2024 DİJİTAL PAZARLAMA REHBERİ1 sene ÖNCE
2024 DİJİTAL PAZARLAMA REHBERİHisseleri bu yıl içerisinde yüzde 30 oranında değer kaybeden LinkedIn'de şirket CFO'su bile düşüşün sonunu göremiyor
Twitter gibi LinkedIn de işlevsel açıdan kendi alanında benzersiz bir sosyal platform olması ve saygın imajına karşın istediği büyüme ile reklam gelirlerine bir türlü ulaşamadığından finansal açıdan zor günler geçiriyor.
Çalışanların kişisel iş profillerini yansıtan hesaplarıyla katılıp – takip ettikleri, işletme, kariyer, insan kaynakları gibi işle ilgili içeriklerin paylaşıldığı sosyal ağ LinkedIn’in de aynı Twitter gibi yüzü bir türlü gülmüyor.
Profesyonel iş dünyası ve kariyer yaşamı sosyal ağı olan LinkedIn, en eski sosyal ağlardan olmasına karşın özel içerik ve işlevselliği nedeniyle yavaş bir büyüme ivmesi gösteriyor.
Firma son çeyrek raporunda sadece 400 milyon toplam kullanıcı sayısı bildirildi. Aylık aktif kullanıcı sayısının da önceki verilerden (187 milyon) çok daha düşük ve sadece 100 milyon olduğu ortaya çıktı. LinkedIn’in Türkiye’de de 4,5 milyona yakın kullanıcısı bulunuyor.
Borsada yüzde 30 değer kaybetti
"Dünyanın en büyük profesyonel iş ağı" olarak tanımlanan LinkedIn, doğru stratejiyi bulamazsa, insanlara iş bulurken kendi işinden olabilir. Hisseleri bu yıl içerisinde yüzde 30 oranında değer kaybeden -ki henüz daha ilk çeyrekteyiz- şirketin borsadaki kan kaybının arkasında başta reklam olmak üzere hızla çakılan gelirleri yer alıyor.
LinkedIn, ABD dijital reklam pazarının yalnızca yüzde 1'ine sahip. Pazarın yüzde 41'ine sahip Google, yüzde 13,5'una sahip Facebook'un yanında Güneş sistemindeki Pluton kadar küçük kalıyor.
LinkedIn'in CFO'su bile düşüşün sonunu göremiyor
Şirket, yakın zamanda hisse düşüşü yaşayan tek sosyal medya şirketi değil. Facebook ve Twitter da aynı dertten muzdaripti. Ancak durumu kurtarmayı başardılar. LinkedIn'de ise durumlar biraz farklı. Zira şirket CFO'su Steven Sordello bile düşüşün daha ne kadar süreceğini öngöremediklerini itiraf ediyor.
İnsan Kaynakları için eski cazibesini yitiriyor mu?
Gelirinin yüzde 62'sini işe alım firmalarından elde eden LinkedIn, 'Talent Solutions' (Yetenek Çözümleri) hizmeti ile kısa süreli bir dinamizm yakaladı. Ancak Sordello'nun ifadesine göre bu alanda da büyümeleri yavaşlamış durumda.
JP Morgan analisti Doug Anmuth, "Küreselde yaşanan makro düzeydeki volatilite, istihdam trendleri üzerinde bir yük yarattı. Özellikle de LinkedIn'in ağırlıkla iş yaptığı küçük işletmeler için" yorumunu yaptı.
Büyük çaptaki müşterileri tavlaması gerektiğinin farkında olan şirket de, Referrals gibi yan ürünler geliştiriyor. Analistlere göre ise LinkedIn'in işi o kadar kolay değil. Zira savaşması gereken çok cephe var. Bir yandan büyük müşterilerin kalbini çalmalı, diğer yandan da reklam gelirlerini artırmak için Google ve Facebook gibi devlerle kapışmalı.
İçtenlik ve gerçeklikten uzak
Global Equities Research anaalistlerinden Trip Chowdhry'a göre tek sorun bunlar değil: "Asıl mesele, kullanıcılar kendilerini LinkedIn'nin bir parçası gibi hissetmiyorlar. Örneğin Facebook'ta bir arkadaşınız için negatif bir yorum yapabilirsiniz ancak Linked'ın için bu söz konusu olamaz. Çünkü bu durum profesyonelliğinize zarar verebilir. Özetle rahat değilsiniz. Bu da LinkedIn'nin dürüst olmadığı algısını yaratıyor".
Kullanıcılarını rahat ettiremeyen ortamı, artık şirketin kendisi için de rahatsız edici bir hal aldı.
Kaynaklar: Financial Times, Business HT