum” diyor. Pekala, bence siz yeni bir gürültü değil yeni bir işaret istiyorsunuz. Doğru bir filtreleme mekanizması seçmişsiniz. Fakat bulunabilmek hayati bir önem taşıyor. Örneğin benim Linkedin profilim direkt Linkedin’de çalışmak isteyen insanları ve yatırım isteyenleri hedefliyor. Airbnb yatırımını da bu şekilde yaptım. Onlar gelip beni buldular. Yeni fikirlere açık olduğumuzu biliyorlardı. Elbette ki çılgın insanlar da sizi bulabilir. Ve aslında Linkedin’in tasarımının altında bu yatar: Eğer insanlar size halihazırda tanıdığınız ve güvendiğiniz biri aracılığıyla ulaşıyorsa, bu gayet iyi bir filtredir.
Bitcoin’in destekçilerinden biriydiniz. Sizce orada gelecekte neler olacak?
Bahisler oldukça yüksek. İnsanlar sürekli Bitcoin’den bahsediyor ve en ilginç soruyu gözden kaçırıyorlar: Bu kripto para birimlerinin ilki mi yoksa sonuncusu mu? Eğer sonuncusuysa, Bitcoin gerçekten güvenilir. Hükümetin de bu konuda bir sıkıntısı olmaz. Üzerinde düşünülmesi gereken tek konu daha iyi bir seçeneğin çıkıp çıkmayacağı.
Kaynak: Bloomberg Businessweek