Suudi Arabistan’da başörtüsüz videosunu sosyal medyada paylaşan kadın tutuklandı7 sene ÖNCE
Suudi Arabistan’da başörtüsüz videosunu sosyal medyada paylaşan kadın tutuklandıMısır ekonomisi çökme noktasına geldi
Mısır’da darbe ekonomik faaliyetleri durma noktasına getirmişti. Kanlı müdahale durumu daha da kötüye götürdü. Yabancı firmalar kepenk indirdi. Tüm bankalar ve borsa kapandı. Ekonomi çökme noktasına geldi.
Merkez Bankası, dün itibarıyla kapatılan tüm bankalara, kapalı kalmaya devam etmelerini söyledi. Borsa’nın gelecek hafta açılması bekleniyor. Devlet tahvillerinin faizleri ise çok yükseldi. Bloomberg Buisnesweek’de yer alan habere göre, yatırımcılar ülke piyasalarını bir an önce terk etmek istemelerine karşın, Mısır kurunun dolara çabuk bir şekilde dönüştürülebilir olmayışı nedeniyle çıkış sağlayamıyorlar.
Konu hakkında konuşan Londra merkezli ETX Capital piyasa stratejisti Ishaq Siddiqi ”Daha önce yüzde 1,2 olan büyüme tahmini serbest düşüşe geçti. İşsizliğin ise şu anda yüzde 13 olan seviyesinin yılsonuna gelindiğinde yüzde 15 olarak gerçekleşmesini bekliyorum” dedi.
Ölüm – kalım süreci yaşanıyor
Habere göre, Mısır şu anda yaşam çizgisinde bulunuyor. Suudi Arabistan ve diğer Basra Körfezi ülkeleri Mısıra 12 trilyon dolar tutarında yardım göndereceğine söz verdi. Bu kanlı sürecin devam edeceğini gösteriyor. Öte yandan, IMF ve Avrupa birliğinin içinde bulunduğu diğer yabancı potansiyel yardımcılar ise geri çekildi. Amerika ise 1,5 trilyon dolarlık askeri ve ekonomik yardımına devam edip etmeme konusunda kararsız olduğunu belirtti.
Londra Merkezli Noah Capital Markets stratejisti Emad Mostaque 12 trilyon dolar tutarındaki desteğin Mısıra bir yıl için yeterli olacağını ifade etti.
Dış yardımın Mısır ekonomisinin iyileşmesi için önemli olduğunu belirten Mostaque ”Ülke ekonomisinin yeni iş yaratma imkanı olmayacak, dış borç çok hızlı bir şekilde yüksek seviyelere ulaşacak” dedi.
Mısır’ın en önemli gelir kaynaklarından biri olan turizm de büyük bir darbe almış durumda. Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ardından sektör zora girmişti. Ordunun kanlı müdahalesinin ardından ülkede gezi amaçlı turist kalmadı. Turizm acenteleri son bir aydır Şarm El-Şeyh’in de aralarında olduğu Kızıldeniz’in cazibe merkezlerine ilginin azaldığını söylüyor.
Gıda fiyatları ve işsizlik de hayli yüksek. Resmi rakamlar Mısır’da işsizlik oranı yüzde 13 dese de bu oranın çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.
2011’de Mısır ekonomisi yüzde 11’lik bir büyüme kaydediyordu. Mübarek’in devrilmesinin ardından geçen bir yılda bu oran yüzde 2’ye düştü. Mart sonu itibarıyla yüzde 2,3’e yükseldi. Darbe ve sert müdahaleden sonra yeniden düşüş yaşanması kaçınılmaz görünüyor.