Edebiyatımızın çınarı Vedat Türkali anıldı8 sene ÖNCE
Edebiyatımızın çınarı Vedat Türkali anıldıŞişli Belediyesi tarafından Maçka Sanat Parkı’nda düzenlenen Hıdırellez Şenliği, soğuk ve zaman zaman yağışlı havaya karşın yoğun ilgi gördü.
Önceki yıllarda İstanbul’da genelde hep Ahırkapı’da gerçekleştirilen Hıdırellez Şenliği bu yıl daha dar kapsamlı da olsa Maçka’da yapıldı.
Şişli Belediyesi tarafından Maçka Sanat Parkı’nda yapılan etkinlikte yurttaşlar Roman havaları eşliğinde bol bol oynadılar. ‘Modernize’ edilmiş simgesel dilek ağacı en çok ilgi gören yerdi.
Etkinlik alanında açılan Roman müzik, çocuk resim ve ahşap oyuncak, sirk atölyeleri de ilgi gördü. Tavla turnuvası düzenlendi. Şenliğe katılanlar kurulan yiyecek-içecek stantlarında karınlarını doyurma olanağını buldular.
Akşamüzeri başlayan şenlik gece yarısına kadar sürdü.
HIDIRELLEZ GELENEĞİ
Hıdırellez kutlamaları her ne kadar gelenek olarak görülse de baharın gelişini müjdelediği için aynı Nevruz bayramı gibi bir bayram olarak da kutlanıyor.
Ruz-ı Hızır (Hızır Günü) olarak bilinen bu bayramın nedeni Hızır ve İlyas'ın yeryüzünde buluştukları. Rivayete göre Hızır İlyas'la buluştuğu günün gecesi yaşam suyundan içerek ölümsüzlüğe ulaşır ve bahar aylarında insanların arasında dolaşarak bolluk, bereket ve sağlık dağıtır. Ayrıca bu gece dua kapılarının sonuna kadar açıldığına inanılıyor. Güncel olarak kullandığımız Miladi takvime göre bu tarih 6 ve 5 Mayıs arasında değişiyor.
Hıdırellez'in UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne alınması amacıyla 2010 yılında çalışmalar başlatıldı. Bunun anlamı Hıdırellez'in tüm insanlığın kutlayabileceği bir bayram olarak kutlanmasını sağlamak.
5 Mayıs Hıristiyan inancında baharın uyanışı olarak kabul edilirken, Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler St. Georges Günü olarak kutluyor.