MOBİL UYUMLU Dijital Pazarlama İletişimi ve Sosyal Medya Yönetimi

KAMİL ERYAZAR Yeni pazarlama alanını, akıllı telefonlar, tabletler ve diğer giyilebilir teknoloji ürünleri oluşturuyor. En büyük pazarlama aracının büyük olasılıkla şu anda cebinizde olduğunu biliyor musunuz? Akıllı cep telefonlarının birer mini bilgisa...

MOBİL UYUMLU Dijital Pazarlama İletişimi ve Sosyal Medya Yönetimi (12 Haziran 2016)

KAMİL ERYAZAR

Yeni pazarlama alanını, akıllı telefonlar, tabletler ve diğer giyilebilir teknoloji ürünleri oluşturuyor.

En büyük pazarlama aracının büyük olasılıkla şu anda cebinizde olduğunu biliyor musunuz?

Akıllı cep telefonlarının birer mini bilgisayar olarak geliştirilip yaygınlaşmasıyla birlikte, internet erişiminde mobil araçların kullanımı ilk kez masaüstü bilgisayarlarını geçti. Mobil ekranlar birinci sıraya yükseldi. Facebook gelirlerinin yüzde 75’ten fazlasını mobil reklamlardan elde ediyor. 5 yıl içinde eklenecek 3 milyar yeni internet kullanıcısı da web sitelerine akıllı telefonların aracılığıyla erişecek. Bu yılın sonuna kadar mobil kullanımın 2 milyar kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor.

Yakında mobil kullanıcı sayısı nüfusu geçecek!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) 2016/1.Çeyrek Raporu’na göre, 78,7 milyonluk nüfusa sahip Türkiye'de 73,6 milyon mobil abonenin olduğu görüldü. Başka bir deyişle, nüfusun yaklaşık yüzde 94’ü kadar mobil kullanıcı var. 5 yıllık süre içerisinde Türkiye'nin nüfusundaki artış oranı yüzde 7 olurken, mobil kullanıcıda bu oran yüzde 20'lere kadar çıkmış durumda. Dünya genelinde de internet erişiminin yarısından fazlası mobil cihazlarla gerçekleştiriliyor.

Akıllı telefonların işlevsel özellikleri artıp ekranları da büyüdükçe internete bağlanma ve sosyal medya kullanma oranları da artıyor. Forbes’a göre, 2017’ye kadar satılacak olan cep telefonlarının yüzde 87’si akıllı telefonlar ve tabletler olacak. Özellikle genç kuşak internet bağlantısı için bilgisayarları neredeyse unutmuş durumda. Bu nedenle dijital ve sosyal medya pazarlamasında mobil uygulamalar daha da önem kazanacak. Mobil dostu kampanya ve reklam stratejileri pazarlama planlarının vazgeçilmez unsurları olacak.

Bu nedenle web siteleri, blog ve mikrositelerin tasarımlarının responsive mobil versiyonlarına önem verilerek özen gösterilmesi gerekiyor. Diğer bir yandan mobil kullanım potansiyeli Google içinde değerli bir yere sahip. Mobile önem veren sitelere Google da önem veriyor. Yani sitenize girildiğinde, sitenizin görselliği ve özelliklerinin mobile uygun olması durumunda Google için daha değerli olacaksınız.

İkinci ekran

Sosyal medya ile televizyon ilişkisi birbirinden ayrılamaz bir bütün olmasıyla, özellikle de Twitter’ın son dönemlerde ikinci bir ekran deneyimi olarak öne çıkıyor. Televizyon başındakiler artık sadece izlemekle yetinmiyor, izledikleri programlarla ilgili görüşlerini sosyal medyada hem paylaşıyor ve hem de paylaşılan diğer yorumları takip ediyor.

Kullanıcılar bir yandan ekranda olan biteni takip ederken bir yandan da Twitter’da dönen sohbetlere katılmaya çalışıyorlar. Özellikle canlı olarak yayınlanan programlarda izleyiciler diğerlerinin ne düşündüğünü gerçek zamanlı olarak öğrenmek istiyor. Böylelikle bu süre içinde retweet’lerin oranı artarken programlar hakkında yazılan tweet’ler de zirve yapıyor.

İşte tüm bu nedenlerle kurumsal web sitelerinin, blogların ve sosyal medya için hazırlanacak içeriklerin tüm ekranlarda uygun görülebilecek şekilde ‘mobil uyumlu’ (responsive) olması çok önemli. Üstelik bu işlevsel uyum sadece ‘görünüm’ açısından değil, arama motoru algoritmalarının da bu özelliğe duyarlı çalışmalarından dolayı zorunluluktur.

Google, ‘mobilegeddon’ güncellemesi ile mobil dostu sayfaları arama sonuçlarında daha üst sıralarda gösterecek şekilde algoritmasını değiştirdi.

Mobil pazarlama uygulamaları

Deloitte’un raporuna göre, Türkiye’deki kullanıcılar günde ortalama 70 kez, yani her 15 dakikada bir cep telefonu ekranına bakmaktan kendini alamıyor.

Özellikle hızlı tüketim ürünleri pazarı ve bankacılık sektöründe mobil pazarlama etkinlikleri oldukça ilgi çekiyor. Yararlı geri dönüşleri ile birlikte kullanımı da artıyor. Örneğin FMCG sektöründe ‘katıl-kazan’ kampanyaları çok popüler.

Mobil uygulamalar, sadece pazarlama için değil, Apple Pay da olduğu gibi ödeme için de kullanılmaya başlandı.

Önceki yıllarda bir uygulama geliştirmenin maliyeti çok yüksekti. Son zamanlarda ise maliyetler hızla düşmeye başladı.  Dolayısıyla, geri dönüşü en yüksek mecra olan mobil pazarlama uygulamalarını kullanarak satışlarınızı artırabilir, rakiplerinizden farklılaşıp müşteri bağlılığı yaratabilirsiniz.

Mobil uygulamaların da arama sonuçlarının endekslenmesinde avantaj sağladığını anımsatalım.

DEVAM EDECEK…

Makalenin önceki bölümü: SEO DOSTU Dijital Pazarlama İletişimi ve Sosyal Medya Yönetimi