Sosyal Medyaya Sohbet Robotları Geliyor!1 sene ÖNCE
Sosyal Medyaya Sohbet Robotları Geliyor!2016 yılının son günlerini yaşadığımız bu dönemde, önümüzdeki yılın dijital pazarlama planı ve bütçesinde son düzeltilerini yapan marka ve ajanslar için önemli notlar…
Bu yazı dizisinde, son yıllarda ve özellikle de bu yıl sektöre damgasını vuran yeni trendlere göre, pazarlama stratejileri hazırlanırken unutulmaması gereken önemli bazı konu başlıklarına değineceğiz.
Pazarlama iletişimi açısından yine önemli teknolojik gelişmelerin yaşandığı bir yılın daha sonuna geldik. Mobil araçlar ve uygulamaların kullanımının artmasıyla Dijital Pazarlama oldukça geniş bir alana yayıldı. Özellikle de son iki yılda sektöre damgasını vuran bu yeni trendlere göre pazarlama stratejileri hazırlanırken unutulmaması gereken konu başlıklarını sıralıyoruz.
2017’de de en etkili pazarlama stratejilerinin, içeriğin ön plana çıktığı, mobil ve video ağırlıklı, çok kanallı, kişiselleştirilmiş yaratıcı kampanyalar olacağını söyleyebiliriz.
Dijital pazarlama devriminin yeni evresi: NESNELERİN İNTERNETİ, GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ, 3D VE ARTIRILMIŞ SANAL GERÇEKLİK
Akıllı telefon, tablet ve mini notebook’lar ile yaygınlaşan mobil internet kullanımına giyilebilir teknoloji (wearable technology) ürünleri de katılmaya başladı.
Akıllı gözlük, saat, bileklik, kolye, küpe, çorap, gömlek, ayakkabı ve ‘nesnelerin interneti’ küçük ev aletleri gibi giyilebilir teknolojinin ürün çeşitliliği her geçen gün artıyor. Gözlük, saat, bileklik dışında ürünlerin büyük çoğunluğu henüz piyasaya sunulmadı.
Dünyada 2018 yılı sonunda 112 milyon adet giyilebilir teknoloji ürünü, 2016 sonunda ise 80 milyar bağlantılı cihaz sayısına ulaşılması bekleniyor.
‘Nesnelerin interneti’ olarak adlandırılan kablosuz entegre iletişim sistemi pazarlamada yeni fırsatlar dönemini başlatıyor.
Bu geçiş sürecinde pazarlamacılar için de öncelik reklamdan deneyime dönüşecek. Geleceğin ekranları küçük, fonksiyonel ve uygulamaya özel olacak. Yeni Audi dashboardu ya da Tesla’nın iPad’e benzer kontrol ekranları yakın gelecekte yiyecek, yakıt ya da diğer tüketim ürünlerine ilişkin mesajları kolayca gösterecek.
Bu süreç, geleneksel reklam odaklı şirketlerin yepyeni bir ortama geçeceğini gösteriyor. Slogan ve 30 saniyelik spot reklamlar var olmayı sürdürecek ancak markanın asıl değeri, ana kategorinin ötesinde değer yaratan ürünlerle doğrudan yaratılan bağlantılarla oluşacak; akıllı arabalar ve geleneksel arabalar, akıllı saatler ve geleneksel saatler, akıllı ağırlık ölçerler ve tartıları ve akıllı ile geleneksel olanın arasındaki farkı düşünün…
Nesnelerin interneti, markaların müşterileri için yeni değer akışları oluşturmasına, pazara sunma süresini hızlandırmasına ve müşteri gereksinmelerine daha hızlı yanıt vermesine olanak sağlayacaktır. Daha hızlı veri geri dönüşüne bağlı olarak pazar esnekliği de iyileştirilebilir biçimde genişleyecektir.
Nesnelerin interneti ve giyilebilir teknoloji ürünleri için de hazırlık yapmaya başlayın. Çünkü yakın gelecekte iyi bir kurgu ile etkileşim yaratma potansiyeline sahip olacak evdeki fırın, buzdolabı ve gözlük, saat gibi çok çeşitli akıllı cihazlar da ‘hikayelerinizi’ anlatabileceğiniz yeni platformlar olacak. Gartner’a göre, 2020 yılında internete bağlı cihazların sayısı 25 milyarı geçecek.
Yeni medya ve pazarlama platformu
Önümüzdeki dönemde kullanımının daha yaygınlaşması beklenilen Oculus Rift gibi sanal gerçeklik gözlükleri de birer medya ve pazarlama platformu olarak karşımıza çıkacaklar. Sosyal ağlardaki çoğu video ve fotoğraf paylaşımlarının AR ve VR gibi giyilebilir teknoloji ürünleri üzerinden gerçekleşeceği öngörülüyor. Facebook’un Oculus ile ilgili girişimleri zaten biliniyor. Aynı şekilde 3D teknolojisi ile hazırlanan filmler de yeni bir pazarlama potansiyelidir. Yeni görüntü teknolojisi ürünü 360 derecelik videoları da unutmamak gerekir. Gelişmeleri yakından izleyerek dijital pazarlama iletişimi karmanızda özel projeler olarak yer verebilirsiniz.
Kullanıcı deneyimi ile anlamlandırılmış, odağında müşteri olan KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ PAZARLAMA
Özgün içerik üretimi → Ağ üzerinden dağıtımı için kanal yapılandırması → Veri toplama ve analizi → Veriye dayalı pazarlama yönetimi
Yeni medyada herhangi bir ürün ya da hizmet pazarlamak isteyen markaların; en temelde içerik üretimini, üretilen içeriğin ağ üzerinden dağıtımını, bu dağıtımın veri ile analizini ve son olarak da tüm bu sürecin veriye dayalı yönetimini içeren bir döngüsel pazarlama planlaması yapması gerekiyor.
Küresel markalar bile televizyon ve internette son zamanlarda sıkça görmeye başladığımız yerel kampanya içeriklerine kişiye özel pazarlama stratejilerini de ekliyorlar.
Dijital pazarlama içerikleri, semantik analizlerden yararlanılarak oluşturulmaya başlandı. Anlamlandırılmış son kullanıcı verileri, kişiye özel ürün ve hizmet önerilerine dönüştürülüyor. Böylece CRM’in anlamı da genişleyerek, SCRM (Social CRM) oldu ve işlevi de daha önemli duruma geldi.
Anlamlandırılmış müşteri odaklılık
Kullanıcının interneti değil, internetin kullanıcıyı anladığı bu dönemde ‘müşteri odaklılık’ artık bir deyim olmaktan çıkarak, pazarlamanın temel unsuru durumuna geldi.
Bugün şirketlerde oluşturulan sosyal medya, dijital pazarlama ve online itibar yönetimi ekipleri tarafından manuel olarak yürütülen ‘e-izleme’nin yerini, anlamlandırma yazılımları ile birlikte ‘semantik izleme’ aldı. Müşteri hizmetlerinde kullanılan chatbot’lar, gelen verileri anında anlamlandırarak, eşanlı gerçek çözümler sunmaya başladılar.
Kullanıcı Deneyiminin Önemi
Müşterilerinin karakterine, değerlerine, isteklerine, ihtiyaçlarına, üründen ve hizmetten beklentisine önem veren markalar pazarlama stratejilerini geliştirirken deneyimsel pazarlama verilerine odaklanıyorlar. Günümüzde rakiplerine göre farklılaşıp, tüketicilerini ömür boyu müşteri haline getirmenin en önemli yollarından biri, müşterilerde yaratılacak eşsiz ve unutulmaz deneyimlerdir.
Pazarlamanın yeni işlevi: Müşterinin dijital yolculuğunun veri analizi ve yönetimi
İhtiyaç ile niyetlenilip satın alma kararıyla yola çıkılan, araştırma ve karşılaştırmadan sonra satın almaya dönüşen, satış sonrasında ise marka bağlılığıyla süren yolculukta, müşteriye eşlik ederek her aşamada işini kolaylaştırıp, yolculuğu daha zevkli bir hale getirecek güzel sürprizler hazırlamak gerekiyor.
Hayat artık internette dolayısıyla da sosyal medyada yaşanıyor. Kullanıcılar kendileriyle ilgili yaşam biçimi ve tercihlerini, tüketim alışkanlıklarını çevrimiçi olarak sergiliyorlar. Sokak ve sahadaki pazar araştırmalarının yerini dijital araştırmalar almaya başladı. Geniş bir çevrimiçi bilgi ve içerik havuzu oluştu. Bu Big Data’da aradığınız her şeyi bulabiliyorsunuz!
Sosyal ağlarda var olmak, sadece tanıtım değil, geçmiş yıllarda büyük para ve çabalar harcanmasına karşın tam anlamıyla elde edilemeyen pazarlama “verilerini” de toplamanızı sağlıyor.
Önemli olan takipçi değil nitelikli etkileşim sayısı!
Markaların sosyal medyaya yeni katılmaya başladıkları yıllardaki daha çok kişiye ulaşma, kalabalıklar tarafından takip edilme hırsının çok da gerekli olmadığı kısa sürede anlaşıldı. Tam tersine asıl önemli olanın, markanın sosyal ağlar üzerinden müşterilerini takip edip tanımaya ve anlamaya çalışması gerektiği ortaya çıktı. Çünkü ancak bu şekilde, pazarlama için gereken altın değerindeki verilere ulaşılması mümkün olabilecekti. Böylece anlamsız kalabalıklar yerine değerli topluluklarla, değerli topluluklarda da etkisi yüksek bireylerle etkili iletişim ve diyalog kurulabiliyordu.
'Büyük veri' yönetimi
Büyük verinin, doğru değerlendirme ve ayrım yöntemleri ile yorumlandığında, şirketlerin stratejik kararlarını doğru bir biçimde almalarına, risklerini daha iyi yönetmelerine ve inovasyon yapmalarına olanak sağlayacak bilgi hazinesi olduğu unutulmamalıdır.
Markalar, müşterileri hakkında biriktirdikleri ‘büyük veri’yi kullanarak internet, müşteri ilişkileri yönetimi, sosyal ya da satış noktalarında uygun içerikler sunmaya çalışmalıdır.
‘Büyük veri’ analizi, kısa vadede satış, uzun vadede de marka geliştirme yatırımları konusunda önemli yol gösterici katkılar sunmaktadır.
Markanın ‘insanlaştırılıp’, müşteri ilişkilerinin derinleştirilmesini ve daha ilgili, daha anlamlı içerikler oluşturulmasına yarayacak içgörüler elde edilmesini sağlamaktadır. Tüketici davranışlarının ve segmentlerin veriye bağlı, parçalı kavranışı, hedefe odaklı teklifler oluşturulmasına olanak sağlamaktadır. Başka bir deyişle, hedefe yönelik teklifler oluşturmak için ‘büyük veri analizi’ne başvurmak, markayı geliştirmek için önemli bir araç haline geldi.
Yeni pazarlama süreçlerinde, müşterilerle duygusal bağ kurmak, tepki vermek, onların bir sonraki adımlarını tahmin edebilmek gerekiyor.
Bir şeyi almaya niyetlenmeleriyle onu satın aldıkları ana kadar süren yolculukta gerçekleşen etkinliklerinde de kendinizi konumlandırmalı ve yolculuk boyunca kişisel temas noktaları, diyalog ortamları oluşturmalısınız. Ardından da markayla nasıl bir bağlılık kurulduğunu takip etmelisiniz.
Müşterileriniz için yeni kişisel deneyim yolcukları tasarlayabilirsiniz. Bu yolculuğu özelleştirilmiş, çekici ve ucu açık bir deneyim haline getirip, müşterileriniz için fayda sağlayacakları yeni değerlerle onları şaşırtarak, bağlılıklarını kazanabilir ve böylece de rekabet avantajı sağlayabilirsiniz.
Müşteri yolculuğu, en az ürünün kendisi kadar markanın bir parçası haline getirilmeli, önemli bir değer kaynağı olduğu vurgulanmalıdır. En iyi yolculuklar, otomasyon, kişiselleştirme, bağlamsal etkileşim ve sürekli yenilikler gerektirir. Başarılı yolculuklar ortaya koyabilmek için tasarımcılar, geliştiriciler, veri analistleri, operasyon ve pazarlama uzmanlarından oluşan bir karma takım kurmak gerekiyor.
Makalenin bundan önceki bölümü: 2017 Dijital Pazarlama Rehberi – 3