Bir hayal daha gerçek oluyor: Uzay’a geziler başlıyor4 sene ÖNCE
Bir hayal daha gerçek oluyor: Uzay’a geziler başlıyor1,3 milyar dolar bütçe ile 10 yıl süren 7 milyar kilometrelik yolculuğun sonunda hiç beklenmedik bir sürprizle karşılaşıldı
Dünyadan 510 milyon kilometre uzaktaki 67P / Çuryumov – Gerasimenko kuyruklu yıldızının üzerine inmeyi başaran Philae uzay modülünün bir tepeciğin arkasında gölgede kalması nedeniyle güneş panellerinin çalışmadığı ve modül şarj edilemediğinden enerjisinin bitmek üzere olduğu bildirildi.
Önceki gün kuyruklu yııldız üzerine inen Philae modülü Avrupa Uzay Ajansı'yla (ESA) irtibat kurup ilk fotoğraf ve ses kayıtlarını göndermiş olsa da görevin tahmin edilenden çok daha kısa soluklu olma riski var.
Eğer Philae yeterli güneş ışını alamayıp kendi kendisini şarj edemezse sistemin tamamen devre dışı kalması olası.
67P / Çuryumov – Gerasimenko kuyruklu yıldızına modül indiren ESA'daki bilim insanları Rosetta projesinin 2015'in sonlarına kadar sürmesini ve güneş sisteminin gizemleri hakkında yeni bulguları ortaya çıkarmayı amaçlıyor.
10 yıllık bir yolculuğun ardından kuyruklu yıldıza ulaşan Rosetta uzay aracı, taşıdığı Philae modülünü Çarşamba günü kuyruklu yıldızın üzerine indirmeyi başarmıştı.
İlk iki denemede kuyruklu yıldızın yüzeyine tutunamayan Philae uzay aracı iki kez geri sekmiş ve üçüncü denemede yamuk bir şekilde de olsa yüzeyde tutunmayı başarmıştı.
Modülden gelen veriler aracın ya yan yattığına ya da dik bir eğimde durduğuna da işaret ediyor. Yine ilk fotoğraflara bakılarak, bir duvara benzeyen yükseltiye dayalı durduğu izlenimi ediniliyor.
BÜTÜN HER ŞEY BU GÖRÜNTÜ ve SESLERDEN İBARET KALABİLİR!
Ses paylaşım sitesi SoundCloud'da yorum yapan Alan Hayward, "Belki de bir uzay yaratığının sesidir, 'yardım edin, kuyruklu yıldızda mahsur kaldım' diye bağırıyordur" diyor.
Avrupa Uzay Ajansı'nın kuyruklu yıldızda incelemeler yapacak modülü taşıyan uzay aracı Rosetta'nın kaydettiği sesle ilgili olarak ''Predator, sen misin'' diyor Reactor Four adlı bir kullanıcı.
Ronnie Wonders ise, ''Bu harika. Evrende yalnız olduğumuzu düşünmek için kibirli olmak gerekir. Uzay yaratıkları olduğunu söylemiyorum, ama gerçekten bu sesin kaynağını öğrenmeyi dört gözle bekliyorum'' diyor.
Bilim insanları da sosyal medya kullanıcıları kadar şaşkın görünüyor.
Braunschweig Teknik Üniversitesi'nden, Uzay Fiziği ve Uzay Sensörleri Bölüm Başkanı Karl-Heinz Glaßmeier, ''Heyecan verici, çünkü bizim için tamamiyle yeni bir şey. Böyle bir şeyi beklemiyorduk, ama bunun fizik bilimiyle açıklanmasını yapabilmek için hâlâ uğraşıyoruz'' dedi.
Bilim insanlarının da ''şarkı'' olarak niteledikleri ses, insanın duyma kapasitesinin çok altında; duyulmasını sağlamak için ses seviyesi 10 bin kat arttırılmış.
Bilim dünyasının bu olayla ilgili varsayımına göre ise, kuyruklu yıldızın yaydığı nötr parçacıklar uzayda yüksek enerjili parçacıklarla çarpışınca bu ses ortaya çıkıyor.
Bleakside adlı bir kullanıcı 1 dakika 27 saniye süren kaydı dinledikten sonra ''Bana (bilgisayar oyunu) Manic Miner'ı hatırlatıyor'' diyor.
Dan Maxe'ye göre ise, ''ET bu gezegende mısır patlatıyor.''
Ses kaydının SoundCloud sitesinde 336 bin kez dinlendiği, Facebook'ta da 13 bin kez paylaşıldığı bildiriliyor.
ŞARJ SORUNU
Philae'nin kuyruklu yıldızın üzerinde her 12 saatte bir 1,5 saatlik güneş ışığına maruz kaldığı hesaplanıyor.
Ancak bu sürenin cihazı yeteri kadar şarj etme konusunda yetersiz olduğu da belirtiliyor.
Eğer modül daha fazla güneş ışığı yakalayamazsa şarjı Cumartesi günü bitecek.
Almanya'daki ESA faaliyetlerinin Başkanı Paolo Ferri, "Şu anki hesaplamalarımız mevcut şarjın Cuma öğleden sonra ila Cumartesi öğleden sonra arasında bitebileceğini gösteriyor" dedi.
Modül ne kadar çok çalışırsa şarjının da o kadar hızlı tükenebileceği ifade ediliyor.
ESA'daki bilim insanlarının şimdiki çabası ise modülün konumunu daha çok güneş alan bir noktaya taşımak yönünde.
Seçeneklerden birisinin modül üzerindeki hareketli parçaları kullanarak küçük bir sıçrama yapılması olduğu ifade ediliyor.
Ancak herhangi bir seçeneği planlayıp uygulamaya koymaya yetecek kadar süre olmadığından da endişe edenler var.
Bu nedenle ESA şu anki önceliğini "Philae modülü çalışır haldeyken toplayabildiğimiz kadar veri toplayacağız" şeklinde özetliyor.
Ancak Rosetta projesinin en önemli hedeflerinden birisi olan kuyruklu yıldızda sondaj yapma seçeneği şu an için şarj sorunu nedeniyle masadan kalkmış durumda.
Modülün sondaj yaparak kuyruklu yıldızın içindeki kimyasal yapıları incelemesi hedefleniyordu.
Modülün operatörlerinden Jean-Pierre Bibring, "Şu an sadece yüzeyi kokluyoruz. Ancak elbette bu bize kuyruklu yıldızın kimyasal yapısı konusunda çok net bilgiler vermiyor. Sondaj yapmamız gerek ama şu an bu sondajı yaparsak projeyi de öldürmüş oluruz" diyor.