Çöpten topladıkları kitaplar ile kütüphane kurdular7 sene ÖNCE
Çöpten topladıkları kitaplar ile kütüphane kurdular‘Geri dönüşüm’ sadece çevreci bir kavram değil aynı zamanda önemli bir ekonomik girdi. Peki hangi ülkeler etkin geri dönüşüm yöntemleriyle atıkların çöpe gitmesini en aza indirgiyorlar?
Geçtiğimiz günlerde Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta aylardır toplanmayan çöplerin nasıl dağlara dönüştüğü felaket fotoğraflarını görmüşsünüzdür. En gelişmiş ülkeler arasında bile çöp hâlâ atıkları yok etmek için ilk sırada yer alıyor. Diğer yandan ise birçok ülke geri dönüşüm programları geliştirerek yakma tesisleri ve düzenli depolama sahasına giden atık miktarını en aza indirmek için çalışıyor.
Hiçbir şey yapılamıyorsa bile en azından enerji elde ediliyor ya da toprağa dönüştürülüyor.
OECD ülkeleri arasında, bu konuda en başarılı ülke Almanya. Almanya’da belediyeler tarafından toplanan atıkların yüzde 65’i çeşitli dönüşüm yöntemleriyle geri kazanılıyor. Böylece hem doğanın kirlenmesi önlenmiş oluyor hem de ekonomik açıdan önemli bir kaynak yaratılıyor. ABD’de ise bu oran sadece yüzde 35. Kanada’da bu oran yüzde 24’e düşüyor.
Türkiye ise bu konuda oldukça başarısız. Atıkların sadece yüzde 1’nin geri dönüştürülebildiği Türkiye son sırada yer alıyor.
Veri eksikliğinden midir bilinmez Yeni Zelanda da “yüzde sıfır” ile en sonda. Gelişmiş ülkeler ve toplumsal yaşam koşullarının iyiliğinde dünyada hep ilk sıralarda yer alan Yeni Zelanda, OECD’nin 2013 yılı verilerine göre hazırlanan bu rapora itiraz etti ve bunun doğru olmadığını öne sürdü.