Türkiye’nin Aydınlık Yüzü Şafak Pavey ve Örnek Bir Kişisel Başarı Öyküsü

Bilenler biliyordu. Bilmeyenler ise dün Meclis’te yaptığı konuşmayı izledikten sonra hayran oldular. Sosyal medyada günün konusu oldu. Biranda Türkiye’nin gündemine oturdu. Yurdun dört bir yanından kendisini ziyaret edip kutlamak isteyenler oldu. Peki kimdir Şafak Pavey? Öncelikle ...

Türkiye’nin Aydınlık Yüzü Şafak Pavey ve Örnek Bir Kişisel Başarı Öyküsü (1 Kasım 2013)

Bilenler biliyordu. Bilmeyenler ise dün Meclis’te yaptığı konuşmayı izledikten sonra hayran oldular. Sosyal medyada günün konusu oldu. Biranda Türkiye’nin gündemine oturdu. Yurdun dört bir yanından kendisini ziyaret edip kutlamak isteyenler oldu. Peki kimdir Şafak Pavey?

Öncelikle henüz izlememiş olanlar ya da bir daha izlemek isteyenler için tarihe geçen dünkü efsane konuşmasını yayınlıyoruz.

10 Temmuz 1976 Erzurum doğumludur. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamlamıştır. Londra Westminster Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdikten sonra yüksek lisansını London School of Economics’de tamamlamıştır.

12 Haziran 2011 seçimlerine girip Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul 1. bölge 5. sıradan milletvekili seçilmiştir. İsviçre Zürih’te, Cenevre Üniversitesi’nde sanat eğitimi aldığı dönemde tekerlekli sandalyedeki bir arkadaşını trene bindirmeye çalışırken geçirdiği bir kaza sonucu sol kol ve bacağını kaybetmiştir. Bu durumu, Zürih Üniversite Hastanesi’nde tez konusu olmuştur ve bu çalışma kitap olarak yayımlanmıştır.

Türkiye-Güney Kore Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesi ve Türkiye-Norveç Parlamentolararası Dostluk Grubu başkanvekilidir. 30 Temmuz 2012 tarihi itibariyle Cumhuriyet Halk Parti Merkez Yönetim Kurulu’nda Doğa Hakları ve Sosyal Politikalar’dan sorumlu Genel Başkan yardımcılığı görevini yürütmektedir.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliğindeki yönetici görevinden ayrılarak CHP İstanbul Milletvekili olan Şafak, uluslararası kamuoyunda insan hakları, insani yardım ve küresel barış konusundaki çalışmalarıyla tanınıyor.

Toplumsal duyarlılığı, çocukluğunun geçtiği yazı ve sanat çevresinden beslenmekle birlikte, Zürih’te  sanat ve film eğitimi aldığı sırada geçirdiği tren kazası onun engelli dünyasıyla tanışmasına yol açtı. Uzun süren ve cesaret isteyen iyileşme sürecindeki sıra dışı duruşu Zürih Üniversite Hastanesi’nde tez konusu oldu ve bu çalışma kitap olarak yayınlandı. Bu kaza dünyaya bakışını yeniden şekillendirdi. Kendisi için verdiği mücadeleyi diğerleri için de vermeyi seçti. Engelliler, azınlıklar, çocuklar, şiddete uğramış kadınlar, mülteciler, işkence kurbanları,  hakları fütursuzca çiğnenen bütün mağdurlar ilgi alanı oldu.

Diğer yandan eğitimine ara vermedi ve Londra Westminster Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi ve hemen ardından London School of Economics’de yüksek lisansını tamamladı. Akademik uzmanlığı olan Milliyetçilik ve azınlık hakları üstüne hazırladığı  “İslam Ülkelerinde Gayrimüslim Vatandaşların Mülkiyet Hakları” büyük beğeni topladı ve itibarlı uluslararası yayınlarda yer aldı.

BM’deki görevine başlamadan önceki süreçte, her platformda insan hakları konusunu gündeme getirdi. Kendi eğitim hayatının sponsoru olarak öğrenciliği boyunca uluslararası medya şirketleri için serbest gazetecilik, belgesel yapımcılığı ve tercümanlık yaptı. Türkiye’deki Agos gazetesinin ilk Türk köşe yazarı oldu.

Nobel Barış Ödülü sahibi Dr. Şirin Ebadi ile hazırladığı, Norveç Dış İlişkiler Bakanlığı himayesinde “İran’daki Mülteci Hakları” üzerine hukuk kitabının da olduğu üç uluslararası yayının editörlüğünü üstlendi. Yine bu süreçte, insan hakları konusundaki belgesel çalışmalarında yer aldı. 2003 yılında BM Mülteciler yüksek Komiserliği bünyesinde göreve başladı. BM’nin, engelli olmanın saha çalışmasında engel olmayacağını ispatlayan zorlu görevlerini üstlendi.

2003 ve 2010 yılları arasında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği için Cezayir, Sahra, Mısır, Yemen, Lübnan, Suriye ve Irak’ ta insani yardım görevlisi olarak,  İran ve Afganistan da sözcü olarak,

Cenevre genel merkezinde global halkla ilişkiler ve stratejik iletişim projelerinin yöneticisi olarak, Washington’da Ted Kennedy Nansen Mülteci Ödülü Komitesinin Koordinatorü olarak, Macaristan’da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Orta Avrupa üst düzey sözcüsü olarak, 2010 ve 2011 yılları arasında Cenevre’de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sekreteri olarak görev yaptı.

DÜNYANIN EN BAŞARILI 10 GENCİNDEN BİRİ

2011 yılında, Junior Chamber International – Genç Liderler ve Girişimciler Derneği tarafından her yıl düzenlenen “Dünyanın En Başarılı 10 Genci” programında ödüle layık görüldü ve dünyanın en başarılı 10 genci arasına girdi.

Dünyanın en büyük sivil toplum örgütlerinden JCI – Genç Liderler ve Girişimciler Derneği’nin 1938 den bugüne düzenlediği Ten Outstanding Young Persons of the World – Dünyanın En Başarılı On Genci Ödül Programı’nın 2010 yılı Türkiye finalisti Şafak Pavey dünyanın en başarılı 10 genci arasına kabul edildi. Dünya çapında düzenlenen ve prestiji ile ön plana çıkan TOYP programının amacı alanında fark yaratan, özverili çalışmaları ile insanlığa katkı sağlayan bireyleri öne çıkartmak ve başarılarını duyurarak yeni nesillere ilham vermek.

JCI İstanbul ev sahipliğinde JCI Türkiye tarafından organize edilen ve Türkiye genelinden başvuruların değerlendirildiği organizasyonda, İnsan Haklarına, Çocuklara ve Dünya Barışına Katkı kategorisinde Türkiye’nin en başarılı 10 genci arasında yer alan Şafak Pavey dünya finalinde yer alma hakkı kazanmıştı. JCI’ın faaliyet gösterdiği 115 ülkenin finalistlerini değerlendirdiği TOYP finalinde ödüle laik görülen Pavey sıra dışı öyküsü ve cesareti ile birçok başarıya imza attı.

“2012 ULUSLARARASI CESUR KADINLAR” ÖDÜLÜ

TBMM ‘ye seçilen ilk engelli kadın olan Şafak Pavey, tüm dünyada savunmasız topluluklar, mülteciler ve engellilerin hakları için yaptığı çalışmalar dolayısıyla ödüle layık görüldü.

Pavey’in de aralarında bulunduğu 10 kadına ödüllerini, ABD Başkanı Barack Obama’nın eşi Michelle Obama ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton verdi.

Obama, yaptığı konuşmada, önce Hillary Clinton’ı överek, ABD Dışişleri Bakanının tüm dünyadaki kadınlara esin kaynağı olduğunu söyledi.

Cesur Kadınlar Ödülü’ne layık görülen 10 kadından övgüyle söz eden Obama, bu kadınların karşılaştıkları risklere ve zorluklara rağmen yollarına devam ettiklerini, çünkü sadece kendi hak ve özgürlükleri için değil, pek çok kişinin hak ve özgürlükleri için mücadele ettiklerini bildiklerini vurguladı.

Obama, fiziksel engellerine rağmen Şafak Pavey’in, sadece parlamentoda sandalye kazanmakla kalmayıp, tüm dünyada başka ülkelere seyahat ederek, BM Engelli Hakları Sözleşmesi için destek kazandığını belirtti.

Michelle Obama, sözlerinde Pavey’in yaşam felsefesine atıfta bulunarak, “Yaşadıklarınız diğerlerine örnek olacaktır” dedi.