2020 SOSYAL MEDYA RAPORU – 24 sene ÖNCE
2020 SOSYAL MEDYA RAPORU – 2Sadece bu yıl 12 kişi bu nedenle hayatını kaybetti
Selfie çılgınlığı hız kesmeden sürüyor. Bu arada fotoğraf paylaşım sitesi Instagram da 400 milyon kullanıcıya ulaştı.
İnsanlar ilginç selfie görüntüleri alabilmek için hayatlarını bile tehlikeye atıyorlar. Selfie kazaları da çoğalmaya başladı. Çoğu yaralanma ile sonuçlanan bu kazalarda can verenlerin sayısı da artık azımsanamayacak rakamlara ulaşmaya başladı.
Çatılardan, köprülerden, gemilerden ve hatta elektrik direklerinden düşenlerin yanı sıra bir de köpekbalıklarının saldırısına uğrayıp yaşamını yitirenler var.
Dün Tac Mahal’de bir turistin selfie çekerken ölmesi çok ilginç bir bilginin de gündeme gelmesini sağladı. Bu yıl selfie çekerken ölen insanların sayısı, köpek balığı saldırısından ölenlerden daha fazla. Mashable raporuna göre bu yıl 12 selfie ölümü gerçekleşmiş durumda. Buna karşılık olarak dünyadaki bütün köpek balığı saldırılarını kaydeden Shark Attack Survivors sitesine bakılmış ve bu bilgi onaylanmış.
Tehlike öyle bir riskli boyuta ulaştı ki, hükümetler bu konuda önlemler bile almaya başladılar. Çoğu yerde çubuk aparatı ile çekim yasaklanırken, bazı yerlerde de hiç selfie çekilmesine izin verilmiyor.
Avustralya’da Sidney Milli Pakı’nda 16 katlı bir düğün pastasına benzetilen deniz kıyısındaki beyaz kayalık bölge, üzerine çıkıp selfie çekmek isteyenlerin ölüm tehlikeleri atlatmaları üzerine ziyarete kapatıldı.
İlk Selfie ölüm haberi, Romanya ’dan gelmiş daha sonra Rusya ’da bir kadın Selfie çekecekken silahın tetiğini çekmişti.
Rusya'dan 'Selfie çekerken ölmeyin' kampanyası
Bu yıl selfie çekme girişiminin en az 12 ölüm ve 100 yaralanma ile sonuçlandığının açıklandığı Rusya’da, "güvenli selfie çekme" kampanyası başlatıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan broşürde, "Cool bir selfie hayatınıza mal olabilir" diyor.
Broşürde "silahla selfie çekmek öldürür" uyarısı da bulunuyor.
Bu uyarı Mayıs ayında 21 yaşında bir kadının elindeki silahla selfie çekerken yanlışlıkla kendini vurmasının ardından yapıldı. Başından yaralanan kadın kurtuldu.
Silahla, el bombasıyla selfie
Ocak ayında ise Urallar'da iki genç adam pimi çekilmiş bir el bombası ile selfie çekmek istedi. Bomba patladı, iki adam hayatını kaybetti. Telefonları ise olayın kaydını tutarak kanıt oldu.
Yine Mayıs ayında Ryzan bölgesinden bir genç bir demiryolu köprüsü üzerinde selfie çekmek isterken elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti.
Bakanlığın hazırladığı broşürlerin yanı sıra, internet sitelerinde video ve bir takım öğütler de bulunuyor
Broşürde trafik işaretlerine benzeyen grafiklerle tehlikeli selfie işaretleri de hazırlanmış.
Bakan yardımcılarından Yelena Alexeyeva "Selfie çekmeden önce herkes daha fazla 'like' almak yarışının kendisini ölüm yolcuğuna çıkarabileceğini, çekilmek istenen radikal bir fotoğrafın ölüm sonrası fotoğraf olabileceğini düşünmeli" diyor.
Brooklyn Köprüsü'nün tepesinde selfie çekmek tutuklanma nedeni
Geçen ay da ABD’de, New York’un simgelerinden ünlü Brooklyn Köprüsü'nün tepesine çıkıp selfie çeken 21 yaşındaki mühendislik öğrencisi David Karnauch tutuklanmıştı.