Super Bowl: Maç Bahane, Şov ve Gelir Şahane!

49. Super Bowl’den geriye Katy Perry’in muhteşem şovu ve dudak uçuklatan ekonomi rakamları kaldı Amerikan futbolunda yılın en önemli etkinliği olan 49. Super Bowl Finali dün gece gerçekleşti. New England Patriots kazandığı maçta en çok kon...

Super Bowl: Maç Bahane, Şov ve Gelir Şahane! (3 Şubat 2015)

49. Super Bowl’den geriye Katy Perry’in muhteşem şovu ve dudak uçuklatan ekonomi rakamları kaldı

Amerikan futbolunda yılın en önemli etkinliği olan 49. Super Bowl Finali dün gece gerçekleşti. New England Patriots kazandığı maçta en çok konuşulan ise devre arasındaki ünlü şarkıcı Katy Perry’in muhteşem şov performansı oldu.

Dünyanın en büyük spor organizasyonlarından Super Bowl, 1 Şubat Pazar akşamı Arizona'daki Phoenix Üniversitesi Stadyumu'nda New England Patriots ve Seattle Seahawks takımları arasında oynandı.

800 milyon insanın heyecanla beklediği Super Bowl'da kazanan, Seattle Seahawks'ı 28-24 yenen New England Patriots oldu. Ancak her zaman olduğu gibi maçtan sonra en çok konuşulan şey devre arasındaki unutulmaz şov oldu.

Dünyanın en büyük sahne şovlarından biri sergilendi. Bir gösteride kullanılabilecek tüm teknolojik olanaklardan yararlanılmıştı. Uzun hazırlıklar sonrası sunulan büyüleyici gösterinin tam olarak açıklanmasa da dev bir bütçe ve kadroyla gerçekleştirildiği belli oluyordu.

SUPER BOWL EKONOMİSİ

ABD Ulusal Perakendeciler Birliği (NRF) tarafından açıklanan verilere göre, bu yıl 49. gerçekleştirilen Super Bowl, sadece perakende sektörüne 14,3 milyar dolarlık katkı sağlayarak rekor kırdı. Reklam, bilet satışları ve diğer gelirlerle birlikte yaklaşık 19,5 milyar dolarlık iş hacmi yaratan 49.Super Bowl, tüm zamanların en kazançlı spor organizasyonu olarak tarihe geçti.

Super Bowl Komitesi'nin verdiği bilgilere göre, 100 bine yakın Amerikalı finali canlı izlemek için Arizona eyaletine geldi. 2009 yılında açılan Phoenix Üniversitesi Stadyumu'nda oynanacak maçın biletleri cuma akşamı itibariyle kişi başına ortalama 8 bin 51 dolardan satılıyordu. En düşük bilet fiyatı 6 bin 560 dolarken, VIP koltukları ise 19 bin dolara kadar yükselmişti.

Maçı evinde izleyen Amerikalılar da Super Bowl ekonomisine satın aldıkları yeni televizyonlar, takım eşyaları ve verdikleri partilerle katkıda bulundular. NRF'nin verilerine göre, geçen yıl Super Bowl için yapılan 67 dolarlık kişi başı ortalama harcama bu yıl düzelen ekonomiyle birlikte 80 dolara yükseldi.

ABD'de yılın en büyük spor olayı olarak nitelendirilen finalden en büyük payı ise her zamanki gibi gıda sektörü aldı. Technomic adlı araştırma şirketinin verilerine göre, Şükran Günü'nden sonra en fazla yiyecek ve içecek tüketilen gün olan "Super Bowl Pazarı'nda ortalama 12,5 milyon pizza sipariş edildi.

30 Saniyelik Reklam 4,5 Milyon Dolar

Super Bowl aynı zamanda ülkenin en büyük şirketlerini de karşı karşıya getiriyor. Bu yılki maçın yayın hakkını satın alan NBC'den yapılan açıklamaya göre, Super Bowl boyunca yayımlanan 30 saniyelik reklamların bedeli ortalama 4,5 milyon dolara çıkarak rekor kırdı. Bu rakam, geçen yılki karşılaşmayı yayımlayan Fox için yaklaşık 4,2 milyon dolar seviyesindeydi. NBC, ayrıca reklam spotlarının tamamının haftalar öncesinden tükendiğini bildirdi.