Türkiye ve Dünya’da 2017 TURİZM RAPORU8 sene ÖNCE
Türkiye ve Dünya’da 2017 TURİZM RAPORUYunanistan’a geçmek için Edirne’ye doğru yürüyerek yollara düşen binlerce göçmen, Türkiye’deki hayat pahalılığı, emek sömürüsü, okul sorunu gibi yaşamsal zorluklardan yakınıyorlar.
En az 3-4 yıldır Türkiye’de yaşamaya çalışan Suriyeli göçmenler, Yunanistan’ın kendilerini kabul edeceği söylentisinin yayılması üzerine İstanbul’dan Edirne’ye doğru yollara düştüler.
Esenler Otogarı’ndan otobüslere binmelerine izin verilmeyince, 240 kilometrelik TEM Otoyolu'nu yayan yürümeye başladılar. 20 saatlik zorlu bir yürüyüşün ardından da kimileri Edirne Otogarı’na ulaşmayı başarabildi kimileri de kent girişinde durduruldu. Yunanistan’a geçmelerine izin verilmeyen göçmenler açlık grevine başladılar.
Türkiye ilk kez karayoluyla bu kadar çok göçmenin sınırı geçme çabasına tanık oluyor. "Crossing, No More" (Sadece Geçeceğiz) adlı bir Facebook grubu sayesinde bir araya gelen kent merkezindeki göçmenlerin sayısı, valiliğin verdiği rakamlara göre 1,500.
Edirne girişinde durdurulan ve jandarma gözetiminde otoban kenarında bekletilen mültecilerin sayısı ise yaklaşık 1,000.
Otogarda bekleyenlerin çoğunluğu gençlerden ve çocuklu ailelerden oluşan göçmen grubunun yeni ama aynı zamanda geçici durağı.
‘Türkiye’de hayat çok pahalı’
BBC Türkçe Servisi’nden Rengin Arslan, Edirne’de bekleyen göçmenlerle konuştu ve neden Türkiye’den gitmek istediklerini sordu. İşte aldığı ortak yanıtlar:
Dışarıdan her şey sakin görünse de, özellikle gençler öfkeli, sitemkar ve kararlı. Her biri Türkiye’de bir iş tutturmaya çalışmış. Ancak ortak şikayetleri aynı:
"Maaş çok az, bizimle aynı işi yapan Türk 2 bin lira, biz 700 lira alıyoruz."
Herkesin ortak bir başka şikayeti ev kiralarının yüksek olması ve yaşam koşullarının kötülüğü. "Türkiye çok pahalı" herkesin ezberine yerleşmiş nadir Türkçe cümlelerden biri.
Konuşulan gençlere valiliğin, buradan geri gönderilecekleriyle ilgili açıklamasını sorulduğuna ise, "Dönmek diye bir şey yok, sınırı geçeceğiz" diyorlar.
“Türkiye’deki 2 Milyon Suriyeli Ne Olacak?”
Özel araştırma dosyasını buradan okuyabilirsiniz.