Pandemi milyarderlere yaradı, halk ise yoksullaştı4 sene ÖNCE
Pandemi milyarderlere yaradı, halk ise yoksullaÅŸtıING Bank’ın, “Türkiye’nin Tasarruf EÄŸilimleri AraÅŸtırması”nın 3 yıllık sonuçları açıklandı. Ä°ÅŸsizliÄŸin arttığı, gelirin azaldığı bir ekonomik ortamda doÄŸal olarak birikim yapmaya da olanak yok. Toplumun sadece yüzde 10-15 aralığındaki bir kesimi tasarruf yapabiliyor. Bu ÅŸanslı grupla ilgili istatistiki bilgiler de aÅŸağıdaki gibi paylaşıldı.
Buna göre, yoksullar iPhone almak gibi özel harcamaları, zenginler çocukları, orta gelirliler ise ev almak için birikim yapıyor.
ING Bank’ın “Türkiye’nin Tasarruf EÄŸilimleri AraÅŸtırması”nın 3 yıllık sonuçlarına göre, Türkiye’de bilinenin aksine gençler daha fazla tasarruf ediyor. AraÅŸtırma, Türkiye’de milli gelire oranı yüzde 15.2’ye düÅŸerek Afrika’nın da altına gerileyen tasarruf açığında okul harcamalarının payının büyük olduÄŸunu gösteriyor.
Türkiye’de tasarruflar 90’lı yıllardan itibaren düÅŸüÅŸ eÄŸilimi gösteriyor
Türkiye’nin Tasarruf EÄŸilimleri AraÅŸtırması’nın 3 yıllık sonuçlarına göre bireylerin tasarruf oranı, 3 yıl içinde yüzde 10-15 aralığında seyrediyor. Sosyo-ekonomik durumuna göre bireylerin tasarruf eÄŸilimlerinin deÄŸiÅŸtiÄŸini ortaya koyan araÅŸtırmada tasarrufun belirleyici sebepleri arasında gelir öne çıkıyor. Gelir seviyesi 3 bin TL ve üzerinde olan bireylerin yüzde 40’ı tasarruf ettiÄŸini belirtirken, düÅŸük gelir grubunda bu oran yüzde 6’da kalıyor. Tasarruf etmeyenlerin öne sürdüÄŸü sebepler arasında da “yeterli gelire sahip olmama” en üst sırada yer alıyor. Tasarruf edenler ise daha çok geleceÄŸe yatırım ve çocukları için tasarruf ettiklerini söylüyorlar.
Bebekli aileler daha fazla tasarruf ederken, çocuklar okula baÅŸlayınca bu oran düÅŸüyor
AraÅŸtırmaya göre, çocuksuz ailelerin tasarruf oranı yüzde 16.6. Bebekli ailelerin tasarruf oranı yüzde 18.2’ye çıkarken çocukları okula giden ailelerde oran yüzde 10.2’ye düÅŸüyor. AraÅŸtırmaya göre yine 18-24 yaÅŸ arası gençler yüzde 16.2’lik tasarruf ile en çok tasarruf eden grup.
Bireylerin tasarruf eÄŸilimleri yaÅŸadıkları sosyal yapıya göre de farklılık gösteriyor. Yalnız yaÅŸayan bireyler yüzde 19.8 ile en fazla tasarruf eden grubu oluÅŸturuyor. Ancak gençlerin yüzde 52’si birikimlerini yastık altında tutuyor. 25-34 yaÅŸta oran yüzde 15.8’e düÅŸerken 35-44 ile 45-54 yaÅŸ grubunda tasarruf oranı daha da düÅŸüyor. Bu düÅŸüÅŸün nedeni de yine bu yaÅŸ grubundakilerin okul çağında çocukları olması. AraÅŸtırmanın ilginç sonuçlarından birisi de çalışan kadınlarda tasarruf oranının yüksekliÄŸi.
Kadınlar en çok çocukları için tasarruf ettiÄŸini belirtirken erkekler özel harcamaları için tasarruf ediyor. Sabancı Üniversitesi Ekonomi Bölümü Profesörü Alpay Filiztekin, gençlerde daha yüksek çıkan tasarruflar nedeniyle tasarruf politikalarının, eÄŸitim politikalarının ve emek piyasası politikalarının gözden geçirilmesi gerektiÄŸini kaydetti.
EÄŸitim düzeyi arttıkça yatırım amaçlı tasarruflar artıyor
AraÅŸtırmanın önemli göstergelerinden birisi de eÄŸitim düzeyi yükseldikçe tasarruf etme eÄŸiliminin artması. Üniversite mezunlarının yüzde 30.1’i tasarruf ederken bu oran lise mezunlarında 16.8, ilköÄŸretim ve altı eÄŸitime sahip olanlarda ise yüzde 7.8’e düÅŸüyor. Yani eÄŸitim düzeyi arttıkça, her bir kademede tasarruf edenlerin oranı ikiye katlanıyor. Daha eÄŸitimliler arasında yatırım amacıyla tasarruf edenler daha fazla. Lise ve üstü eÄŸitim alanların üçte birinden fazlası yatırım amacıyla tasarruf ettiÄŸini belirtiyor.
Birikimin Yüzde 35’i Yastık Altına
Tasarruf edenlerin yüzde 46’sı mevduat ürünlerini tercih ediyor. Yüzde 35.7’si ise tasarruflarını yastık altı tabir edilen altın, para veya deÄŸerli taÅŸla deÄŸerlendiriyor. Bireysel emeklilik sisteminin tercih edilme oranı yüzde 15.6, hisse senedi, tahvil ve fonları kullananların oranı yüzde 12, gayrimenkule yatıranların oranı da yüzde 9.9 olarak bulundu.
En dikkat çekici sonuç, bireylerin yüzde 45’inin tasarruflarının en azından bir kısmını finansal sistem dışı araçlarda saklaması. Esnafın yüzde 40.4’ünün tasarruflarını saklamak için sistem içi araçlar yerine yastık altını tercih etmesi bir diÄŸer dikkat çeken veri olarak görünüyor.
ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun, bankanın lokomotif tasarruf ürünü Turuncu Hesap ile yaklaşık 5 yılda 1.3 milyon müÅŸteriye ulaÅŸtıklarını belirtti.
Yoksulun Hayali iPhone
Yoksullar iPhone almak gibi özel harcamaları, zenginler çocukları, orta gelirliler ise ev almak için birikim yapıyor.